Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


De tényleg mekkora?

csillaghajok.jpg
  Wincsirendezgetés közben jött szembe egy ilyen kép; kattintásra kinagyul, újabb kattintásra még jobban kinagyul. Több változatban is megtalálhatók a neten. Én pedig eltűnődtem, vajon a szúni hajók mekkorák lehetnek ezen a képen.
  A szúniknak sokféle hajójuk van:

– Néhányszor utaztam ilyen hajókon a Felhőben – mondta Hait –, tudom, milyenek belül. Csak nem tudtam, hogy ezt a típust hogy hívják. Nem sokat tudok a hajótípusokról.
  Ninda felszisszent. A kék golyó, amit elgurított, hozzáütődött egy másik kékhez, eltérült az útján és a pirostól hat issura állt meg. Egy pontot veszített.
  – Nem is könnyű – felelte Róragi. – Pontosan nyolcvankétfélét használunk. Tizennyolc típus van, ami leszáll dzserang világokon, harminchárom teherhajó kint a Galaxisban, harmincegy típusról pedig egyetlen dzserangnak sincs fogalma, hogy létezik. Ezekről a kis kompokról sem.

Részleteket mindazonáltal nem sokról tudunk közülük. Ninda eddig már nyolc hajón élt hosszabb-rövidebb ideig, és azok némelyikéről tudunk valamicskét. Az Aulang Laipon húszezren élnek, és ennél sokkal több hely nincs is, az ezt meghaladó népességnek már el kell költöznie. Az Auszínínek viszont egymillió lakosa van. Tudjuk, hogy a Hongo Mai tizenötször olyan hosszú, hússzor olyan széles és hatszor olyan magas, mint az Aulang Laip. A Színangir egy óriás teherhajó, csak négyszer négy lakószektora van húsz szinten, és a lakóteret körülvevő raktártér négyszer akkora, mint az egész Aulang Laip. De van űrvárosuk is, a Szúnahaum-sónariongi, harminc van csak azokból a szintekből, amiken erdő van, félmillió fával szintenként, plusz negyven szint gabonaföld, tíz konyhakert, és még élnek rajta kétmillióan, de az egész terület akkora, mint egy kontinens.
  Az Aulang Laipról kicsit többet tudunk. A magassága százhatvan rígin. A ríginről csak kontextuális ismereteink vannak, a méter nagyságrendjébe tartozó mértékegység, tehát mondjuk, hogy 150-200 méter, mert ezek kerek számok. A szintenkénti mérete hatszor négy szektor, és tudjuk, hogy egy szektor hat hirgon területen helyezkedik el. Hogy mennyi egy hirgon, azt nem tudjuk, de valami olyasmi lehet, mint egy háztömb, mert sok minden van egy szektorban. Úgyhogy keresek valahol egy háztömböt és megmérem.
  Párizst választottam, a rue Cler, rue de Grenelle, rue Amélie és rue Saint-Dominique közötti tömböt, mert csak. Ötletszerűen. Persze nem négyzet alakú, de kicsit nézelődtem négyzet alakú tömbök után, egyet se találtam, hát akkor lemérem ennek a tömbnek a két oldalát. A rue Cler utcai oldal száznyolcvan méter, a kereszteződések közepétől számítva. A rue Saint-Dominique utcai százhetven. Hát akkor válasszunk száznyolcvanat. Ehhez hozzá kell adni a szektorhatárokon levő főutakat, amiknek a szélességéről szintén nem tudunk semmit, tippeljünk tíz métert. Ezekből eggyel több van, mint szektorokból, mert a szélső szektorok külső oldalán is van. És ugye a burkolat, ami nagyon vastag, vegyünk mondjuk ennek is tíz métert. Akkor kétszer tíz a burkolat plusz hétszer tíz a főutak plusz hatszor száznyolcvan a szektorok: az Aulang Laip teljes hossza 1170 méter.
  De hangsúlyoznom kell, hogy ezek csak tippek. Az lehet, hogy én vagyok a szerző, de én most nem elhatároztam és bejelentettem, hogy az Aulang Laip ekkora, hanem az eddigi adatok alapján, nagyon nagyjából kikövetkeztettem, mintha én egy olvasó lennék. Ezek az adatok még totálisan változhatnak.
  Ez esetben a fenti képen az Aulang Laip elég kicsike lenne. A kép bal felső sarkában, a nagy hajók farkánál levő kishajók között van egy Star Wars Galactic Empire Nar Shadda-class Destroyer, 1100 méteres megközelítő hosszal, annál egy picit nagyobb. De egyrészt az Aulang Laip nem számít nagy hajónak a szúnik mértéke szerint, másrészt náluk nem a méret és nem is a szépség számít, legalábbis a külső szépség nem.
  Ha már van tippünk az Aulang Laip hosszára, akkor beszorozhatjuk: az Auszíní 17 550 méter hosszú, vagyis kicsit nagyobb, mint a kép bal felső sarkában a sötétszürke Star Wars Galactic Empire Souvereign-Class Super Star Destroyer.
  Apropó. Azért elég furák ezek a hajók így formára, nem? Már amikor Voyagert néztem, akkor eltűnődtem a hajó bizarr alakján. Hogy lehet ebben közlekedni? Nagyjából minden szintnek más a formája, a méretei, nem lehet egy liftet úgy beépíteni, hogy azzal fölmehessünk legalulról legfelülre, és hát nem lehet örökké átsugározni az embert. Vagyis hát lehetnek nekik ferde liftjeik.
  Ninda Galaxisában is alighanem mindenféle fura alakjuk lehet a hajóknak, mert említve van, hogy a szúni hajók kivételek ez alól a téglatest alakjukkal.

Egészen a tetőkilátóig mentek. Érdemes volt. Egy folyosó ment körbe az egész épületen, a külső fala csupa üveg volt, és úgy látták a várost, mintha repülnének fölötte. És a hajót. Nem volt messze, és Fendriának igaza volt, csakugyan az Aulang Laip volt a város legérdekesebb látnivalója.
  Nem mintha látványra különösebben izgalmas lett volna – csak az volt az otthona. Életében először igazi otthona volt. Egy szürke, téglatest alakú tömb, ami mellett eltörpült minden a városban, bár némelyik torony magasabb volt, de azok keskenyek. Az Aulang Laip minden irányban hatalmas volt. Döbbenetesen nagy. Mint egy hegy. Mindennél nagyobb volt, beláthatatlanul sokkal nagyobb, mint amit Ninda valaha látott vagy el tudott képzelni. Lekerekített élei voltak, és teljesen sima felülete, amit csak a végén a felemelt tifongok sora és alattuk a suárkapu tört meg. S az oldalán, a tetején meg a tifongok fölött is ott fehérlett-piroslott a jól ismert hétágú csillag. Hatalmas volt, több emelet magas.

Náluk a praktikumon van a hangsúly. A szúnik nem akarnak a hajóiknak fenyegető külsőt adni, ők békés kereskedők, és van említés a hadihajóikról, amik pont ugyanígy néznek ki, éppen azért, hogy azokat is kereskedőhajónak nézzék. Egyébként azt gondolom, hogy az űrben a hajók mérete és formája tökmindegy bármiféle ellenség szemszögéből, mert az űr méreteihez képest lényegtelen, hogy egy hajó tíz méter vagy tízezer kilométer átmérőjű, kellő távolságból ugyanakkorának látszanak, a rémisztő külső pedig nem fog megijeszteni katonákat. A tűzereje az, ami számít, hogy milyen fegyverekkel van fölszerelve, és milyen a védelme. De hát a Nindában ez nem szempont, mi nem háborúzunk, ennél sokkal fontosabb teendőink vannak. Pont hogy meg kell akadályoznunk a dzsihadot.

»»»»»»