Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
A véletlen nácik

Ők maguk találták ki a jelképeiket, mondja a „nemzeti őrsereg” „kapitánya”. A szlovák rendőrök tiltott önkényuralmi jelképnek nevezik, pedig az még sose sehol nem szerepelt, hogy lehetne tiltott az ilyen.
  Érdekes, hogy kizárólag nácisták találnak ki ilyen „új” jelképeket. Tiltott önkényuralmi jelkép a horogkereszt? Gond egy szál se. Kitaláljuk helyette a farkasangyalt, piros alapon fehér körbe rajzoljuk feketével, éppen eléggé hasonlít ahhoz, hogy mindenki csatlakozhasson hozzánk, aki nácinak érzi magát, de éppen eléggé különbözik ahhoz, hogy a bíróság előtt konokul rázhassuk a fejünket. Betiltják a farkasangyalt? Kitaláljuk helyette a keresztkört, piros alapon fehér körbe rajzoljuk feketével, éppen eléggé hasonlít és éppen eléggé különbözik.
  A náci fantázia kimeríthetetlen, amikor ugyanazoknak a jelképeknek az apró variálgatásáról van szó. Jelentősebb változtatásra persze nem képesek, mert a nácizmus alapvető követelménye a fantáziátlanság. Tessék egy kis gyűjtemény gyűlölködészeti szimbólumokból. Megtaláljuk köztük azt a roppant eredeti jelképet is, amit a nemzeti őrök serege talált ki abszolút magától. Othala rúnának hívják. Annyit változtattak rajta, hogy az alját odamásolták a tetejéhez, hogy két X legyen, azaz kereszt (ami fasisztáknál a kirekesztést jelképezi, „dögöljön meg mindenki, aki nem olyan áldott, aranyos, szelíd keresztény, mint mink vagyunk”), és zölddel rajzolták, hogy az árpádsávos karszalagon úgy nézzen ki, mint a nyilas karszalag.

Szóval nem nácik ám! Csak van egypár véletlen egybeesés, amiről nem tehetnek. Véletlenül pont egy irredenta, hipernacionalista tüntetés végett utaztak Szlovákiába. Véletlenül pont „hiszek Magyarország feltámadásában” van a nemzetiszínű koszorújukra írva. Véletlenül pont katonai egyenruhában vannak, véletlenül pont olyanban, amin véletlenül pont volt egy csomó jelkép, ami véletlenül pont hasonlított fasiszta jelképekre. Véletlenül pont karszalagot viselnek, amit Magyarországon mindenki a nácikkal azonosít, akármilyen színű is. Véletlenül pont piros-fehér csíkos a karszalagjuk, amit aztán pláne a nácikkal, közelebbről a nyilasokkal azonosítanak. Véletlenül pont van rajta egy fehér körben elhelyezett zöld jelvény, akárcsak a nyilasokén. Véletlenül pont olyan jelvény van rajta, ami nagyon hasonlít a fasiszta körökben tisztelt othala rúnára.
  Véletlenek tömegének lettek áldozatai ezek a szegény polgárok, amitől aztán nácinak nézték őket. És tetszik tudni, mi az igazán tragikus? Hogy sose fordul elő, hogy valakit ilyen véletlenek folytán polgári demokratának, kommunistának, liberálisnak, ágostai evangélikusnak, buddhistának, bélyeggyűjtőnek vagy hálókocsi-kalauznak nézzenek. Mindig csak nácinak néznek embereket ilyen tragikus véletlenek alapján. Mindig csak fasiszta jelképek szoktak véletlenül pont így összegyűlni emberek ruházatán, zászlóin, koszorúin, jelszavaiban, viselkedésében.
  Szörnyen tragikus.

»»»»»»