Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Időzóna

Hónapok óta először nézek tévéhíradót – és nicsak, rögtön a tartalomismertetőből tanultam valamit. „Először Kiribatin, utoljára Hawaiin köszönt be az újév.”
  Azt hittem, hogy ez baki, és nekiültem cikket írni, de ahogy utánanéztem a dolognak, kiderült, hogy teljesen jól van mondva.
  Én úgy tudtam, hogy Kiribati az az ország, amit kettévág a dátumválasztó vonal, az ember elindul bevásárolni kedden, hétfőn leszáll a gépe az ország másik végében, aztán kedden ér haza, és közben végig délelőtt volt. Régen így is volt. De mindig az aktuális térképet kell nézni, és lám csak, Kiribati zónát változtatott, ma már az egész országban ugyanaz a nap van: a +12–13–14-es zónába tartoznak, vagyis a keleti rész +14 óra, az azt körülvevő többi terület viszont –10. Nem kis munka lehet kiszámítani az óraátállítást, amikor az ember Kelet-Kiribatiból Francia-Polinéziába utazik vagy vissza.
  Hawaii is meglepően hangzott, mert úgy emlékeztem, hogy az csak a –10-es zóna. Stimmel, tényleg annyi. De nincsen ám tőle nyugatra már semmilyen szárazföld, mármint időzónailag. Még az Aleut-szigetek is a –10-esbe tartoznak, jóval nyugatabbra Hawaiitól. A –11-es és –12-es zónában legfeljebb a hajósok koccintanak.

»»»»»»