Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Akadálymentesítés 2011

Én még csak kilenc éve foglalkozom akadálymentesítéssel – nyilván ettől van, hogy még sehol se hallottam vagy olvastam a következő gondolatot. Azért azt nem hinném, hogy nekem jutott volna először eszembe és pont ma.
  Bármennyire szuperül halad az akadálymentesítés: ha az az egy hely nincsen akadálymentesítve, ahol az embernek dolga van, akkor még semmi se történt.
  Jelen esetben a Horváth Mihály utcai közjegyzői iroda az, ami nincs akadálymentesítve. Röpke negyedóra fagyoskodás után lekegyeskedett hozzánk két segéderő, és elkezdtünk próbálkozni a főbejáraton. Harminc centi magas lépcsőfok, ami egy lépcsőházba vezet. Lift van: egy tucat lépcsőfokkal följebb. Aztán a segéderők rájöttek, hogy nekünk igazából csak a cselédlépcső dukál, úgyhogy átküldtek minket a Takaréktár utcába. Átvacogtunk oda. Huszonnyolc centi magas lépcsőfok, de ezen már beemeltek minket; persze nem a segéderők, azok két irodista hölgy voltak, akiknek nem szabad nehezet emelni, mert letörik a körmük. A mi társaságunkban volt három épkézláb ember (de csak egyikük férfi), ámbár az idézésben nem volt előírva, hogy darut kell vinni. Egy sötét és huzatos átjáróba jutottunk, két kuka közé. Innen a lichthófba, aminek a sarkában érdekes kialakítású lépcső található. Néhány lépcsőfok babakocsirámpával ellátva, amik egy kis lapályra vezetnek, onnan néhány lépcsőfok tovább, de azokon már babakocsirámpa sincs. És olyan szűk a hely, hogy ott nem lehet kétoldalt megfogva felcipelni egy tolókocsit, még ha pehelykönnyű, akkor se. Útitársaink mindazonáltal fölmentek és konstatálták, hogy a lift miniatűr.
  Mialatt a tér felőli sarkot kerülgettem és lejáratot kerestem a kilométer magas járdáról – mert a sarkon nincs –, láttam vagy féltucat üzletet, a sarkon gyógyszertár is van. Hatalmas lépcsők. A járdára feljutni egyébként az iroda főbejáratától vagy ötven méterre lehet egy meredek lejtőn, aztán a cselédlépcsőtől vissza kell jönni a másik utcába.
  Aztán berohantam az OTP-be melegedni. A Takaréktár utcai épület akadálymentes. Kivéve, hogy az ajtó nem nyílik magától, és nincs az a tolókocsis, aki a dupla ajtókkal meg tudna birkózni.

»»»»»»