Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Fasizmus a brit kormányban

120623-1.jpgAlan Turing ma lenne százéves. Hogy mi minden van róla elnevezve, mi mindent szenteltek az emlékének, azt elsorolni se lehet. A történelem egyik legnagyobb matematikusa volt, akinek munkája közvetve ott van minden egyes számítógép minden egyes moccanásában, szerte az egész földgolyón.
  De nem lett százéves, mert két héttel a negyvenkettedik születésnapja előtt végzett magával. Ezt eddig is tudtam. Ciánt fecskendezett egy almába, és beleharapott. Ezt is tudtam. Arról viszont csak most értesültem, hogy petíció indult a rehabilitálására.
  Galileo Galilei, a modern csillagászat és a modern fizika atyja, élete utolsó kilenc évét házi őrizetben töltötte, mert azt merészelte mondani, hogy a Föld kering a Nap körül. A következő évszázadokban az egyház fokozatosan kihátrált a mögül az álláspont mögül, amelynek megsértéséért Galileit elítélték, míg végül 1992-ben II. János Pál nyilvánosan sajnálatát fejezte ki ezért, és nyilatkozatban ítélte el a hibát.
  Íme, három és fél század alatt a csalhatatlan katolikus egyház is belátta legalább ezt az egy tévedését.
  A kevésbé csalhatatlan brit kormánynak is kelleni fog ennyi. Tom McNally igazságügy-miniszter, báró, lord, díszítő jelzők sokaságának tulajdonosa kijelentette, hogy a hivatalos bocsi nem lenne helyes, mert az akkori törvények szerint igenis el kellett ítélni Turingot, aki igenis tudta, mi szörnyű törvénysértést követ el, és hogy ezért a törvény kemény keze szigorúan lesújt majd rá. Vállalja tettének következményeit. Ezt így belemondta a miniszter az arcunkba, és ő egy liberális demokrata. Ezek után nem szeretném tudni, hogyan gondolkodnak a néppártiak, akik csak két éve kezdtek fölvenni nem fajtiszta briteket.
  Turing iszonyatos bűne, amivel majdnem romba döntötte a brit világbirodalmat, a buja illetlenség. Ezt valószínűleg még Viktória királynő udvari vikáriusa tette bele a legszemlesütősebb kifejezések tárházába és onnan a törvénykönyvbe, fittyet hányva annak a józan elvárásnak, hogy a törvényben legyen értelmesen megmondva, mi a bűn. A buja illetlenség törvényi magyarázata: „az a hím személy, aki nyilvánosan vagy magánlag elkövet, részt vesz elkövetésében, kerít vagy keríteni próbál bármely hím személy megbízásából, bármilyen buja illetlenséget, rossz viselkedésben találtassék bűnösnek, és elítéltetvén csukják le legfeljebb két évre, amiben kemény munka is szerepelhet”. A végét lerövidítettem, mert hajnali három óra van.
  No, szerintem buja illetlenség az, ha valaki kijelenti, hogy ha hatvan évvel ezelőtt egy ostoba és értelmetlen törvény miatt elítéltek valakit, az márpedig bűnös marad mindörökkön örökké. Pontosabban: fasizmus. Még pontosabban: bűnrészesség a hitleri, sztálini, maói, kimi, castrói, pinocheti, miegyéb diktatúrák által elkövetett bűnök közül mindazokban, amik legalizálására a diktátorok törvényt hoztak. Így például Hitler alatt zsidónak lenni bűncselekmény volt, a törvény tiltotta. A liberális demokrata báró szerint Anne Frank továbbra is bűnös zsidónak levés bűntettében, hiszen az akkori törvény tiltotta, az úgy volt jó, VIII. Orbán nem tévedhetett. Akarom mondani Hitler. Már keverem őket, mert hajnali negyed négy van, és úgy hasonlítanak.
  Így van? Frászt van így. Ezt a báró nem gondolja. Mindegyiknek van egy listája az üldözendő fajokról, mindegyik tetszése szerint állítja össze magának, és az övén a zsidók nem szerepelnek. A homoszexuálisok igen. Turing az volt, hát vesszen.
  2043. február 20-án teremtett lélek nem fog megemlékezni Tom McNally századik születésnapjáról, ha akkor már nem él. Ha igen, akkor van esélye egy kétsoros hírecskére a lapok negyedik oldalán.

»»»»»»