Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Hetes

120315-1.jpgMég csak egy napja ismerkedem a Hetessel, de hát ennyi év után az ember már hamar kiismeri magát. Azt hiszem, a következtetés valami olyasmi, hogy jó, jó, de… biztos, hogy van még ennek értelme? Mert oké, hozzátesszük a supportot a legújabb hardverekhez meg file-formátumokhoz, és persze egyre stabilabb is, de ez utóbbi nem fejlesztés, hanem a korábbi ócska munka kijavítása.
  Állatira szeretném egyszer megnézni a microsoftosok számítógépeit. Azt szeretném tudni, hogy vajon csupa Microsoft-program van-e rajtuk. Mert ha nem, akkor eszerint ők is látják, hogy mások jobbat csinálnak. Ha viszont csupa Microsoft-holmit használnak, akkor miből tudják meg, hol tart éppen a szoftverpiac? Egy program megismeréséhez nem elég fölrakni, végignézni a szolgáltatásokat és leszedni. Használni kell.
  Az az érzésem, hogy ott fönt az új Windows névadójának arcképe van. Mert a Microsoft mindenbe belekap, mindenből megcsinál egy kicsit, aztán nem fejezi be, és amikor a felhasználó megkérdezi a Windowst, hogy hát miképpen is legyen ezzel meg amazzal, akkor Hét Kilenced stílusában érkezik a válasz: „Ez érdektelen.”
  Például a médialejátszás. Már videót is lejátszik a Windows, de a lejátszó nyökögősebb a GOM Playernél és elemi szolgáltatások hiányoznak belőle, például a frame-enkénti léptetés. A képnézőből kimaradt a teljes képernyős nézet, pontosabban van, de slideshow-val egybekötve. A slideshow-nak háromféle sebessége lehet, gyors, közepes és lassú. Ez a tipikus Microsoft-mentalitás, háromfélét is kínálunk, whoa, very easy! Az én slideshow-programom nyolc sor, és tetszőlegesen lehet benne állítani a sebességet.
  A táblagépek korát éljük, a Windows most már táblagépes beviteli eszközt is kínál. Élesben nem tudtam kipróbálni, mert rendesen rajzolni csak valódi érintőképernyőn lehet, nekem meg még egerem sincs, de van ám onscreen billentyűzet is benne. Angol. Ha másmilyen kell, tessék fölinstallálni a másmilyen billentyűkiosztást, a kettő együtt jár. Hogy miért, csak a jó ég tudja. „Érdektelen.” Kipróbáltam a cāngjiét, aránylag használható, csak sokkal macerásabb a többinél.
  Már van beépített sticky notes, csak apróságok hiányoznak belőle. Ha az ember átállítja a skint Aeróról hagyományosra, akkor a jegyzetlapocskáknak csak a kerete marad színes, a belsejük ablakháttérszínű lesz. Microsoftos programozó nem gondolja, hogy bárki megváltoztatná a gyári alapbeállításokat, ámbár ő tette őket megváltoztathatóvá. A jegyzetlapok hatféle színűek lehetnek, hat szép világos szín, igazán jól mutatnak az Aero skinen. A klasszikuson már nem annyira. „Nem hatékony”, mondja Hét Kilenced. És ha ki akarok rakni egy tűzpiros cédulát a képernyőmre, hogy amikor a kollégám elhalad a gép előtt, egyből meglássa, akkor mi a válasz?
  Öntapadó jegyzet színének módosítása

Az egér jobb gombjával kattintson a módosítani kívánt jegyzetre, majd kattintson egy színre.
  Ezt nevezhetjük FÚHA-reakciónak. Felhasználóink Úgyis Hülye Alakok. Aki egypár hete már használ Windowst, úgyis egyből a jobb gombra fog tippelni, és amint megnyomja, meg fogja látni a színeket. A szöveg tehát nem mond semmit, azon kívül, hogy „megírtam ám a helpet, főnök, jó alkalmazott vagyok”. A Microsoftnál pedig ősidők óta hagyomány, hogy amit a program nem tud, arról egyetlen árva hangot sem szólunk. Semmiféle módon nem lehet információt kicsalni a Windowsból arról, hogy miért nem lehet a jegyzetet egy hetedik színre festeni. Nem lehet, tehát ez a fogalom nem létezik és kész. „Segített ez az információ?” NEM! „Köszönjük! Hogyan tehetnénk még hasznosabbá mindezt az Ön számára?” Nem hatékony!
  Valószínű, hogy a Sticky Notes Ultimate Edition (csak a Windows 8 Premium Edition változatban érhető el) már nyolc színt fog tudni, a Sticky Notes Super Extra for Collectors pedig fontot is képes lesz váltani. Jelenleg ugyanis egy elég ronda, rosszul olvasható fontot használ, ami alighanem hardkódolva van. Talán lesz olyan változat is, ahol a kiemelések már benne lesznek a context menüben, nem a netről kell kiolvasgatni őket, sőt talán egy későbbi fejlesztés, szoftvermérnökök százainak szívós munkája azt is fogja tudni, hogy ha egy jegyzetkénél átállítottam a bolhacirkuszt olvasható méretű betűre (a Ctrl Shift pontot féltucatszor megnyomva), aztán új jegyzetet generálok, akkor az ne megint bolhacirkusszal jelenjen meg.
  De ha mindezeket elmondom a Windowsnak, Hét Kilenced válaszát kapom: „Érdektelen.”
  A Microsoft mindent megcsinál majdnem jóra, de ezzel az energiabefektetéssel már akár jóra is meg lehetne csinálni, és az emberek nem raknák egyből tele a gépeket third-party alkalmazásokkal. Egy napja fut a Hét Kilenced, úgyhogy még csak GOM Player van fönt, Irfanview, Notepad++, Bat, egy kis óraprogram meg Total Commander, mármint olyan programokból, amik a Windows valamely beépített szolgáltatása helyett vannak; Gugliföldet is fölraktam, de az más, az nem egy windowsos szolgáltatás alternatívája. No meg persze TESZ-billentyűzet, Jerry, ilyesmik.
  Az kétségtelen, hogy nagyon szép stabil, ámbár már az XP is volt annyira stabil, hogy egy nap alatt nem akadt ki (hosszabb idő alatt sem, de a Hetes még csak egy napja fut). Ez a lényege. Meg van egypár nagyon jópofa új szolgáltatás, ilyenek, hogy pin to taskbar meg hasonlók, majd az idő eldönti, hogy beválnak-e. Nekem a legjobban a Start menü keresője tetszik, főleg mert egyből arra áll a fókusz, tehát indíthatok úgy programokat, hogy nyomok egy Wint és beírok valamennyit a program nevéből. Ez nagyon gyors, sokkal gyorsabb, mint az előbb-utóbb sokemeletes építménnyé dagadó menürendszerben keresgélni; nekem több éve az a szokásom, hogy amikor a Start menü már túl hosszú, akkor kezdőbetűs menüket teszek bele és a programokat mind belepakolom azokba. Így áttekinthetőbb, de kezelni továbbra is lassú. Igaz persze, hogy a gyakori programokat nem is menüből indítom, hanem közvetlen billentyűkombinációjuk van.
  Nem kérdezem meg a Windowst, hogy ha már lett ez a remek kis gomb a jobb alsó sarokban, amire csak rá kell vinni az egeret és megjelenik a desktop meg a gadgetek, akkor ez miért csak az Aeróban működik, a klasszikusban miért nem. „Nem hatékony.” Speciel nem is hiányzik, mert a Win-D ugyanazt tudja, gyorsabb megnyomni, és már a 95-ben is benne volt. Viszont a Hetes a desktopot is fölvette az alttabos menübe, és azt is tudja, hogy ha végigalttabolom a programokat, akkor megjelennek az ablakaik, tehát pillanatok alatt végig lehet pörgetni, hogy mi újság az egyes alkalmazásokban, beleértve a desktopot is a gadgetekkel. De ezt is csak az Aeróban tudja! Hogy miért, az rejtély. Mert a szükséges rutinokat az Aeróba tették, nem a WinAPI-ba. „Érdektelen.” Speciel ez utóbbi miatt még lehet, hogy visszatérek az Aeróra, ha be tudom olyanra festeni, ami nekem tetszik.
  Ha nem lehet, akkor tudom, mi lesz a válasz és kitől kapom majd.

»»»»»»