Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Állatira vigyázni kell a csarpokkal

A csarpolás még több gondot okozhat, mint az ember gondolná. Ugye a képeket az ember újraszámozza szkennelés után, éspedig az oldalszámoknak megfelelően. Kivéve amikor erre nincs módja, mert a könyv oldalszámozása nem folyamatos, számozatlan oldalakat is tartalmaz. Például annak a folyóiratnak, amit most csináltam, egy évfolyamon belül folytonos a számozása: az első lapszám 160-ig van számozva, a második lapszám 161-től kezdődik – de ebbe a borító nincs beleértve, vagyis a kettő között jön még az első lapszám hátsó borítója belül, kívül, a második lapszám első borítója kívül, belül, az négy oldal csúszás minden egyes alkalommal, amikor új lapszám következik. De ezzel ugye az ember elboldogul, mert mondjuk ha a 300. oldal csarpnak bizonyul, de a hozzá tartozó képet már 312-esnek hívják, akkor
  1. kikeresi a 300. oldalt a papírlapok közül
  2. beszkenneli
  3. elnevezi 300-as file-nak, hogy lássa, mit csinál
  4. megkeresi a 300. oldalt a korábbi képek között és megtalálja megint, hogy 312-esnek hívják
  5. az új képet elnevezi 312-es file-nak
  Csak ezt történetesen száznál is több oldallal kellett megcsinálni ebben az ötszázvalahány oldalban, ami iszonyú sok. Néhánynál sikeresen elrontottam, és a file-ok rossz sorszámot kaptak. Csak a végleges ellenőrzésnél vettem észre, hogy tíz oldal hiányzik, és helyettük a kettővel nagyobb sorszámú van. Tehát újra ki kellett keresni ezeket a most már jócskán összekeveredett papírkötegből, beszkennelni, az egész procedúrát újra végigcsinálni, és persze újra ki is kellett mosni őket.
  Úgyhogy innentől másképp lesz. Rögtön az első számozásnál belenyúlok a dologba, ha a könyv utolsó lapjára 1234-es szám van nyomtatva, akkor annak muszáj lesz az 1234-es sorszámú file-nak lennie, akárhány számozatlan oldalak hemzsiztek közbe. Ezeket majd úgy nevezem el, ahogy a pótlásként berakott oldalakat, ha mondjuk a 300. file után hiánypótlólag beraktam egy oldalt, az 300a lett; ezeknél is így lesz, vagy ha sokan lesznek (mondjuk folyóirat-melléklet), akkor dupla számot kapnak, 300-01, 300-02 stb. Ha tehát később csarpolok egy oldalt, annak a file-neve garantáltan azonos lesz az oldalszámmal.

»»»»»»