Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


A vízkísérlet

A PVC (Politikus-Viselkedéstani Centrum), a Közvicc (Közalkalmazottakat Vizsgáló Civil Cerveződés) és a LAttilaD.org Politikus- és Elmekórtani Kutató Központja, a PEKK elvégezte a magyar politikai paletta víztesztjét, amelynek anonimizált eredményeit most közzétesszük. Ezúton is szeretnénk megköszönni a helyi vízművek pótolhatatlan segítségét.

A kísérleti környezet

A környezet egy 4·4 méter alapterületű helyiség volt, amelynek közepén pódiumot állítottunk fel, arra működő mikrofont szereltünk, elé pedig 30 cm átmérőjű, kerek faasztalt állítottunk. Az asztal közepén helyeztük el a vizet, egy 0,4 liter űrtartalmú üvegpohárban, amelybe pontosan 0,2 liter vizet töltöttünk. A pódiumot és a poharat külön szpotlámpával világítottuk meg. Előzőleg a helyiség falait, padlóját és mennyezetét fehérre meszeltük, majd a falakra körben ünneplő, zászlókat lobogtató tömeget festettünk, de semmilyen pártjelvényre emlékeztető jelet nem alkalmaztunk.
  Az alanyok feladata az volt, hogy tartsanak egyperces szónoklatot a választók számára, amelyben semmi másról nem esik szó, csak erről a pohár vízről.

Az alanyok

Az alanyok a magyar politikai pártok prominens tagjai, szónokai voltak, akik önként, sőt magabiztos mosollyal vállalkoztak a feladatra. A teszt során nem alkalmaztunk semmilyen testi kényszert vagy fenyítést, bármennyire is szerettük volna.
  Az alanyok nevét és párthovatartozását a további kutatás céljából nem fedjük fel. Arra kértük őket, hogy ne nevezzék meg sem saját pártjukat, sem riválisaikét, de ezt egyikük sem tartotta be; ezért a közzétett szövegben a pártok nevét névmásokkal helyettesítettük.

Első szónoklat

Barátaim, honfitársaim! Ismét választ az ország. Újabb mérföldkőhöz értünk a demokrácia történetében, amit mi sem szimbolizálhatna jobban, mint ez a pohár, amin bizony jól látható, hogy félig üres. Mondhatnám, hogy ez az ő hibájuk, de nem így van, barátaim, ez mindannyiunk hibája. Ez a pohár Magyarország. A teli része alul van! Jól látjuk, hogy az a része, amelyik felülre került, teljesen üres. Nem szépítem a helyzetet, honfitársaim, nem ígérek olyat, hogy ha ránk szavaztok, akkor megtöltjük a poharat. Az biztos, hogy ha őrájuk szavaztok, akkor négy év múlva ez a pohár már félig sem lesz tele, de annyit meg merek ígérni: ha ránk szavaztok, négy év múlva ennek a pohárnak a teli része lesz felül! Köszönöm.

Második szónoklat

Barátaim, magyarok! Ismét választ Magyarország. Az a Magyarország, aminek mi sem lehetne találóbb jelképe, mint ez a pohár, amely látszatra félig tele van. Valójában már csak tizenhat százalék kell ahhoz, hogy ezt a poharat kétharmadig megtöltsük! Magyarország pohara már szinte kétharmadig tele van. Mit jelent ez a gyakorlatban, barátaim? Azt, hogy sikeresek voltunk. Ők mindent megtettek, hogy kiürítsék a poharat, két kézzel mertek belőle literszámra, és mégis, ez a pohár még mindig majdnem kétharmadrészig tele van. Ha ránk szavaztok, Magyarország pohara négy év múlva egészen tele lesz, éspedig sokkal olcsóbban, mint most! Köszönöm.

Harmadik szónoklat

Magyar testvéreim! Arra kértek, hogy tartsak nektek beszédet egy pohár vízről, de mire elétek állhattam, nézzétek, ennek a víznek a felét már kilopták! Ugye jól tudjuk, hogy kik voltak? Tudjuk. Ők ott vannak mindenhol, ellopnak mindent, nézzétek ezt a poharat, két deci víz sincs tőlük biztonságban. Pedig ez magyar víz. A mi vizünk. Ez a víz senki másé, csak a miénk, magyaroké! Ha rájuk szavaztok, négy év alatt a maradék két decit is kiisszák, sőt a poharat is eladják majd, jól tudjuk, hogy kiknek és miért. Hát ezt mi nem hagyjuk! Ha ránk szavaztok, itt és most megesküszöm nektek, hogy ezt a két deci vizet mindenáron megvédelmezzük! Köszönöm.

»»»»»»