Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
És a végén nem adnak sajtot

Leginkább azért nem hiszek én az egymást váltogató kormányok csodatevő erejében, mert a lényeg mindig marad. Az elvágólagos körülintézkedményi rendbeszabálykodás.
  A minap írtam könyörgő levelet a Mabisznak, hogy legalább azzal a fedeztetési díjjal csináljanak valamit, nem azért nem volt kötelezőm, mert egy ronda potyázó vagyok, hanem mert ennyi ideig tartott átíratni a biztosítást. Nem utasítottak vissza. Udvariasan tájékoztattak, hogy szó se lehet róla. A törvényben ez van és kész. Forduljak a biztosítómhoz. Nem fogok, mert a biztosító volt az, ami közölte, hogy a Mabiszhoz kell fordulnom, és én ezt a Mabisznak megírtam. Ennek ellenére forduljak vissza a biztosítómhoz, azaz föl. Ezt fogom tenni.

Most pedig megyek időpontot foglalni az okmányirodában, hogy átírathassam a forgalmit egy újabb vagyonért. Jól figyeljen az olvasó, mert csak egyszer fogom elmondani.
  Ugyebár: ügyfélkapu. Magyarország, hú! Megadom az azonosítómat és jelszavamat. A website üdvözöl engem és tudatja, hogy bejelentkeztem. Megkapom a Személyes ügyfélkapu nevű oldalt, és elindulhatok a labirintusban.
  Feladatom: kocsit átíratni. Mivel az oldal dokumentumokat tartalmaz (hogy miféléket, aligha fogom megtudni valaha is, nekem még sose volt itt dokumentumom), nyilván a főmenübe kell mennem, ami egy színes gombokból álló, elég csúnya csík felül. Ügyet akarok intézni, tehát Ügyintézés.
  Azt mondja, Egyenesen a lényegre…, és fölsorol tizenegy kategóriát. Van közte Magánélet, Jog, mindenféle. Nekem nyilván az Okmányok kell, hiszen az okmányirodába akarok időpontot foglalni. Megnyomom.
  Kapok egy bevezető szöveget, amit valószínűleg még soha senki nem olvasott el, arról szól, hogy mi az az okmány, ámbár én a vödörkomot is megnéztem már és az nem magyarázza el, mi az az időjárás. Van rajta ötféle okmány, illetve kategória. Azazhogy „ügyoldal”. Gépjármű vezetői (sic!) engedély, Utazási okmányok, Személyi okmányok, nyilvántartás, Hatósági engedélyek, Anyakönyvek. A forgalmi nyilván utazási okmány, válasszuk azt. Rosszul tettük, itt csak útlevelek vannak. Akkor vissza, a forgalmi nem vezetői engedély (de azért nézzük csak meg: tényleg nem), nem is személyi okmány, mert nem az ember kapja, hanem az autó (de azért nézzük csak meg azt is: tényleg nem az), talán hatósági engedély? Nem, ott közterület-használati hozzájárulás van (az milyen engedély?), meg fegyvertartási engedély meg erkölcsi bizonyítvány. No, ezek szerint a forgalmi nem okmány. Akkor miért kell az okmányirodában intézni?
  Egy lépéssel vissza a labirintusban. Várjunk csak, van itt egy A-Z Lista (helyesen A–Z lista lenne, de hát ez itt Magyarország, sőt hu is, itt az angol helyesírás a mérvadó). Gé mint pjármű. Hah! Gépjármű átírásával kapcsolatos időpontfoglalás okmányirodába! Helyben vagyunk!
  Azért gyanúba estem és visszamentem az ábécés listába, megnéztem az F-et. Ef mint forgalmi. Az is van! Forgalmi engedéllyel kapcsolatos időpontfoglalás okmányirodába. Abszolút hiperszuper kiszolgálás. Minden mindenhol megvan, csak ott nem, ahol az ember keresi.
  No, akkor foglaljunk időpont. Megjegyzem, én eredetileg csak arra lettem volna kíváncsi, hogy mikor van szabad időpont az okmányirodában, de ha már idáig elcaplattam, alighanem jobb lesz egyből le is foglalni.
  Kapok egy részletes tájékoztatót, de alatta van egy link a még részletesebb segítségre. És legfölül van egy Használom a szolgáltatást feliratú csík, amit mindenki fejlécnek gondol, mert olyan a dizájnja, csak én nem, mert én már jártam az ügyfélkapun, hehe.
  Három megoldás is van. Választhatok okmányirodát, választhatok ügyet, vagy a kettőt egyszerre. Én mindig az utolsót szoktam, úgyhogy nem tudom, hogy működik a másik kettő. Ha csak ügyet választok, akkor bizonyára olyan időpontot kapok, amikor az adott ügyet az ország bármelyik okmányirodájában elintézhetem. De most is válasszuk csak a kettőt egyszerre.
  Választok megyét és várost. Megjegyzem, hihetetlenül idegesítő, hogy valami nagyzási hóbortban szenvedő alak csupa nagybetűvel írta be a városok nevét, CSONGRÁD-i Okmányiroda, HÓDMEZŐVÁSÁRHELY-i Okmányiroda, pedig a csupa nagybetű a betűszavaknak van fönntartva, a címeknek meg a neten az ordibálásnak. Ügycsoport: Járműigazgatási ügyek. Érdekelne, hogy miért kínál föl az anyakönyvtől az útlevélig mindenfélét, amikor úgy jöttem ide, hogy gépjárműátírás. Miért kell még egyszer kiválasztanom ugyanazt?
  Válasszon ügyet, mondja. Az ügyek listáját érdemes idemásolni.
  Egyéb tulajdonjoggal kapcsolatos ügyek. Merthogy a lista ábécérendben van, az egyéb meg E betűvel kezdődik. Egyébként logikusan ennek kellene a lista végén állnia, de a honlapot, ha eddig nem derült volna ki, hivatalnokok csinálták.
  Forgalmi engedély okmánnyal kapcsolatos ügyek. Ez nekem jó is lenne, eltekintve attól a zagyvaságtól, hogy „forgalmi engedély okmány”, mintha lenne gépkocsi autó meg kőműves ember meg sajt élelmiszer is, illetve a hivatalnokoknál ügyintézőknél nyilván van létezik minden ilyesmi efféle.
  Forgalomból kivont gépjármű ismételt forgalomba helyezése (tulajdonosváltás nélkül). Ez már igazi hivatalnok megfogalmazás, az embernek kétszer kell elolvasnia, hogy megértse. El se tudom képzelni, hogy boldogulnak ezzel a diszlexiások. Különben is, mi az, hogy ismételt? 2000-ben kivontam a forgalomból, most meg forgalomba akarom helyezni, forgalomba akarom helyezni, forgalomba akarom helyezni, recece?
  Van az előző még egyszer, tulajdonosváltással, nézzük tovább.
  Gépjármű műszaki adatainak változása. Nekem ez fura, szerintem egy ezerkettes lada mindig ezerkettes lada lesz, nem változik ezerhatos polszkivá, de én köztudottan nem értek hozzá. Én legalábbis köztudom.
  Jármű forgalomból történő kivonása kérelemre. Ezt az ember már majdnem érti, amikor a szöveg végén álló „kérelemre” teljesen összezavarja. Miért, a többi nem kérelemre van? Mindegy, nem akarok forgalomból kivonni járművet, nem az én dolgom.
  (Különben hirtelen rájöttem, hogy a gépjármű, az nulla. Mert ugye ha tízből kivonok nullát, marad tíz. Ugyanígy ha a forgalomból kivonom a gépjárművet, mi marad? A forgalom. Tehát a gépjármű nulla.)
  Jármű tulajdonosának személyében bekövetkezett változás (gépjármű átírás). Miután az ember felfogja ezt a terjengészetileg eszközölt bőbeszédűségi komplikálást, rezignáltan tudomásul veszi a helyesírási hibát és elmereng azon, hogy milyen változás következett be az ő személyében, megállapítja, hogy ide kell kattintania. De azért most már juszt is nézzük végig.
  Külföldről behozott használt jármű forgalomba helyezése (tulajdonosváltás nélkül). Ez érdekes, mert se arra nincs mód, hogy az ember új járművet hozzon be külföldről (pedig a mienk se magyar gyártmány), se arra, hogy tulajdonost is váltson. Ha hozok egy autót külföldről és eladom, ez minimum két időpont az okmányirodában. Valamiből csak kell élni szegényeknek.
  Törzskönyv okmány cseréje, pótlása. A törzskönyv okmányt a forgalmi engedély okmánynál már megbeszéltük, ugorgyunk.
  Tulajdonos / üzembentartó adatainak változása (természetes / jogi személy). Biztos bennem van a hiba / károsodás, de a perjelek / törtvonalak alkalmazása matematikai / programozástechnikai környezeten kívül továbbra is hihetetlenül idegesít / bosszant. Ha zárójelnek használják, az még jobban, szerencsére fokozatosan leszoknak róla, ahogy kezdenek felnőni azok a nemzedékek, amik már nem tudják, mi volt az az írógép. A természetes személyt már nem is mondom. Néha fölrémlik előttem a kép, ahogy az atomháborút csak egy hivatalnok éli túl, és ő mesél rólunk az idelátogató űrlényeknek. „Ezt a közigazgatási területet Földnek nevezték. A rajta élő értelmes faj neve természetes személyek. Mintegy kétszázezer éve alakult ki a faj, az őstermészetes személyt az előtermészetes személy követte, a felegyenesedett természetes személy, majd az ügyes természetes személy, és végül kialakult az értelmes természetes személy.” Vagy elképzelem, ahogy a hivatalnok hazalátogat a falujába és azt mondja a kocsma előtt beszélgetőknek: „Aggyon isten, természetös szömélyök!”
  Új jármű forgalomba helyezése. Ez az utolsó a listán, és az egyetlen, amit még ők se tudtak életidegen nyelven elmondani.
  No, kattintsunk.
  Lejárt a rendelkezésre álló idő. Kérjük kezdje előről a műveletet.
  Anyátok fasza. Előről, mi?!

Ön még nem lépett be, áll az oldal tetején. De, aranyanyám, én már beléptem. Számos alkalommal. Legutóbb félórája, azelőtt meg néhány hónapja. Mire is emlékeztet ez engem? Aha, erre.
  No, belépünk, visszacaplatunk a labirintusban. Holnap nincs lefoglalható időpont, nincs lefoglalható időpont, nincs lefoglalható időpont, recece. Nem baj, nem is akartam holnap menni. Igazából vasárnapra ígérik a legjobb időjárást, akkor mennék. Sajnos azonban vasárnapra is elkelt az összes időpont. Kétségkívül hétvégén is dolgoznak, hiszen a listában a szombat és a vasárnap is szerepel.
  Egyedül kedden van időpont, amikor zuhogni fog az eső. Egy hétre elölre minden jegy elkelt. Úgyhogy majd jöhetek vissza pár nap múlva, végigverekedhetem magam a labirintuson újra, és a végén nem adnak sajtot se.

»»»»»»