Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Cementezek

Könyveim rendezgetése közben itt-ott beleolvastam a derék öreg Pirxbe, és elgondolkodtam rajta. Valahogy furcsa, hogy annak idején ezt megfilmesítették. Most rákerestem a neten, és megdöbbenéssel olvasom, hogy ráadásul még követelték is a Filmmúzeumtól, hogy tűzze műsorra. Jövő vasárnap este lesz az első rész.
  Nem, nem arról van szó, hogy nem jó. Nagyon is jó. A science fiction igazi gyöngyszeme. De mint gemütlich ifjúsági regényt olvassák és nézték a sorozatot, holott – tessék elolvasni figyelmesen. Lidércnyomások gyűjteménye. Intellektuális horror. Mi történt, ami megváltoztatta?

Itt van Terminusz története, Pirx megdöbbentő felfedezésével és az emiatt hozott döntésével. Irodalmilag mestermű. Tartalmilag? Egy egyszerű, hétköznapi jelenséget misztikus eszközökkel valami ijesztővé és felfoghatatlanná tesz. Hiszen nem történt más, mint felfedezte az írást és az irodalmat. Terminusz rögzítette és visszajátssza a jelsorozatokat, semmi egyebet nem tesz, de a körülmények, ahogyan és amiért teszi, az őrületbe kergetik Pirxet. Ha Momssenék beszélgetéseit a hajó valamilyen erre szolgáló berendezése rögzítette volna, amit megtaláltak és feldolgoztak volna, akkor Pirxnek semmiféle lidércnyomásos képzetei nem támadnak. Hogy a rögzített jelsorozat válaszol, amikor Pirx megszólítja? Pirx maga is egy rögzített jelsorozat, ő talán nem válaszol, ha megszólítják? Ó, dehogynem. Egy irodalmi műnek ez a dolga. Én órák hosszat el tudok beszélgetni gondolatban a regényalakjaimmal, miközben mindenféle más dologgal vagyok elfoglalva, és a beszélgetések legjobb részei bele szoktak kerülni a regényekbe. Ráadásul teljesen normálisnak tartom magamat.

»»»»»»