Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Dévanagári írás a számítógépen

Két okom is van rá, hogy külön írjak erről a problémáról. Egyrészt jött egy felhasználói kérdés, másrészt a dolog elég bonyolult, érdemes külön foglalkozni vele.
  Minden írásrendszernél két részből áll a probléma: az írás megjelenítésének és leírásának problémájából. Az elsőt mindig sokkal könnyebb megoldani, sőt mai számítógépeinken általában már nem is kell. Egy mai Windows már úgy „születik”, hogy elég sok nyelvhez van benne támogatás. Ezt az olvasó is kipróbálhatja. Tessék egy dévanagári írással írt szöveg most nem képként, hanem rendes Unicode-karakterek formájában. Ha megjelenik az olvasó képernyőjén, akkor van dévanagári fontja.
  ओं मणिपद्मे हूं
  Én nem állítottam be semmilyen fontot a feliratnak, az olvasó böngészőjére bíztam, hogy kiválassza. Ha sikerült neki, akkor jó.
  De nem elég jó, mert nem biztos, hogy jól sikerült neki. Hogy jelenik meg az olvasónál például egy pta betűkapcsolat? Mert háromféleképpen is megjelenhet:
  
  Erről már beszéltünk a dévanagári cikksorozat második részében, amikor a virámát ismertettem. Nézze meg az olvasó, mit tud kezdeni számítógépe ezzel a betűkapcsolattal. Négy változat lehetséges, a fenti három és az, hogy egyáltalán nem jelenik meg; ha az iménti mantra nem jelent meg, ez se fog.
  प्त
  Az enyém a harmadikat, a ligatúrát produkálta, de ez alighanem csak azt jelenti, hogy a böngészőnek valaki szólt (nem én voltam), hogy melyik dévanagári fontot kell választania. De ez se biztos, mert lehet, hogy egy bonyolultabb ligatúra nem jelenik meg. Mit kap az olvasó erre itt?
  द्व्र्य
  Én a helyes dvrya ligatúrát, vagyis az én böngimben tényleg jó font van beállítva. Mert például az Akshar Unicode-ban jól jelenik meg a pta ligatúra, de nem jól jelenik meg a dvrya; utóbbit csak virámás da, felezett vra és ya gyanánt írja ki. Ugyanezt teszik az e-Nagari fontok, a Jana Sanskrit és a Mangal is. Az Arial Unicode MS egyetlen ligatúrát se tartalmaz, virámás betűket ír. A Code2000 a pta-val se boldogul, az első kép második változatát produkálja, a dvrya pedig érdekes módon virámás dvra plusz ya kapcsolattá alakul: .
  Ez tehát fontfüggő. Jelenleg két fontról tudok, amiben sok ligatúra megjelenik: a Chandas és Uttara testvérpárosról, amiket a Sanskritweb.orgról lehet letölteni. A két font nem cserélhető fel egymással, a Chandas az elterjedtebb déli, az Uttara a régebbi, északi változat. A blog példái Chandasszal készültek.
  Ha az olvasó letölti ezt a két fontot, akkor a dévanagári írás nemcsak megjelenik, hanem szép ligatúrákkal jelenik meg. Érdemes elböngészgetni a Wikipédia dévanagári írású oldalain, akkor is, ha nem érti az ember, kibetűzgetni a szavakat, bonyolultabb ligatúrákat keresgélni. Tessék a közvetlen linkek: bhodzspuri, hindi, kasmíri, maráthi, nepáli, nevari, páli, romani, szanszkrit. Némelyiket többféle írással írják, például a romanit nagyon jól lehet használni a dévanagári gyakorlására, mert ugyanazt írja le mindkét írással, latinnal és dévanagárival.

Az egyik kérdést tehát megoldottuk (oly módon, hogy kirekesztettük mindazon olvasóinkat, akiknek Chandas-képtelen operációs rendszerük van, de hát a kezdetleges számítástechnika korában élünk). Következik a másik kérdés: írni a számítógépen dévanagárival. A Sanskritweb föntebb linkeltem oldala egy IME-t is tartalmaz, amit le lehet tölteni és föl lehet installálni. (Hogy pontos legyek, két IME-t tartalmaz, de a védikusra az olvasónak aligha lesz szüksége.) Ha ez megvan, akkor már be kell kapcsolni és az olvasó írhat dévanagárival.

Ha ez nem jó (nekem például nem jó, én utálom az ilyen microsoftos IME-dolgokat), akkor tessék egy kis program; egy jelenleg fejlesztés alatt álló művecskémből emeltem ki. Csak annyit kell tenni, hogy letölti az olvasó és elindítja. A tálcán megjelenik egy ikon (de mint dévanagári), és innentől van dévanagári billentyűzet. Kikapcsolása: klikk az ikonra és Exit.
  Használatához nem kell más, mint egy Unicode-evő szövegszerkesztő és egy megfelelő font, nyilván a Chandas. El kell indítani a szövegszerkesztőt, bekapcsolni a fontot és írni. A program kiosztása ugyanaz, mint a Sanskritweb IME-jéé, az ott található pdf megmutatja. A védikus jeleket elhagytam.

»»»»»»