Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




河北 Folyó-Észak tartomány 1.

Ha kínai körutunkat logikusan a fővárosban kezdtük, akkor éppily logikus, hogy Héběi tartományban folytassuk. Ez öleli körül a fővárost, éppen úgy, mint Pest megye Budapestet, épp csak nálunk egy város van középen kihasítva, náluk meg kettő. De ez se olyan különleges. Csongrád megyéből két megyei jogú város, Szeged és Hódmezővásárhely területe van kihasítva, amik majdnem összeérnek – hát a kínai „Pest megyében” meg ténylegesen össze is érnek, és köztük marad egy kis foltnyi a tartományból:
  , ejtsd Hopej tartomány neve 1928-ig Zhílì, Egyenes Kormányzás volt, mert közvetlenül -ből kormányozták. Ma a neve, mert a folyótól északra van. A folyó itt a Huáng Hé, a Sárga-folyó, Kína második leghosszabb folyama. Valamikor csak Folyónak () hívták, később a színéről kapta nevét. 1949-5.jpgTulajdonképpen Okker-folyó, a belemosott lösz adja a színét. Tehát sem a kínaiak bőrszínéhez (említettem már, hogy ők nem látják sárgának magukat – mint ahogy nem is azok), sem a kínai császárok jelképszínéhez semmi köze. Magának a folyónak a színe sárgás, ahogy a képen is látható. A folyóról kapta a nevét a Huáng Hǎi, a Sárga-tenger is, mert a Koreai-félsziget és a kínai partok között fekvő tengerrész színét a lösztartalma határozza meg. A Sárga-tengerrel a tartomány is érintkezik, a Bóhǎi Wānnál, a Bó-tenger Öblénél, magyarul a Pohaj-öbölnél. A írásjegy kizárólag ezt az öblöt jelöli.
     De van a tartománynak több neve is. Közkeletű rövidítése (a rendszámtáblákon is) Jì, a déli részén a Hàn-korban fennállott azonos nevű tartomány után. De hívják Yānzhàónak is, két ókori állam után, amik itt voltak valaha: , azaz Fecske és , azaz Zhào (családnév, lásd Csao Ce-jang).

Ennyit a nevéről. Földrajzi adatok: területe 187 ezer km2, vagyis kicsit nagyobb, mint Szíria (ha önálló ország lenne, a 88. helyre kerülne a világ országainak és külbirtokainak 233 darabos listájában). Terület szempontjából tizenkettedik helyen áll a tartományok és egyéb területek között, vagyis középméretű (33 darabos a lista). Lakosainak száma hatvannyolcmillió, ezzel már a hatodik helyen szerepel, a világ országai között pedig a tizenkilencedik lenne Irán után. Szóval jelentős vidék. Tizenegy prefektúrára oszlik, amelyek tovább 172 megyére, azok még tovább 2207 városi szintű közigazgatási egységre, amikből többféle van.
  Fővárosa Shíjiāzhuāng, azaz Kőcsaládfalva vagy Kőházváros. Fiatal ipari központ, a nemrég kitört tejporbotrány egyik kiindulópontja, amelyben lemondott a polgármester és marhatartó gazdák szegényedtek el. Közlekedési csomópont, több országos jelentőségű vasútvonal találkozóhelye. És Nagykanizsa testvérvárosa. Látnivalók a városon belül nemigen vannak, de a közelben azért akadnak.
  Például a Lóngxīng Sì, a Virágzó Lelkesedés Temploma Zhèngdìngben, Helyes Biztonságban, a kínai buddhizmus egyik ezeréves központjában. A kolostor gyakorlatilag érintetlenül vészelte át a történelmet, ami nem mondható el a környék más vallási létesítményeiről.
  1949-3.jpg
   közvetlenül mellett van, tizenöt kilométer, a fenti térképvázlaton egyetlen pontot alkotnának.
  Mai kirándulásunkat a Cāngyán Shānon, a Zöld Szikla-hegyen fejezzük be. A tartomány határán van, mintegy ötven kilométerre délnyugatra a fővárostól. Az első képen a Qiáo Lóu, a Hídtorony épület látható, aminek egy keskeny torok fölé épült hídja tizenöt méter hosszú és ötvenkét méter magasan áll. Több mint háromszázhatvan lépcsőfokon lehet feljutni. A belépti díj ötven .
  1949-4.jpg
  1949-6.jpg

»»»»»»