Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Bent vagyunk az Origóban

Megbukott a mozgássérültekre fütyülő áruház
  2006. szeptember 4., hétfő, 12:10|Utolsó módosítás: 2006. szeptember 4., hétfő, 12:14
  Hátrányos megkülönböztetés érte a mozgássérülteket egy vidéki áruházban, mert az akadálymentesítés elmaradása miatt nem vásárolhattak az épület emeletén – állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A tulajdonosok fél évet kaptak arra, hogy kerekesszékesek számára is megközelíthetővé tegyék az épület emeletét.
  2005. január elsejéig kellett volna megoldani a középületek, köztük az áruházak akadálymentesítését a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény szerint. Bár a határidő több mint másfél éve lejárt, a mozgássérültek még mindig nem tudnak feljutni egy megyeszékhely áruházának emeletére, emiatt fordult egyikük az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH). (A hatóság beszámolója konkrét nevek nélkül írja le a történteket.)
  Az áruház társasházként működik, ezért az eljárás során a földszint tulajdonosa arra hivatkozott, hogy az ő területét akadálymentesen lehet megközelíteni, de a hatóság nem fogadta el ezt az érvelést. Álláspontjuk szerint nem mentség a tulajdonostársak közötti költségfelosztási vita sem, hiszen az akadálymentesítéssel mindannyian nyernének: többen látogatnák az áruházat, a mozgáskorlátozottakon kívül a babakocsival közlekedők is feljuthatnának az emeletre.
  Az EBH határozata szerint jogsértő, hogy az akadálymentesítés elmulasztása miatt hátrány éri az áruházban a fogyatékossággal élőket. A hatóság arra kötelezte a tulajdonosokat, hogy hat hónapon belül pótolják a hiányosságot, ennek végrehajtását a helyszínen ellenőrzik majd.
  Ha az építkezés nem történne meg, bírságot szabhatnak ki az áruházra - tudtuk meg az EBH Hatósági és Jogi Irodájának vezetőjétől, Gyarmati Edittől, aki szerint ilyesmire remélhetőleg nem lesz szükség, hiszen már az eljárás során is együttműködési készséget mutattak a tulajdonosok, sőt már egészen konkrét műszaki megoldástervek is születtek.
  Az épület későbbi sorsától függetlenül azonban valószínűleg rövidesen nyilvánosságra hozza az EBH az áruház nevét. Ezzel a lépéssel azt szeretné elérni a hatóság, hogy ne forduljanak elő hasonló esetek, társadalmi szemléletváltás következzen be a fogyatékossággal élők helyzetének javítása érdekében. Az augusztusi határozathozatal után még 30 nap áll a tulajdonosok rendelkezésére, hogy a döntést bíróság előtt megtámadják. Ha ez időszak alatt ezt nem teszik meg, az áruház neve olvasható lesz az EBH honlapján.
  Janecskó Kata
  Sajnos az Origó semmilyen módot nem kínál arra, hogy a cikkírót el lehessen érni, így nem tudunk további részletekkel szolgálni nekik.
  Közben aranyos levelet látok a Mozgin:
  Ez a bizonyos áruház Szegeden van, a per elindítója és nyertese pedig bizonyos Láng Attila és Láng Krisztina.. Úgy tűnik, ők a gyakorlatba is kezdik átültetni az érdekvédelmet, kézzelfogható eredményeket produkálva.. ellentétben azokkal, akik eddig csupán aláírásgyűjtésekig - vagy még addig sem jutottak el.
  A levelet Pali írta, Goldner másik nagy kedvence, képzelem, milyen arccal olvasták a pártban. Annyit azért szólnék, hogy ez nem per volt, vagy mondhatom úgy is: ez még nem per volt. Abban viszont Palinak teljesen igaza van, hogy elkezdtük az érdekvédelmet átültetni a gyakorlatba.
  Mondhatnánk, hogy valakinek csinálni is kell, nemcsak beszélni róla, de a helyzet ennél rosszabb: eddig nem csupán beszéltek róla, hanem ellene dolgoztak. A MEOSZ és társai, a Fogyatékosok Pártja, a legkülönbözőbb intézmények próbálták mindenféle módon gáncsolni az érdekvédelmet. Mi csináljuk. Mindenkit arra buzdítunk, hogy csinálja ő is, de nem várunk senkire, nem szövetkezünk senkivel, kiharcoljuk, ami nekünk kell, nem többet és nem kevesebbet. Ez a második győzelmünk akadálymentesítési téren – az első az volt, amikor a szolgáltatóm nem tudott rákényszeríteni a jogtalanul követelt pénz kifizetésére, mert az esélyegyenlőségemet sértette vele.
  Mondhatják azt is persze, hogy igazi győzelemről akkor lehet beszélni, ha ott lesz a lift. De ha meggondoljuk, az se tökéletes akadálymentesítés, hiszen egyetlen Braille-felirat vagy jeltolmács se lesz az épületben, csak annyit érünk el, hogy a tolókocsisok feljutnak az emeletre. Nekünk ennyi a célunk, a részleges akadálymentesítés, a személy szerint minket akadályozó körülmények megszüntetése. Egy akadályozó körülmény volt, hogy nem volt kihez fordulni a bíróságon kívül. Most már van kihez – ez is a győzelem egyik szakasza. A lift a következő szakasz lesz, avagy ha mégsem készül el a lift, akkor egy másik szakasz közbeiktatásával győzzük le végleg az áruházat. Végleg, mert ha mi mindenhova eljutunk és mindent megtehetünk az áruházban, ahova más eljut és amit más megtehet, akkor az áruház részünkről akadálymentes. A többiért harcoljanak a többiek.
  Ja, még a gáncsoláshoz visszatérve: Szegeden két mozgássérült-egyesület működik. Annak idején mindkettőt megkerestük az ügyben. Az egyik válaszra se méltatott. A másik közölte, hogy minden tőle telhetőt megtesz az ügyben. Úgy tűnik, tőlük sokkal kevesebb telhetett, mint két kicsi mozgitól, mert nem voltak ott a helyszíni szemlén, nem voltak ott az EBH-tárgyaláson, sehol nem voltak ott, nem folytak bele az ügybe. A magam részéről örömmel fogadom, ha a kormány jövőre a bankszámlánkra utalja mindkét szervezet állami támogatását, mivelhogy mi végezzük el a munkájukat.

»»»»»»