Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




A file mint olyan

Rengetegszer esik szó file-okról, fájlokról, adatállományokról, állományokról, ugyanazokról sokféle néven. De micsoda voltaképpen egy file?
  A Bloglexikon első cikkében elmeséltem, mi a byte. Ha az ember fog egy byte-ot, mondjuk a 65-ös számot, az már önmagában lehet egy file. De csak ha file-t csinálunk belőle. A wincsinek van egy tartalomjegyzéke, ami számon tartja a könyvtárakat (amiket a Windows 95 magyar változatának megjelenése óta mappának is becéznek) és a file-okat. Ha ebben elhelyezünk egy új file-nevet, akkor létrejött egy file. A tartalomjegyzék számon tartja, hogy a file hol van a wincsin. Ha azon a helyen, ami a tartalomjegyzék szerint a file tartalmát tárolja, elhelyezzük a 65-ös számot, akkor ez mostantól a file tartalma. A tartalomjegyzék azt is megmondja, hogy a file hány byte-ot tartalmaz, mennyi a hossza. Ahány byte-ot tartalmaz a file a tartalomjegyzék szerint, annyit fog a gép betölteni a wincsiről, ha a file-t kérjük tőle.

A file sajátossága, hogy kizárólag számokat tartalmaz. Elvégre a számítógép csak számokkal boldogul. Vannak programok, amik bármilyen file-t az eredeti számok formájában tudnak mutatni. Ilyenkor rájuk sem ismerünk.


  
  

  Csak szakértő szem tudja megmondani, hogy az első kép számai egy RTF dokumentum kezdetét jelentik, a második képen egy GIF kép eleje látható, a harmadik pedig egy MP3 közepéből való. A számítógép egyáltalán nem tudja. Ha egy képnéző programnak odaadnánk egy MP3-at, hogy mutassa meg, szó nélkül megpróbálná és kudarcot vallana vele. A kudarc sokféle lehet, attól függően, hogyan írták meg a képnéző programot. A legtöbb egyszerűen visszautasítja azzal, hogy nem tudja megmutatni, de egy primitíven megírt program esetleg szépen képpé változtatja az MP3-at is, azaz mindenféle szeméttel tölti meg a képernyőt. Hiszen a számok bármit jelenthetnek, és mivel csak 256-féle byte létezik, ezekből kell összerakni mindent. A képet is, a hangot is.

»»»»»»