Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Gurbanguly Berdimukhammedow

Így hívják a türkmén elnököt az Index szerint. Az ember német forrásra tippel, ők szeretnek duplavéket tenni a szláv nevek végére; nem csoda, rengeteg -ow végű német név van, amik eredetileg szlávok, de erre már senki sem emlékszik. (Például Klausjürgen Wussow, a Klinika Brinkmann professzora is szláv gyökerekre vezetheti vissza családnevét.)
  A türkmének nem szlávok, de ők is megörökölték az -ov végződéseket. Derítsük ki, hogy hívják az elnököt, amíg meg nem dönti a jól szervezett ellenzék puccsa.
  Az angol Wikipédiában érdekes módon Gurbanguly Berdimuhamedow a szócikk címe, de bent a cikkben következetesen Berdymuhammedov, ipszilonnal, két m-mel és rendes vével. A türkmén cikk szerint viszont Berdimuhamedow, i-vel, egy m-mel és dupla vével (de a nyúlfarknyi cikk említi két m-mel is). Márpedig ők aligha német forrásból vették át. Úgy tűnik, ők maguk se tudják, úgyhogy rákerestem türkmén site-okon. Általában inkább török nyelvű szövegre bukkantam, nem türkménre, mindenesetre vezetni látszik a Berdimuhamedov, i, egy m és rendes v, viszont a keresztnévnél a Gurbanguli és a Gurbangulı verseng, utóbbi nyilván mint a cirill betűs név fonetikus török átírása.
  Holott a türkmének 1991 óta latin betűkkel írnak, a türkmén Wikipediýa is azt használja – csak a gyakorlatban mégis mintha nagyobb hangsúlyt kapna a cirill. Úgy tűnik, sokhelyütt abból írják át a türkmén neveket.
  A két írásból rekonstruálva ennyit tudunk kideríteni: Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdymuham(m)edow (-v?), Гурбангулы Мя/әликгулыевич Бердымухам(м)едов. Ahol is az y-okat az orosz ы-nek megfelelő ü-szerű hangnak kell ejteni, az ý a j hang jele (ugyanis a j betűt a dzs-re használják), a ç cs-t jelent, az ä æ hangot, a w pedig β-t (b-szerű réshangot).
  De hogy egy mö vagy kettő, a végén sima vé vagy dupla, s hogy az apai nevében mivel írjuk cirillre az ä betűt – azt csak az elnök tudja.
  Meg azt is, hogy minek neki ellenzék, ha úgyis ő diktál mindenkinek.

»»»»»»