Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




A hét írásjegye: 貓 macska

Ma állatokat jelentő írásjegyeket fogok bemutatni. A macska nagyon sajátos módon kapta jelét. karmos állatot ábrázol, ámbár a jelentése már nem egészen ez. Itt még az eredeti jelentéssel áll. Második fele, a a fonetikus elem, hiszen a kiejtése miáo. Ezért írtam a táblácskára, hogy nyávogó, ámbár nem az, csak a macskát kínaiul majdnem miaunak mondják.
  Érdekesen képződik a macska egyszerűsített írásjegye. A fonetikus miáo megmarad, de a jel bal fele – kutya! Tessék csak összehasonlítani a és jelek bal felét, ugyanaz; márpedig ez utóbbi a pert, börtönt jelentő „szavak két kutya között” írásjegy. A macska egyszerűsítve tehát nyávogó kutya.

A lovat piktogram ábrázolja, a feje, a sörénye, a lábai és a farka vannak rajta.
    A lóhoz nagyon hasonlít a madár, ugyanúgy négy pont van az alján, amik most nem lábakat, hanem farktollakat jelölnek.
    A rovar írásjegye Kínáéra hasonlít, de nincs köze hozzá. Az eredeti jel , ezt sokszorozták meg a jelben, „sok rovar” értelemben, majd az írás egyszerűsítésekor visszavették a régi jelet.
    A rovar érdekes használatát mutatja be a béka jele. A talaj jelet már ismerjük, ennek kettőzése a , ami a feudális autonómiát, illetve az azt szimbolizáló jádeasztalkát jelenti. Ebből a kettőből áll össze a béka, aki a jádeasztalon ül és rovarokat eszik.

»»»»»»