Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
A Télapó a mérnök szemével

Az előző cikkben említettem, sőt linkeltem is a híres-nevezetes történetet, amit először úgy tíz-tizenkét éve olvastam valamelyik levlistán, és már akkor se volt új. Egy átdolgozott változatát még föl is használtam a Nickyben. De aztán (mármint a linkelés után) úgy gondoltam, megérdemel ez a sztori egy fordítást, ahol a mértékegységek is át vannak számítva – és akkor az előző cikk is inkább linkeljen ide. Íme.

Télapó fizikája – A halott Télapó elmélete

Elsöprő mennyiségű kérés hiányának eredményeképpen és a neves SPY tudományos magazin (1990. január) kutatási segítségével, örömmel jelentem be a Télapóról végzett tudományos vizsgálat eredményét.

1. A rénszarvasok egyetlen ismert fajtája sem tud repülni. DE 300 000 élőlényfaj vár még besorolásra, és bár ezek nagy része rovar és egysejtű, ez nem zárja ki TELJESEN az eddig csak Télapó által látott repülő rénszarvas létezésének lehetőségét.
  2. Kétmilliárd gyerek (18 év alatti személy) él a világon. DE mivel a Télapó (úgy tűnik) nem foglalkozik a muszlim, hindu, zsidó és buddhista gyerekekkel, ez a teljes szám 15%-ára csökkenti a terhelést – a Népességnyilvántartó Hivatal szerint 378 millióra. A háztartásonkénti (népszámlálás szerinti) 3,5 gyermekes átlaggal számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Feltételezhetjük, hogy mindegyikben van legalább egy jó gyerek.
  3. Télapónak 31 karácsonyi óra áll rendelkezésére, a különböző időzónáknak és a Föld forgásának köszönhetően, feltételezve, hogy keletről nyugatra utazik (ami logikusnak tűnik). Ez másodpercenként 822,6 látogatást eredményez, vagyis minden keresztény háztartásnál, ahol van jó gyerek, Télapónak egy ezredmásodperce van, hogy parkoljon, kipattanjon a szánkóból, leugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, elhelyezze a maradék ajándékokat a fa alatt, megegye a kint hagyott harapnivalót, visszajusson a kéményen és a szánkóba, és továbbmenjen a következő házhoz. Feltételezve, hogy a 91,8 millió megálló egyenletesen van elhelyezve a Föld felszínén (amiről tudjuk, hogy nem igaz, de számításaink céljára feltesszük), háztartásonként 1,255 kilométerről beszélünk, a teljes út pedig 121 és fél millió kilométer, nem számítva azokat a megállókat, amikre legtöbbünknek legalább egyszer szüksége van 31 óra alatt, plusz az etetést stb. Ez azt jelenti, hogy Télapó szánja másodpercenként 1046 kilométert tesz meg, a hangsebesség háromezerszeresével halad. Összehasonlításképpen: a leggyorsabb ember alkotta földi jármű, az Ulysses űrszonda másodpercenként mindössze 44 kilométert tesz meg – egy közönséges rénszarvas pedig alig 24 kilométeres óránkénti sebességgel halad.
  4. A szánkó terhelése további érdekes adalék. Feltételezve, hogy egy gyerek csak egy közepes méretű legókészletet kap (egy kiló), a szánkó 291 419 tonnát cipel, nem számítva Télapót, aki közismerten túlsúlyos. Lent a földön a közönséges rénszarvas nem tud elhúzni 136 kilónál többet. Még ha feltételezzük is, hogy a „repülő rénszarvas” (lásd az 1. pontot) TÍZSZER ennyit is elhúz, nem végezhetjük el a feladatot nyolccal, sőt kilenccel sem. 214 200 rénszarvasra van szükségünk. Ez a terhelést megnöveli 320 561 tonnára, nem számítva még a szánkó súlyát. Ismét összehasonlításul, ez a Queen Elizabeth súlyának négyszerese.
  5. Ha 320 561 tonna utazik másodpercenként 1046 kilométeres sebességgel, ez iszonyatos légellenállást okoz – ami úgy fölhevíti a rénszarvasokat, ahogy csak a földi atmoszférába visszatérő űrhajók hevülnek föl. A vezető rénszarvaspár 14,3 TRILLIÓ joule energiát fog elnyelni. Másodpercenként. Külön-külön. Röviden, szinte azonnal ellobbannak, a mögöttük levő rénszarvasokat is kitéve a hatásnak, és fülsiketítő hangrobbanást keltve a nyomukban. Az egész rénszarvascsapat 4,26 ezredmásodperc alatt gőzzé válik. Télapót eközben a rendes gravitáció 17 500,06-szorosával nyomja össze a centrifugális erő. Egy 113 kilós (nevetségesen vékony) Télapót 1954,7 tonnányi súly préselne a szánkó végébe.

Következésképpen: ha Télapó valaha is VITT ajándékot karácsonyeste, már nem él.

»»»»»»