Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Még nem az enyém a legnagyobb

Véletlenül tudtam meg egy beszélgetésben, hogy léteznek listák regényekről terjedelem szerint, és megtaláltam a leghosszabb regények listáját. Ezen nincsenek rajta a regényciklusok, mint a Harry Potter, bár persze ez marhaság, újra ki lehet adni egy regényként, nyolc kötetben, és akkor nem lesz már ciklus. Az Alapítvány-trilógia eredetileg novellák laza sorozata volt, aztán azok regénnyé álltak össze. Szóval ez a lista a leghosszabb regények egy részét tartalmazza; más listákról kiderül, hogy a Harry Potter valamivel több mint egymillió szó, L. Ron Hubbardtól a Mission Earth 1,2 millió, és így tovább. Jócskán vannak szép hosszú regények.
  Nem ez a dologban a döbb. Tessék megnézni néhány hírhedten hosszú regényt. A Háború és béke angol fordítása 560-580 ezer szó; direkt megszereztem és lemértem az eredetit is, az csak 117 ezer szó, de 1,1 millió karakternél is több, szóval átlagosan tízbetűs szavakból áll. Oroszban ugye невсёуживательностивание, az egy rövid szó. A magyar változatot is megmértem, 511 ezer szó. A Nyomorultak magyarul 439 ezer szó, angolul 531 ezer, franciául 567 ezer szó.
  Szóval ezek a számértékek igazából csak addig állják meg a helyüket, amíg egyazon nyelv keretein belül maradunk, az viszont nemigen lehetséges, illetve sok utánjárást igényelne. Ha egy könyv szövege csak egyetlen nyelven áll rendelkezésre, akkor a terjedelem igazi összehasonlításához ugyanazon a nyelven írt műveket célszerű elővenni.
  A leghosszabb magyar nyelvű regény Nádas Pétertől a Párhuzamos történetek, amelynek DIA-beli példányát átmásoltam egy online szószámlálóba, és azt tudtam meg, hogy 415 977 szó, illetve 2 875 040 karakter. (Valójában kicsit kevesebb, mert így benne maradtak az olyan jelzések, hogy „III. kötet 693”, de ez legfeljebb ha kétezer szót jelent.)
  Mindez azért érdekel engem, mert a Kissy eddig elkészült tizenhét része 626 870 szó, illetve 3 884 362 karakter. És ez becsülhetően a teljes regény kétharmada, vagyis amikor elkészül, ebből extrapolálva 940 ezer szóra, 5,8 millió karakterre rúghat.
  Szóval valahogy írtunk egy könyvet, ami jelenleg másfélszer akkora, mint a leghosszabb magyar regény, és még messze van a befejezéstől. Ez elég meglepő. A szösz nem törekedett ilyesmire, ez eredetileg novella lett volna. Csak valahogy muszáj volt folytatni, tovább meg még tovább…

Update. A tizennyolcadik résszel a Kissy mérete már 650 652 szó, illetve 4 030 129 karakter.

»»»»»»