中國鳥瞰圖 Kína madártávlatból

Zhōnggúo niǎokàn tú – Kína madártávlati képe. Ezt vesszük szemügyre legelőször. Ha az ember kinyit egy európai kiadású atlaszt, ilyesféle térképet láthat Kínáról:
  
  Ezt a térképet fogjuk utazásunk során érthetővé tenni.
  Mielőtt továbbmennénk, szólnék egy szót a térkép színeiről. Kínában négyféle első szintű közigazgatási egység van: tartomány, autonóm régió, önkormányzat és speciális közigazgatású terület.
  A tartományokat a szürke különböző árnyalatai jelölik a térképen; huszonkettő van belőlük, plusz a huszonharmadik Tajvan, amit Kína nem közigazgat, csak követel. Tajvant becsíkoztuk a térképen, mert ha így nézem, tartomány (vagyis fehér), ha úgy nézem, külföld (vagyis barna).
  A zìzhìqū autonóm régiókat a térkép zölddel jelöli. Öt van belőlük, három óriási területű és két kisebb.
  A városi önkormányzatok rózsaszínűek, négy van belőlük. Ezek elég nagy területűek, jóval nagyobbak, mint a tulajdonképpeni városok.
  A speciális közigazgatású területekből kettő van, kis méretük miatt csak egy-egy rózsaszínű pötty mutatja őket a déli tengerparton.
  Mindezt az egészet jelenleg Kínai Népköztársaságnak hívják: Zhōnghuá Rénmín Gònghégúo.
  
  Ebből Zhōnghuá Kínát jelent, rénmín népet, gònghé pedig köztársaságot. Vagyis Kína nép köztársaság ország. Tajvan rövidebben hívja magát: Zhōnghuá Mín Gúo, Kínai Emberek Országa, amit Kínai Köztársaságnak szoktunk fordítani.
  Jövő héten útnak indulunk a -ba.

»»»»»»