Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools






Manné, a zig

Hol volt, hol nem volt, volt valaha régen egy börtönhivatal, ahol volt egy vezényelő. Manné József, a zigazgató, röviden zig. Reggel bejön a hivatalba, talpig áthatva hivatalástudattal, és vezényel. A hivatalnokok vigyázzba pattannak és tisztelegnek neki.
  – Heil, Manné! Zig!
  – Zig! Heil!
  Aztán néhány fogvatartott készít egy-két videót, amiken Hitler látható második világháborús archív felvételeken, és ráfeliratoznak mindenfélét, amiből úgy látszik, mintha ő lenne Manné József.
  Manné zig bosszút esküszik. Egy csapat rohamosztagossal elkapja az egyik fogvatartottat, Mákos urat, aki bevallja, hogy ő volt, s bár a kínzás hatására tett vallomás valóságtartalma kétséges, Manné zig gyűlölete elől menekülve Mákos úr vállalja, hogy másik hivatalban folytatja büntetése letöltését. Manné zig azonban tovább üldözi. Két év telik el, és Manné zig továbbra vadul üldözi bosszújával. Feljelentés feljelentést követ, eljárás eljárást, s bár azokat az illetékes hatóságok rendre megszüntetik, Manné zig nem tágít. Mákos úr rég letöltötte büntetését, de még mindig zajlanak a vizsgálatok.
  Manné József megbízatása időközben lejárt, de meghosszabbították. Továbbra is ő a zig, és tisztelegnek neki.
  – Heil, Manné!

Disclaimer. Mint az írásból látható, ez teljesen kitalált történet, nincs köze a valósághoz. Nem szólhat a szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatójáról, hiszen Heilmann Józsefné egy nő, Manné József viszont férfi. További eltérés a valóságtól, hogy nem börtön, hanem iskola, nem Mákos úr, hanem egy Ákos nevű fiú, nem is második világháborús felvételek, hanem a Bukás című játékfilm, és így tovább, és így tovább. Ez az írás tökéletesen képzeletbeli dolgokról szól.
  Ami abból is látszik, hogy nincs benne semmilyen elvárás megfogalmazva. Ha a cikk Heilmann Józsefnéről szólna, akkor benne lenne, hogy lesz szíves nyolc napon belül meghívólevelet küldeni bosszúja áldozatának az évnyitóra, ahol az ünnepség előtt ő bocsánatot fog kérni a kétéves üldöztetésért az iskola egész kollektívája, összes tanulója és a szülők, valamint az ügybe bevont gyámhatóság, bíróság, rendőrség stb. meghívott képviselői jelenlétében, és azután haladéktalanul távozik a helyszínről, ahová nem tér vissza, az ünnepélyt már az új igazgató fogja vezetni, ő már fizetést sem vesz fel az új tanév egyetlen napjára sem, és nem dolgozik többé oktatási intézményben, sem sehol, ahol gyerekek vannak. S természetesen meg fog jelenni a bíróságon, most már vádlottként, hatalommal való visszaélés meg egy csomó egyéb.
  De természetesen ilyen követelés nincsen a cikkben, hiszen egy Manné József nevű kitalált személyről szól.

»»»»»»