Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Brüsszelbe pénzt utalni tilos

Abdul Rahim doktor pénzt akart utalni Damaszkuszban élő nővérének, de elhajtották. Damaszkuszba? Muszlim arabok közé? Terroristák! Szent Isten, jézusmáriaszentjózsef, pénzt márpedig nem utalunk!
  Érdekes dolog lenne, ha a mindszenti háziorvos hamis vád miatt beperelné a Külkereskedelmi Bankot, és még azt se kellene bizonyítania hozzá, hogy ő nem terrorista. Ugyanis a bank nem taposott rá az összes vészcsengőire, nem hívta ki a kommanót, hogy letartóztassák és villámgyorsan felgöngyölítsék a háziorvost, vagyis vagy nem tartja terroristának, vagy rosszabb, kollaborál. De ha kollaborál, akkor miért nem utal, szóval nem tartja terroristának, de nem utal, mert terroristának tartja. A zisten se ismeri ki magát egy ilyen bankon.
  Merthogy aki terroristáknak akar utalni, és tudja, hogy azok terroristák, az maga is terrorista. Aki egy tenoristának akar utalni és tudja, hogy az tenorista, az lehet például impresszárió, de azért ritkán csuknak le valakit. A bank nem mondta, hogy kedves doktor úr, várjon már egy percet, amíg ideér az FBI, a CIA, az LSD meg a JFK, és úgy letartóztatják, hogy belezöldül, hanem hagyta, hogy ez a ronda, aljas szándékoktól átfűtve vezérelt terrorista sértetlenül kisétáljon az épületből.
  A történetet színezi, hogy Abdul Rahim doktor több mint harminc éve él Mindszenten és utal pénzt Damaszkuszban élő rokonainak. Az nem derül ki a cikkből, hogy melyik bankokon keresztül, de logikusnak tartanám, hogy ha korábban egy másik bankot használt volna, akkor oda lenne írva, hogy onnan miért jött el. De ez mindegy is. Eddig szabad volt pénzt utalni Damaszkuszba, most meg nem szabad. Avagy az egyik banknál szabad, a másiknál nem. Ez utóbbi biztosan igaz, a doktor átment egy másik bankba és átutalta a pénzt. Ronda terrorista bank! Felgöngyölíteni őket!

Az az érzésem, hogy tisztelt bankjaink, a világ bankjainak tekintélyes hányadát értve ezen, és nem ideértve persze azt a bankot, amelynek a nyájas olvasó a vezérigazgatója, szóval tisztelt bankjaink nemigen tudják, hogy micsináljanak jódolgukban. Az egyik bank olyan készségesen igyekszik teljesíteni a tisztelt ügyfél óhaját, hogy az égvilágon bármire rávehető, lásd Robert Ludlum A fantom (A Bourne-rejtély) című regényében a titkos záradékokat, avagy a szintén svájci bankoknál lapuló tekintélyes pénzösszegeket és ismeretlen tartalmú páncélkazettákat, amiket véletlenül pont a második világháború után helyeztek el tősgyökeres dél-amerikai üzletemberek, akik tökéletes németséggel üdvözölték a svájciakat és nem nagyon tudtak spanyol vagy portugál anyanyelvükön. A másik bank viszont olyan készségesen igyekszik teljesíteni az állam által soha meg nem fogalmazott elvárásokat, hogy még az ügyfél elemi kívánságait is visszautasítja.
  Furák ezek a bankok. A kilencvennyolc éves Mári nénitől nem veszem zokni, hogy állandóan olyanokat mond: jaj, azok a hencidaiak, hát azok tolvaj mindahány, meg szörnyű, hogy a boncidaiak milyen népek, a saját anyját eladná mindegyik. Ő egy olyan világban növött föl, ahol a földrajzi hovatartozásból vontak le következtetést arról, hogy milyen ember vagyunk. Öreg már, nem tud változni. De egy bank? Egy banknak az lenne az elve, hogy minden arab terrorista? Már bocsánatot kívánok, ha én a szíriai nagykövet lennék, akkor jegyzéket nyújtanék át a magyar külügyminiszternek, miszerint van szerencsém bejelenteni, hogy az önök országának némely bankjai egész Szíriát terroristának nevezték, legyenek szívesek a szükséges ellenlépéseket megtenni, különben van szerencsém bejelenteni a háborút, maradtam tisztelettel, kérem alássan. Biszmillah.
  Az a szerencsénk, hogy a szírek túlságosan jólnevelt emberek ahhoz, hogy ilyesmit komolyan vegyenek, volt idejük kulturálódni, Damaszkusz a világ legrégibb városa (nekem elhihetik, damaszkuszitól hallottam). Ráadásul nem is érnek rá, idén Damaszkusz lesz az arab világ kulturális fővárosa, Milan Kunderát is vendégül fogják látni. Azért ez elég nagy felelőtlenség, egy ilyen nagy írót terroristák közé engedni. Én a bank helyében azonnal írnék a cseh testvérbanknak, Kunderát Damaszkuszba ne utaljatok stop, terrorveszély stop, egy veszedelmes háziorvost már elutasítottunk stop, részletes infók a celldömölki OTP-fiókban stop.
  Merthogy Amerikából már egészen más infók jönnek, ez a dologban a nagy ciki. Ma mondta illetékes amerikai külpolitikai bácsi, hogy meg fogják szigorítani az európaiak bevándorlászatát, mert rengeteg terrorista jön onnan, ráadásul nem átutazó terroristák, hanem olyanok, akik európai országokban születtek és nevelkedtek. Marha ciki. Brüsszelbe pénzt ne utaljatok, stop, terrorveszély stop, kémeink szerint uniós tagország, stop, ottan nevelkednek a terroristák, stop.

»»»»»»