Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Időutazás

Régóta elő akartuk venni, de olyan helyre volt pakolva, ahol nehéz hozzáférni; mostanra jött össze. Előszedtük Zsolt első számítógépét.
  140722-1.jpgAlighanem több mint húsz éve, hogy elcsomagolta; talán huszonöt is meglehet. Arról nem találtunk adatot, hogy maga a gép hány éves, bár őt ismerve valahol alighanem megvan a számlája is. A gép, a tartozékok, minden olyan, mintha vadonatúj volna.
  140722-2.jpg140722-3.jpg140722-4.jpg140722-5.jpg
  Egy angol billentyűzetű Enterprise 128-as gép, az összes kábelek, IS–BASIC cartridge, külön dobozban EXDOS két cartridge-ben, floppy, magnó, lemezek, könyvek…
  140722-6.jpg140722-7.jpg
  Jóformán az összes sérülést fel lehet sorolni. A magnónak hiányzik a nullázógombja, a demókazettában megpöndörödött a szalag, a tápkábelek kicsit belegyógyultak a hungarocellbe, és amikor kiemeltem őket, apró fehér pöttyöket szedett ki magával. Az EXDOS papírdoboza pedig végighasadt az egyik hajtásnál. Nagyjából ennyi.
  Nem lepett meg, hogy pöccintésre, azonnal indult. Hat-nyolc éves PC-k csak hosszas gyötrésre indulnak, ha még egyáltalán életet lehet lehelni beléjük. Egy 1985-ös gép, aminek ez a konkrét példánya se lehet fiatalabb 1987-nél, 2014-ben abban a szempillantásban elindul, ahogy áramot kap, és ez még csak nem is meglepő. Viszont nem lehetett igazán jól összehozni a tévével, a kép kicsit vibrál, színes szellemképeket mutogat, és a felső keret és a legfelső sor nem látszik. A zöld színösszetevő helyenként kifehéredik. De hát ez egy kétezer-tízes évekbeli csodatévé, az unokája annak a technikának, már az is öröm, hogy egyáltalán össze lehet őket csatlakoztatni. Megvan még ennek a tévének hivatali elődje, legközelebb megpróbáljuk azzal.
  Működik a szövegszerkesztő, működik a BASIC. Csak az én tudásom nem. Volt Enterprise a kezemben, egyszer kölcsönkaptam egyet talán egy hónapra, nem sok mindent tudtam vele kezdeni. Meg kell tanulni, arra pedig az az idő kevés volt. Ma pedig már – nem fogom megtanulni. Elszórakozok vele egyszer-kétszer. Csodálatos BASIC-je van, bár én személy szerint a Spectrumét jobban szeretem, de az Enterprise fantasztikusan strukturált, modern nyelve egy évtizeddel megelőzte korát. Ha a gép képességein múlt volna, óriási sikere lett volna. De üzleti bukás lett, aztán ritkaság.
  Családi emlék, ezért nem eladó.

»»»»»»