Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Kettő

Tegnap tudtam meg, hogy már a Mentőkből is van új sorozat, ez is a címe, Mentők 2, három éve készült. Elolvastam egy rövid tartalomismertetést és belenéztem a filmbe, fönt van a Youtube-on a cseh tévé iVysílání logójával ellátva, vagyis annak a része (nekem is megvan az alkalmazás, de még csak egyszer használtam).
  Harminc év telt el. Az idős Jandera doktor mindmáig mentőzik. A feleségétől elvált, egy másik doktornővel él. Eliška diszpécser a mentőknél. Van egy fiuk, szintén mentőorvos.
  Ne tessék haragudni, de ez sablonos.
  Húsz év telt el. Brinkmann professzor már nyugdíjban van, a Fekete-erdő Klinikát más vezeti. Kisebbik fia ott dolgozik, orvos, egy kolléganőjével az esküvőjükre készülnek. Nagyfia, Udo máshol praktizál, Elkével válófélben vannak.
  Húsz év telt el. A bori kórház traumatológiáját még mindig Blažej főorvos vezeti. A feleségétől elvált, Inkával él. Van egy fia és egy lánya az első házasságából, és Inkával is van gyerekük… no, arra már nem is emlékszem, hogy melyik lett orvos. De az egyik biztosan. És mindmáig megvannak a konfliktusok egyrészt az elvált feleséggel (húsz év után), másrészt Inka elvált férjével, aki most polgármester, betegeskedik, és tartja a haragot a főorvossal (húsz év után).
  Szóval ez így túlzás, kérem. Értem én, hogy klassz dolognak tűnik folytatni valamit, ami egyszer már sikeres volt, de szinte garantálható, hogy a folytatás messze nem akkora siker, mint az eredeti, sőt nem is akkora, mint amekkora egy ugyanakkor, ugyanazokkal a színészekkel, ugyanazon forgatókönyv alapján készült sorozat lett volna, ami nem lép föl a régebbi folytatásaként. Attól lehetett volna Jaromír Hanzlík idős mentőorvos, csak nem Vojtěch Janderának hívták volna, hanem akárhogy máshogy, és nem öccse van, hanem mondjuk húga, még lehetne elvált felesége is, csak azt nem Eliškának hívnák, hanem akárhogy máshogy, és így tovább.
  Más gond is van. Bele tetszettek gondolni, hogy hány éves volt Jandera doktor a folytatás idején? Igen, Hanzlík hatvanöt, de Jandera mennyi? Mert az első sorozat, amint elmeséltük, 1957-ben kezdődött. Jandera doktor akkor már végzett orvos volt, lehetett vagy harminc, tehát 1927 körül kellett születnie, és nagyjából nyolcvanhat éves a második sorozat forgatásakor! Persze az is játszódhatna máskor, mint amikor forgatták, de ahogy az első sorozat a technikából, járművekből láthatóan 1957–1975 között játszódik – noha 1984-ben készült –, az új sorozatról is a technika és a járművek mutatják, hogy igenis akkortájt játszódik, amikor készült.
  Ez a közel kilencvenéves, agg orvos ezüsttel csíkozott narancsszínű dzsekiben, LÉKAŘ – ZÁCHRANNÁ SLUŽBA felirattal a hátán, amint a helyszínre lohol és a kétezertízes évek csúcstechnikájával életet ment… mi köze van ennek az embernek a fiatal mentőorvoshoz, aki elvesztett egy vízbefúlt fiút, mert még se az ambuballont, se a CPR-t nem találták föl?
  Márpedig a közönség azt az orvost ismerte és szerette meg, azaz nem is őt, örökös magánéleti nyavalygásaival, hanem a légkört, ami körülvette, az ötvenes–hetvenes éveket, amire mint ismerős közelmúltra tudtak visszanézni eleinte, és ismerős, távolabbi múltra az ismétlések alkalmával. A négykerekű főszereplőket, a Škodákat és IMV-ket, a szinte eszköztelenül elmesélt, mégis pattanásig feszült hangulatú suchdoli légikatasztrófát.
  Igen, az orvosok hálás filmtéma, hát még a mentők, akik ráadásul még üvöltő szirénákkal rohannak a forgalomban és sokszor azért is küzdeniük kell, hogy megközelíthetővé tegyék a beteget – de ettől még lehetett volna egy egész másik filmet csinálni, nem azzal kísérletezni, hogy az eredetileg is fárasztó magánéletű Jandera doktor magánéletét bonyolítsák tovább.
  Nyolcvan év telt el. Benedek Zoltán könyvelő egy kis cégnél, amely csődbe ment és ő elveszti az állását. Ükapja, Schneider Mátyás még újgazdag vállalkozó volt, de jött a háború, aztán a kommunizmus, nem maradt semmijük. De van még egy jó öltönye, így hát felcsap komornyiknak. Első gazdája egy nagystílű fideszes, akinek ükapja még komornyik volt Hyppolit néven…
  És ez még el is menne, ha mellékesen kiderülő információ, mellékszál egy filmben, ami nem erről szól. De ha erről szól, ráadásul, Isten ne adja, az a címe, hogy Hyppolit, a lakáj 2 – az eredmény szörnyű lesz.

»»»»»»