Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




A varázsnaptár

Most olvasom a Facebookon, hogy feltalálták a varázsnaptárat. Betűhíven, összes Helyesírási Hibáival együtt közlöm.

Ebben az évben Júliusban 5 Péntek 5 Szombat és 5 Vasárnap van. Ez csak egyszer fordul elő 823 évente. Ezt az évet pénzeszsáknak hívjak. Másold ezt be a státuszodba és 4 napon belül pénz érkezik a házhoz a Kínai filozófia a Feng Shui szerint. Azok akik csak elolvassak és nem másoljak be pénz nélkül maradnak. Nos próbáljuk ki a szerencsénket ezzel és meglátjuk mi fog történni..sosem tudhatod..:)

Hát tényleg sosem tudhatom. Ez szentigaz. Ha például ez három nappal nyugdíjfizetés előtt érkezik, akkor lám, pont négy napon belül pénz fog érkezni – a magyar filozófia, a Csingi Ling, Postás Vagyok szerint. Ha holnap a fejemre zuhan egy geostacionárius műhold, akkor viszont nem panaszkodhatom, hogy nem jött meg a pénz. Igen, szentigaz, sosem tudhatjuk, hogy mi fog történni.
  Azt viszont véletlenül tudhatjuk, hogy tényleg csak 823 évenként van-e ilyen hónap.
  Ma május 15-e, vasárnap van. Május 15-e csak minden 1713. évben esik vasárnapra. De ez még semmi! Tegnap május 14-e, szombat volt. Május 14-e csak minden 2143. évben esik szombatra. Az pedig, hogy ez a kettő pont ugyanabban az évben történjen, csak egyetlenegyszer fordul elő minden tízmilliomodik évben! Juhahé! Nyihaha! Bruhaha! Elhiszi az olvasó ezt a baromságot?!

No, akkor számoljunk.
  A Gergely-naptárban az év első napja a hét bármelyik napjára eshet. Ha az olvasó elhitte a 823 éves csodaévfordulót, akkor nem árt e ponton egy kis segítség: elárulom, hogy a hétnek hét napja van.
  Hétféle január elseje lehetséges, de ezután a további napok már rögzített sorrendben következnek, egészen február végéig, amikor vagy bekerül egy szökőnap, vagy nem. Mind a hétféle évben előfordulhat szökőnap, tehát összesen tizennégyféle különböző év létezik. Ha az olvasó fog egy naptárprogramot és kinyomtatja hét különböző nappal kezdődő rövid év és hét különböző nappal kezdődő szökőév naptárát, persze évszámok nélkül, akkor csak azt kell tudni, hogy mikor melyiket vegye elő, az egész történelemre lesz naptára. (Például 2001, ’2, ’3, ’5, ’6, ’7 és ’9 mind rövid évek, amik a hét más-más napjával kezdődnek. 2000, ’4, ’8, ’12, ’16, ’20 és ’24 mind szökőévek, amik szintén a hét más-más napjával kezdődnek.)
  Persze föl lehet tenni a kérdést, hogy igen ám, de a kétszer hétféle év vajon egyforma gyakorisággal fordul-e elő. Igen, egyforma gyakorisággal. Egész pontosan: minden év huszonnyolc évenként megismétlődik. Azért éppen huszonnyolc, mert valójában nem tizennégyféle év van, hanem huszonnyolcféle. Ugyanis nemcsak rövid és szökőévet kell megkülönböztetni, hanem négyfélét:
  – szökőév előtti év (például 2011);
  – szökőév (2012);
  – szökőév utáni év (2013);
  – szökőév előtt/után két évvel levő év (2014).
  Ezt a négyet beszorozva a hét napjaival (heten vannak) kijön a huszonnyolc. Ha az olvasó kinyomtatja a naptárakat egy huszonnyolc éves ciklusra, akkor még azt se kell kitalálni, hogy mikor melyiket kell elővenni, mert sorban lapozhatja őket, és ha a végére ér, akkor kezdheti elölről. (Hacsak közben el nem ér egy 100-zal osztható, de 400-zal nem osztható évszámig, mert ott kimarad egy szökőév.)

A Gergely-naptárban nem létezik olyan jelenség, ami csak az év hónapjaival és a hét napjaival lenne kapcsolatos, és pont 823 évenként ismétlődhetne. A 823 teljesen légből kapott, értelmetlen szám, tízet vagy egymilliót is lehetett volna írni helyette.
  Ahhoz, hogy egy hónapban öt péntek, öt szombat és öt vasárnap legyen, a hónapnak 31 naposnak kell lennie és péntekkel kell kezdődnie. Hét hónap van az évben, ami 31 napos, a hétnek is hét napja van, úgyhogy elég jók az esélyek…
  Kiszámoltam. A huszonnyolc éves ciklus egyes éveiben a következő 31 hónapos napok kezdődnek péntekkel:
  1. május, december
  3. március, október
  5. július
  7. május, december
  10. január, augusztus
  11. július
  14. március, október
  16. január, augusztus
  18. május, december
  20. március, október
  21. január, augusztus
  22. július
  24. május, december
  25. március, október
  27. január, augusztus
  28. július
  Huszonnyolc év alatt huszonnyolc hónap. Évente átlagosan egy.
  Tényleg nagyon ritka jelenség. Igazi varázslat, hogy pont most következett be.

»»»»»»