Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Ácsi, rendőrök

– Natecigány. Hátte ótót vezetsz itten?
  – Igenis, nagyságos főtörzs úr, tisztelettel.
  – Nono! Még csak törzsőrmester vagyok. Osztán micsinász ebben a lopott ótóval, mi? Hatvannyócas a központnak, cigány elkövetőt folyamatosítok, kérek erősítést.
  – Ez nem lopott autó, tekintetes törzs úr, kérem, tisztelettel.
  – Fúhatecigány, még tagaccis? Hatvannyócas a központnak, veszélyes cigány elkövető, kettőzött erősítést kűggyetek! Na mutassad a irataidat. Ótónak is, fuharlevelet, mindent!
  – Fuvarlevelem, az nincsen, méltóságos törzs úrnak alázattal jelentem.
  – Nincs-e? Osztán hova lett, mi? Akarol ellenállás tanúséttása végett két akkora pofont, hogy leszáll a fejed, mitecigány?
  – Nem szeretnék, de ez személykocsi, kegyelmes törzs úr, tisztelettel.
  – Hátosztán?! Kérdeztem én, hogy milyen kocsi, tecigány? Hábbejelentem mingyán, hogy fegyver van nállad, osztán kigyün a TEK és itt lűnek fűbe szökési kissérlet mián, ha még okoskodol vellem! Hun loptad a kocsit, mi?
  – Sehol, főkegyelmességednek legalázatosabb szolgája, nem loptam.
  – Fúhogy hazudol bazmeg. Hunnét lenne eccigánynak ótója, hán törvény is van ebbe a országba, meg van nekünk miniszterelnökünk, asse engedné. Na mutasd a irataidat. Dok… tor? Hátte orvos vagyol, tecigány?
  – Nem, legfenségesebb törzs úrnak alázattal. Én vagyok a rendőrfőnök.

Ez egy sci-fi, ha fel nem tűnt az olvasónak. Antiutópia. Ide fogunk jutni, ha hagyjuk, hogy a rendőrök vegzálják az autósokat, mert nem tetszenek nekik az arcvonásaik, a bőrük színe, vagy csak mert éppen úgy tartja kedvük. Az olvasó bizonyára egyetért velem abban, hogy a rendőröket nem ezért fizetjük, nekik az a dolguk, hogy bűnözőkre vadásszanak, nem olyanokra, akikről nem is gondolják, hogy azok – csak épp cigányok. Az ügynek néha van olyan csattanója, mint most Ácson, hogy az igazoltatott cigány pont a polgármester volt. Általában nincsen. Csak megbüntetnek valakit harmincezer forintra, mert ha cigány, belekötnek, s ha már belekötöttek, valami büntetést csak ki kell osztani. Ez viszont nem antiutópia, ez már ma is folyik. Aztán megint megbüntetik harmincezer forintra, meg megint és megint. Pénze nincs, mit csinálhat? Leüli. És lesz belőle büntetett előéletű cigány. Munkát ha azelőtt kapott is, most már biztos nem fog, mehet segélyre. És máris kitermeltek egy pont olyan élősdi cigányt, amilyenről a nácik ábrándoznak folyton, akit rabszolgafajjá lehet minősíteni. Pedig azelőtt lehetett ő akár a rendőrfőnök.

»»»»»»