Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Gugliföld mérete

Eszembe jutott, hogy végzek egy kis számítást. Először is csináltam egy fotót a Googleplex campusán, a világ egyik olyan pontján, ami jelenleg a legnagyobb felbontásban látható a Google Earthben.
  
  A kép itt készült egészen pontosan.
  A képen már könnyű volt lemérni, hogy ebben a felbontásban a skálán látható öt méter körülbelül kétszáz pixelnek felel meg. Vagyis egy méter negyven pixelnek.
  Ha egy nap az egész Föld ebben a felbontásban lenne látható, mekkora képet kapnánk?
  A Föld kerülete kerekítve negyvenezer kilométer. Tegyünk úgy, mintha a Föld felszíne egy negyvenezerszer negyvenezer kilométeres négyzet lenne, ami nem igaz, de megkönnyíti számításainkat, és mellesleg így megoldottuk a gömb négyszögesítését.
  Tehát a Föld mérete negyvenmilliószor negyvenmillió méter, amit beszorozva a méterenkénti pixelek számával 1,6 milliárdszor 1,6 milliárd pixelt kapunk.
  Tegyük ezt a számot kézzelfoghatóbbá. Egy számítógép manapság körülbelül 1200-szor 1000 pixelt mutat egyszerre a képernyőn. Ez azt jelenti, hogy az egyik irányban 1 millió 333 ezer 333 képernyőt kellene sorbaállítani, a másik irányban 1 millió 600 ezret. Az én monitorom eleje, most külön lemértem a játék kedvéért, 35-ször 31 centiméter, ha tehát ekkora monitorokat használunk, akkor 467-szer 496 kilométeres területet kellene befednünk velük, aminek méretét a jobb oldali kép csak sejteti, ez 246 és félezer négyzetkilométer, 2,6-szer akkora, mint Magyarország.
  Papíron is ábrázolhatjuk Gugliföldet. Használjunk például 300 dpi-s felbontást: egy hüvelyken, vagyis 25 milliméteren 300 pixel fér el. Tehát egy milliméter 12 pixel, vagyis az 1,6 milliárd pixelünk 133 kilométeren elfér. Ez már 18 ezer négyzetkilométer sincs. Egy A/4-es papírlap mérete 210-szer 297 milliméter, vagyis 635 ezerszer 449 ezer, összesen 285 milliárd lapot kellene rendelnünk. Ha közönséges 60 grammos papírt használunk (ebből 60 gramm a teljes A/0-s ív mérete, az A/4-es ennek a negyedrészét nyomja), akkor közel 4,3 millió tonna papírt fogyasztunk.
  Wincsin ez a 2,56 trillió pixel 24 bites színmélységben 7,68 trillió byte-ot, vagyis 6,66 exabyte-ot emésztene föl, ami körülbelül 1,6 milliárd DVD-lemez kapacitásának felel meg. Jelenleg tudtommal az ezergigás, vagyis egy terabyte-os wincsi a legnagyobb, amit boltban kapni lehet, ebből közel hétmillió darabra lenne szükség.
  Jó hír viszont, hogy csak a földfelszín 29,2%-át borítja szárazföld, tehát mindezen mennyiségek 70,8%-át megspórolhatjuk. Így a 2,1 billió monitor helyett elég lesz 623 milliárd (persze ugyanakkora területen, a vizek helyén lyukakkal). Papírból is elég 83 milliárd lap (1,3 milliárd tonna). Digitálisan pedig csak 2,2 trillió byte-ot kell tárolnunk, ami alig 467 millió DVD-lemez, avagy kétmillió wincsi.
  Ezt már igazán ki lehet bírni. De mégis az az érzésem, hogy a közeljövőben a Google nem készíti el az egész Földet ebben a felbontásban.

»»»»»»