Kis telefon, vastag ujj

Ha az olvasónak kicsi, de androidos telefonja és vastag ujja van, valószínűleg nehezen ír szöveget a parányi képernyőn megjelenő még parányibb gombokon. A QWERTYUIOP sorban tíz gomb van, az én telefonom (Mikróka) képernyője 45 milliméter széles, vagyis egy gombnak 4,5 mm szélesség jut. Ezek a gombok tényleg nagyon picikék, ráadásul a billentyűzet elrendezése is logikátlan és vacak, a tíz ujjas billentyűzet korából maradt, márpedig ezen ugyebár nem próbálunk tíz ujjal gépelni… és alig tud valamit. Az angol ábécé meg esetleg még egy nyelv, ha beállítottuk, számjegyek, alapvető írásjelek, slussz.
  Ennél többet is tudunk.
  
  Ez itt Mikróka képernyője az új billentyűzetemmel. Tessék számolni. Ha a képernyő szélessége 45 mm, és öt és fél gombot helyeztem el széltében, akkor 8,1 mm jut egy gombnak. 1,8-szer több, mint korábban. Ja, hogy nincs rajta az összes betű? Ez is probléma?
  
  A billentyűzet öt oldalból áll, amik közül a legalsó, a kék jelenik meg indításkor. A bal oldali nyilakkal lehet lapozni a kép irányában, körbe, vagyis a ⇑ a liláról a kékre visz, a ⇓ pedig a kékről a lilára. Mindegyik oldalon van egy törlőgomb, fekete, jellel. Szóköz viszont csak a kéken van, az üres gomb középen. A lilán van az Enter, az ékezetesítő gomb, ami egy betű után megnyomva különböző uúùûǔŭũüűūůủưųụṵṳȗȕǖǘǚǜʉʊʋṷṹṻứừữửự ékezeteket rak a betűre, csak győzd kivárni, amíg előkerül az az egy, amelyikre szükség van; és van egy nagybetűsítő gomb, az egyetlen eszköz, amivel a nagybetűket el lehet érni. Szintén a betű után kell megnyomni.
  De ha még ez is túl kicsi, akkor lehet olyat csinálni, ahol egy sorban négy vagy három gomb van. Akár olyat is lehet, mint a tévéken és videómagnókon a csatornák nevének beállítására szolgáló eszköz, hogy két nyíllal előre-hátra lehet pörgetni az ábécé betűit, számokat, jeleket. Csak itt egy kiinduló betűt mindenképpen be kell írni, és az Enternek meg a törlőgombnak külön kell szerepelni. Vagyis öt gomb, de ha egy sorba tesszük őket, akkor nem lesznek nagyobbak, mint a mostaniak; két sorba kell őket rakni. Kétszer két és fél az Best-matematika szerint hat, így ni:
  
  Ezek már tényleg piszok nagy gombok, 18, illetve 9 milliméter szélesek. Működik, kipróbáltam.
  Ja, hogy mindkét módszer őrült lassú? Miért, a legelső képen mutatott mikroszkopikus QWERTY billezet nem lassú?

»»»»»»