Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Egy mosollyal több, egy matektanárral kevesebb

Egy műszaki boltban Kissy azzal tett szert új barátra, hogy jól tud fejben számolni. Úgy látszik, az élet utánozza az irodalmat. Kis feleségem egy ideig homlokráncolva tanulmányozta a Cora akciós katalógusát, aztán átadta nekem azzal, hogy vizsgáljam meg alaposan. Az az érzésem, hogy pontosan ugyanilyeneket találnánk a Cora bármelyik corábbi katalógusában, csak véletlenül most tűnt föl. Sőt az az érzésem is van, hogy ez nem a Cora sajátossága.

Carapelli extra szűz olívaolaj, 500 ml + 250 ml ajándék: 1559 forint (2079 Ft/l).
  Nagyon szép dolog a Corától, hogy fél liter olaj mellé negyed litert ajándékba ad. Igazán rendes dolog. Udvarias és vevőcsalogató. Talán túlságosan is vevőcsalogató. A vevők ugyanis általában nem járnak számológéppel bevásárolni, és gyenge fejszámolók. Ha nem így lenne, akkor elosztanák a 2079 forintot kettővel, és kijönne 1039 és fél forint. Ami a leginkább sem 1559. De akkor mitől lett több 520 forinttal? Ha az olvasó nem tudja a választ, akkor mérhetetlen csalódást okozott, de az olvasó persze tudja a választ. Az esetleg erre tévedő Cora-alkalmazottak kedvéért írom le, hogy ha fél liter 1040 forint, akkor negyed liter 520 forint, vagyis a Cora az ajándékot is úgy kifizetteti, mint a pinty.
  Persze egy huszonnégy oldalas katalógusban becsúszhat egy ilyen számítási hiba, istenkém. Amint a mondás tartja, szuvenír nyihaha ne kukucska protkó, következésképpen pénzért mért nyihaha igenis kukucska protkó, tehát lássuk tovább.

Kitekat macskaeledel, 10 + 2 db ajándék, 10·100 g + 2·100 g: 879 Ft (732 Ft/kg). Ez most egy kicsit bonyolultabb, de a részletes magyarázat ellenére kihámozható, hogy tizenkétszer száz gramm, vagyis 1200 gramm van a csomagban. Ha egy kiló 732 Ft, akkor 1,2 kiló az annyi mint 878 forint negyven fillér. És nini: pont ennyiért adják, sőt még fölfelé is kerekítették a negyven fillért, egy egész forintra, pedig azt lefelé illett volna. De akkor hol van az ajándék?
  Ha tízszer száz grammot, vagyis egy kilót kell kifizetni, akkor kristálytisztán ott van az ár: 732 forint. Hiszen egy kilót veszünk, csak kapunk mellé ajándékba még húsz dekát. Az olvasónak nem ennyi jött ki? Ha nem, akkor az olvasó jól felelt, tovább dolgozhat a Coránál.

Ariel mosógél-koncentrátum, 851 ml + 128 ml ajándék: 1099 Ft (1123 Ft/l).
  Itt se ússzuk meg komoly számolgatás nélkül. Először is derítsük ki, mennyi nedű van a palackban. 851 + 128 = 979 ml, ennyi a flakon tartalma. Érdemes kiszámolni, hány százaléka a 128 ml a 979 ml-nek. Tizenhárom százaléka, márpedig a flakonra az van írva, hogy 15% GRATIS. Valahol kiloptak két százalékot a zsebünkből, márpedig az azért 22 forint 46 fillért ér.
  De ez nem baj, mert a többit is kilopták. Ha egy liter 1123 forint, akkor 979 milliliter hány forint? A helyes válasz természetesen 1099 forint, amint azt az olvasó kezdettől fogva sejtette. Megint jön a kérdés, hogy hol van a 128 milliliter ajándék. Remélhetőleg beleöntik a flakon mellé a bevásárlókocsiba, mert a 851 milliliter, az bizony csak 956 forint.

Pepsi Cola, Mirinda, 7 up szénsavas üdítőital, 2,5 l, amiből 0,5 l ajándék: 299 Ft (120 Ft/l).
  Hát bizony ez se jön ki. Mert ha 2,5 literből 0,5 liter ajándék, akkor 2 litert kell kifizetni. De ha 2 litert kell kifizetni és egy liter 120 forint, akkor az bizony 240 forint. A 299 forint, az a 2,5 liter ára, amiből előzékenyen levettek egy forintot, a mostanra kötelezővé vált, egyébként ezeréves trükk jegyében, hogy a háromszáz forintot el lehet maszkírozni „kétszázvalamennyi forinttá”, ha elveszünk belőle egy forintot.

Négy tanulságot is látok a dologban – és hangsúlyozni szeretném, hogy ez csak egyetlen katalógusból van, a Cora november 19-étől december 6-áig érvényes akciós katalógusából, és ott is csak azokat az árukat vizsgáltuk meg, ahol szerepel az ajándék megjelölés.
  Az első tanulság az, hogy a Corában jobb tartózkodni számológépek vásárlásától. Könnyen meglehet, hogy a Corában árult számológépen 2,5 – 0,5 = 2,5 vagy 732 = 897. Jobb nem kockáztatni.
  A másik tanulság akkor érvényes, ha az első tévesnek bizonyul, mert a Corában árult számológépek igenis jól tudják a matematikát. A Corában vásárolni elég maszatos dolog. Az ember gyanútlanul bevásárol, aztán a pénztárban beleöntenek a kosarába 250 ml olívaolajat (extra szüzet), 200 gramm Kitekat macskaeledelt, 128 ml Ariel mosógél-koncentrátumot és fél liter kólát ajándékba, és csíkot húz maga után.
  A harmadik tanulság az, hogy ha egy matektanár elveszti az állását, biztos, hogy a Corában nem tud elhelyezkedni.
  A negyedik tanulság ajándék. Nem is kapja meg az olvasó!

»»»»»»