Kutyául vagy klikkerül

Sajnos még nem sikerült megértenem, miért annyira jó a klikkermódszer, hogy mostanában minden kutyakiképző ezt ajánlja. A módszer lényege röviden, ha az olvasónak nem lenne kedve regisztrálni (ugyan minek?) ahhoz, hogy megnézzen pár videót: van egy eszköz, amit klikkernek hívnak, és kattintani lehet vele; ha kattintasz, az jutifalit jelent; ha valamit a kutya jól csinál, akkor kattintasz és jutifalit adsz neki. Kész, az olvasó elsajátította a klikkermódszert, már csak gyakorolnia kell.
  De ha rám hallgat, akkor nem gyakorolja, vagy ha igen, akkor másképpen. Mert a videókon látható kutyakiképzés katonáéknál elmegy, az őrmester jár föl-alá, a kopasz talpal mellette, és ha valamit jól csinál, akkor az őrmester jutifalit töm a kopasz szájába. Katonáéknál a dicséret az, hogy az őrmester ráüvölt a kopaszra: MEGDICSÉREM! és akkor a kopasznak vigyázzba kell haptákolnia és visszaüvöltenie: A MUNKAVÁLLALÓ NEMZETET SZOLGÁLOM!1 Itt jutifali van. A videókon látható kutya tízpercenként egy kiló virslit behabzsol, és aztán még motiválva van csinálni valamit? No, megnézném, hogyan alakítja ezt a mester egy uszkárral, aki az első két-három jutifalit még elfogadja, a negyediket már csak ímmel-ámmal, az ötödiknél már csóválást se nagyon kapunk, a hatodiknál meg elballag és otthagy minket a fenébe, van neki jobb dolga is.
  A töméntelen jutifali ellenében viszont nincs egy simogatás, nincsen egyetlen szó, amit a majszter a kutyához intézne, csak kattingat, mint Pistike a pornóoldalon, és tömöcsöli a kutyába a virslit. Ha építünk egy robotot, ami körbe-körbe jár, időnként kattan egyet és kidob egy darab virslit, az tökéletesen helyettesítheti a kiképzőt. A nagy kegyesen fölvett vezényszavak is szólhatnának magnóról. Szépen beprogramozná a kutyát a szükséges tevékenységre, feladat kipipálva, jöhet a következő tevékenység vagy a következő kutya.
  Kutyával foglalkozni nem programozástechnikai feladat, hanem társas tevékenység, amiben ketten vagy többen vesznek részt: a gazda, a kutya, és esetleg mások is. Ha a kutya valamit jól csinál, akkor nem pozitív visszacsatolást bocsátunk a rendelkezésére, mert ettől a kutya ugyan motiválva van arra, hogy legközelebb is jól csinálja, de csak ha nem túl intelligens, az ember meg totálisan nincsen motiválva. Hacsak nem túl unintelligens. A kutya nem pozitív visszacsatolással, hanem szeretettel működik. Ha a kutya valamit jól csinál, akkor nem ráklikkantunk és beletöltünk egy kiló virslit, hanem megdicsérjük, megsimogatjuk, attól függő mértékben, hogy mennyire jól csinálta: ha már jól ismert feladatot végzett el sokadszor jól, akkor „jól van, okos vagy”, ha viszont éppen rájött, hogy mi az, amit akarunk tőle, és most először jól csinálta, akkor agyba-főbe dicsérjük és simogatjuk, mintha ő találta volna föl a spanyolviaszkot.2 Ő pedig repes örömében, és motiválva van, hogy legközelebb is ilyen jól csinálja! Tetszettek már látni kutyát, aki örül? A gazdi fején táncol és körberohanja a kertet vagy ami területet éppen elér, hatszor.
  Nekem nem kell olyan robotkutya, amit ez a technológia gyárt. Nekem olyan kutya kell, aki örömmel csinálja, amit csinál, és ha nem leli örömét, akkor nem csinálja. Mert emberszámba veszem a kutyámat – már csak azért is, mert a kutyám kutyaszámba vesz engem.
  Ja, és tartós kutyát szeretnék. Tartós kutya az, akinek nem azt tanították, hogy a földről szedjük föl a jutifalit. Mert az legközelebb is a földről fog fölszedni mindenfélét. Olyat is, ami nem neki való. Aztán temethetjük. Ez nekem nem kell.

Nem láttam az összes videót, de remélem, hogy az nincs benne, hogy „klikkelni kell, ha a kutya rád néz, mert így alakítja ki a szemkontaktust”. Ez így hangzik el némely kutyakiképzeldében, aztán a vak megkérdezi, hogy hát izé mégis ezt most hogyan, és akkor a kutyakiképzelő majszter ráfeleli, hogy ja igen, vakok hát ugye nem tudnak kutyát képezni, mert nem tudnak szemkontaktust, és akkor a vak nem megy oda többé, mert ennél kisebb marhaságra is el tudja költeni ugyanazt a pénzt.
  És még mindig nem tudom, milyen választ várt a rehabvizsgás kutyakiképző, aki megjegyezte, hogy a vakok nem tudják megtanítani a kutyájukat villanyt kapcsolni.

»»»»»»

1 Régen dolgozó nép volt, most nyilván ez van helyette.
2 Ebbe a szóba amúgy nem kell a k, Brinkmann professzor megmondta.