Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




A teve

Ritkán röhögtetik meg úgy a netet, mint Szaleh asz-Szádun szaúdi történész, akit nem is New Yorkban vagy Párizsban röhögtek ki először, hanem a saját hazájának Rotana Hálídzsíjja nevű tévéjénél a műsorvezető egy hónappal ezelőtt. A videót aztán föltették a Youtube-ra, és eddig már kétszázezren röhögtek rajta két hét alatt. Mivel olvasómnak lehetnek még gondjai az arab rendhagyó igeragozással, mellékelek egy fordítást.
  A kétperces részletet láthatóan egy hosszabb beszélgetésből vágták ki, több snittben. Ott kezdődik, hogy asz-Szádun azt mondja:
  – A nők is szoktak tevegelni, ezért megkérdezhetik, mi akadálya annak, hogy autót is vezessenek. Nekünk Szaúd-Arábiában elég speciálisak a körülményeink. Arar városa százötven kilométerre van al-Dzsauftól. Al-Dzsauftól al-Háilba négyszáz kilométer. Ha egy nő autót vezet egyik városból a másikba és lerobban a kocsija, mi lesz vele?
  – Hát a nők vezetnek Amerikában, Európában és az arab világban…
  – Ők nem törődnek vele, ha megerőszakolják őket az út mentén, de mi igen…
  – Várjon, ki mondta önnek, hogy ők nem törődnek vele, ha megerőszakolják őket az út mentén?
  – Nekik ez nem nagy ügy az erkölcsi káron felül. A mi esetünkben viszont a probléma társadalmi és vallási természetű.
  – Mi a nemi erőszak, ha nem a nő erkölcseit ért szerencsétlenség?
  – Ez mélyebb a társadalmi sérülésnél. A mi esetünkben a családot is éri…
  – Micsoda, a társadalom és a család fontosabb, mint a nő erkölcsei?
  – Az erkölcs lehet része a problémának, de nem maga a probléma. Ott van a vallási szempont is. Két példát mondok magának.
  – Úgy látom, többi vendégünk meg van döbbenve…
  [snitt egy nikábos hölgyre, aki vigyorog és szemérmesen lesüti a szemét, majd egy kefijás férfira, aki vigyorog és nem süti le]
  […]
  – A szaúdi nőket a férjeik, a fiaik és a fivéreik fuvarozzák. Mindenki szolgálatukra áll. Olyanok, mint a királynők. Egy királynő sofőr nélkül, akit az a megtiszteltetés ér, hogy a férje, fivére, fia és unokaöccsei mind fuvarozzák. Egy intésére mind készen állnak.
  – Attól fél, hogy egy nőt megerőszakolhatnak a katonák az út mentén, de attól nem, hogy a sofőr megerőszakolhatja?
  – Dehogynem. Van megoldás, de a kormányhivatalnokok és a papok hallani sem hajlandók róla.
  – Mi a megoldás?
  – A megoldás külföldi női sofőrök behozatala, hogy fuvarozzák az asszonyainkat. Miért ne? Miért ne? Egyetért velem ebben? Lehet ennek az ötletnek jelentékeny ellenzéke, de…
  – Külföldi női sofőrök? Komolyan?
  – Igen, a férfiak helyettesítésére.

Akkor röhögjünk együtt, Szaleh bácsi, és nézzük meg, megoldottál-e minden lehetséges muskilát, mint felelős főszaúd, mert annak nézel ki vagy az szeretnél lenni. Hozzunk létre egypár helyzetet és lássuk, mire mész velük.
  1. Mégiscsak engedélyezed, hogy nők vezessenek autót, ámbár nincsen faszuk és nem részesülnek abban a kiváltságban, hogy külföldiek lehessenek. Az egyik elmegy Ararból al-Dzsaufba, majd onnan tovább al-Háilba. A kocsija nem robban le, tehát meg sem erőszakolhatják az úton. Te meg ott ülsz az irodádban és nem érted az egészet. Olyan jól elképzelted!
  2. Engedélyezed, vezetnek, az egyik elmegy Ararból al-Dzsaufba, onnan al-Háilba, közben kétszer lerobban a kocsija. Jönnek sofőrök nagy faszokkal, segítenek beindítani a kocsit, és integetnek utána, amint elhajt. És nem erőszakolják meg! A rohadt életbe, mi? Már megint nem sikerült, ott ülsz az irodádban és nem érted az egészet. Tisztességes szaúd-arábok igenis megerőszakolják a védtelen nőket, amint a karmuk közé kerülnek, másképp nem lenne értelme az egész őrült vaskegyetlen durvulatnak, amit szigorolsz, és erre tessék, mégsenem.
  3. Engedélyezed, vezetnek, az egyik elindul Ararból al-Dzsaufba, de húsz kilométer után lerobban a kocsija. Ott ül az úton, várja a megerőszakolókat, és nem jönnek. Nem jön senki. Szomjan hal a sivatagban. Mondjuk erre meglenne a válaszod, miszerint legalább erkölcsösen halt meg és Allah nevével ajkán, de emelem a tétet. Az illető nő a királyi család tagja. No most mit lépsz?
  4. Elindul valaki Ararból al-Dzsaufba, húsz kilométer után lerobban a kocsija, ül és vár, jönnek is, de nem állnak meg, mert látják, hogy férfi, nem lehet megerőszakolni, akkor meg minek állnának meg? Szomjan hal a sivatagban. Erre nem mondhatod, hogy legalább erkölcsösen halt meg, mert persze igen, de férfi! Őneki külön mentőosztagot kellene mozgósítanod, hiszen van fasza, őérte kár lenne!
  5. Elindul egy férfi Ararból al-Dzsaufba, húsz kilométer után lerobban a kocsija, olvasta az eddigieket és fifikásan jár el. Gyorsan leborotválja a szakállát és a bajuszát, a kefiját nikábra cseréli, mert azt is vitt magával, és vár. Jönnek, meg akarják erőszakolni, de elvékonyított hangon azt mondja, hogy előbb tessék megjavítani a kocsit. És ott állnak tehetetlenül, mert fasza mindegyiknek van, de csavarkulcsa egyiknek se.

Lássuk, mik jöhetnek ki abból, hogy továbbra sem engedélyezed a nőket autót vezetni, viszont még várjunk egy kicsit a külföldi sofőrnőkkel. Egyre több a muskila.
  6. Tisztességes szaúd-arábok tízezrei fuvarozzák anyjaikat, feleségeiket, húgaikat és nagynéniiket kocsin. Te ott ülsz az irodádban és reszketsz. Várod a telefont a rendőrfőnöktől, aki elcsukló hangon közli, hogy hány szaúd-aráb nőt erőszakoltak meg a kocsiban a fuvarozó fiak, férjek, fivérek és unokaöcsök. És nem szólal meg. Mert ezek tényleg tisztességes szaúd-arábok. Az elképzelésed a külföldi sofőrnőkről összeomlott.
  7. Hirtelen mégiscsak megszólal a telefon. A rendőrfőnök az, aki elcsukló hangon közli, hogy hány szaúd-aráb nőt erőszakoltak meg a fiaik, férjeik, fivéreik és unokaöccseik, otthon a szobában, anélkül hogy egy lépést tettek volna a garázs felé. Sokaknak nem is volt kocsija. Csak egyetlen nőnek sikerült az utolsó pillanatban megállítani a megerőszakolást, páratlan lélekjelenléttel lecsapva a távirányítóra, amitől a videón elindult ennek a beszélgetésnek a felvétele, és a jelenlevő nyolc férfi mind úgy elkezdett röhögni, hogy nem tudták megerőszakolni.
  8. Vannak nők, akiknek egyáltalán nincsen férfirokonuk, másoknak van ugyan, de már megerőszakolta. Ezek, mivel autót nem vezethetnek, tevehátra ülnek, mert azt viszont szabad. A teve nem robban le, viszont a szembejövők rendszeresen megállítják, mert a teve az olyan, hogy megáll. A nőket lerángatják a tevéről és megerőszakolják. Kedves édesanyádat is lerángatják a tevéről, de aztán mégis inkább a tevét választják. Te pedig ülsz az irodádban, gyászolod az erkölcsöket és végképp nem érted, hogy miért nem működött ez az egész.
  9. Bánatodban kimész feleségeddel a kedvenc oázisotokba, ülsz a tóparton és siratod az erkölcsöket. Hirtelen szorító fájdalmat érzel a mellkasodban. Ketten vagytok az egész oázisban, a feleséged meg te. A kórház al-Dzsaufban van, százötven kilométerre. Teve nincs. Van egy autód, egy feleséged és öt perced, hogy döntést hozz, amint férfihoz illik. Vigyázz! Ha úgy döntesz, hogy elmondod a fátihát és Allah kezébe teszed le sorsodat, akkor a feleséged egyedül marad az oázisban, onnan távozni nem tud, és minden arra járó meg fogja erőszakolni!

Akkor nézzük, megoldja-e a nehézségeket a külföldi sofőrnők behozatala. Addig magyarázol, amíg létrejön a Külföldi Női Sofőröket Behozó Királyi Társaság. Jönnek a jelentkezők, sorba állnak az európai, amerikai, ázsiai toborzóirodákban, no meg Ausztráliában, ők már amúgy is szokva vannak a sivataghoz, és egy edzett ausztrál nő elvan egy darabig kenguru nélkül. De a legtöbben az arab világból jönnek, hiszen ők ráadásul a nyelvet is tudják és a szokásokat is ismerik. Nagyszámú arab és nem arab nő áll munkába szaúdi nő sofőrjeként. Beülnek a volánhoz, hátulra és melléjük a munkaadó család nőtagjai, és mennek. Hiszen jóvoltodból királyi dekrétum mondja ki, hogy a külföldi nők vezethetnek Szaúd-Arábiában, csak a szaúd-aráb nők nem. S itt kezdődnek az új muskilák.
  10. Elindulnak a nők Ararból al-Dzsaufba, és lerobban a kocsi. Jönnek a szaúd-arábok és megerőszakolják a szaúd-aráb nőket, ugyanis a külföldi női sofőr csak arra garancia, hogy ő nem erőszakolja meg a munkaadóit, de Ararból al-Dzsaufba egyre több kocsi közlekedik. Viszont legalább a külföldi női sofőrt nem erőszakolják meg.
  11. De, őt is.
  12. Elindul a szaúd-aráb nő a külföldi női sofőrrel Ararból al-Dzsaufba, onnan al-Háilba, és senki sem erőszakolja meg őket. Hazaérnek, a szaúd-aráb házigazda megerőszakolja a külföldi női sofőrt.
  13. Leszbikusok állnak be női sofőrnek, és Szaúd-Arábia erkölcsei fölött egy hatalmas, zöld békasegg jelenik meg.
  14. Miután nagyszámú külföldi női sofőrt erőszakoltak meg részben az utakon, részben otthon, váratlanul kiderül, hogy az ő számukra is muskila, ha megerőszakolják őket. Abból derül ki, hogy összegyűlnek Ararban, elindulnak al-Dzsaufba a most már iszonyú zsúfolt sivatagi úton, és al-Háil érintésével távoznak az országból, de előbb még benéznek hozzád és levágják a tökeidet.

»»»»»»