Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Gyurcsány Hitler, Orbán világít, állat a polgár

Élmény volt végigautózni Magyarországon a kampányidőszakban. Minden sűrűn lakott területet, legyen az nagyobbacska falu vagy Budapest székesfőváros, az adófizetők pénzéből felállított hatalmas óriásplatákok díszítenek, egyforma arányban díszeleg rajtuk mosolygó Gyurcsány és mosolygó Orbán. Majdnem teljesen egyformák.
  Némi különbség mégis van: valahol Pesten láttunk hitlerbajusszal kipingált Gyurcsány-plakátot, és valamivel odébb piros bohócorrot is festett valaki a miniszterelnöknek. Orbán plakátjain nem láttunk hasonlót. Biztos pont rosszkor néztünk a másik irányba, de én mégis azt a következtetést vonom le, hogy az az oldal, amelyik Gyurcsányról alkotott negatív véleményt, így fejezi ki ezt, a másik oldal pedig nem. Úgy tűnik, hogy az egyik oldalnak ebből áll a véleménye: hitlerbajusz és bohócorr, lehet, hogy a plakátokhoz közelebb menve HÜJE AKI ELOLVASA felirat is látható. Ez is egy színvonal, ugye. A másik oldal nem pingál, nem graffitizik, hanem érvel. (Hozzáteszem, a Stop.hu valószínűleg több plakátot látott, mint jómagam.)
  No persze ez sem igaz így, ennyire fekete-fehéren. Amikor már sötétedés után egy városi utcán üveglapra tett, hátulról megvilágított plakátot láttunk, én is fölkiáltottam: „Végre-valahára fényt látok Orbán Viktor arcán!” Csak hát egy dolog, hogy én ilyet mondok a kocsink meghitt, családias zsúfoltságában – és most a saját privát blogomban –, és egészen más dolog, hogy a pesti nagyon nagy körúton óránként háromszáz ember lát hitlerbajszot a miniszterelnökön. Ez már nem annyira magánügy.
  Amúgy a pingálásról más is eszembe jut: a repülőtér. Nem is oly rég Orbán arra kérte Gyurcsányt, hogy ne adja el a repülőteret. Ebből arra következtetek, hogy a Fidesz nem tartja helyesnek a meglevő tulajdonviszonyok megváltoztatását. Aki a bajszot és az orrot fölfestette, aligha fog az MSZP-re szavazni, de tettével mégis az ő álláspontjukat igazolta: a tulajdonviszonyok megváltoztathatók. Lám, ő is sajátjaként rendelkezett az MSZP tulajdonában álló plakátokkal.
  Maguk a plakátok egyébként érdekesen fejezik ki készítőik véleményét a választópolgárokról. Semmiféle üzenetet, közlendőt nem tartalmaznak, több száz példányuk megszemlélése után szemernyivel sem tudok többet a két pártról, mint azelőtt. Pusztán az volt a cél, hogy mindenütt ott legyen a két pártvezér hatalmas arcmása, rajtuk eltökélt, magabiztos mosollyal: „én biztos vagyok a győzelmemben”. Akik a plakátokat megtervezték, csupán annyit akartak közölni a szemlélővel: a mi plakátunk szereplője fog ám győzni! Holott elméletileg ezt éppen a szemlélő hivatott eldönteni, a plakátnak tehát nem állítania kellene, hanem kérdeznie. A plakáttervezők szemlélete szerint a polgár szavazatát az dönti el, hogy kinek az arcáról hiszi el bizonyosabban, hogy ő a következő miniszterelnök, mert a polgár arra szavaz, aki szerinte győztes lesz, nem pedig arra, akit ő győztesnek akar. Etológia. Az egyed viselkedése követi a populáció normatív viselkedését. Ami nem túl hízelgő vélemény fajunk magukat értelmesnek gondoló – de a plakáttervezők szerint pusztán állati szinten álló – egyedeiről. Szeretném hinni, hogy ez a plakáttervezők véleménye és nem megbízóiké – egyszer talán sikerülni fog.
  Pártprogram, célok, tervek a plakátokon nincsenek. Csak magabiztos, eltökélt mosolyok. „Csinálj, amit akarsz, úgyis győzni fogok.” Tulajdonképpen sutba is dobhatnánk ezt az egész szavazósdit, ha ők úgyis olyan jól tudják.

»»»»»»