Kifutópálya

Az imént láttam a Szívek szállodája utolsó részét, és beleestem a gondolkodóba. Most, hogy jómagam is ilyesmit alkotok, rájöttem, hogy erre nagyon oda kell majd figyelni.
  Számolgattam egy kicsit. A Szívek szállodájában hét évig kísérjük figyelemmel a szereplők életét, 153 darab negyvenperces epizódban, az százkét óra. A Váratlan utazás is hét évet ölel fel, de kevesebb részben, kilencvenegy órában. A Vészhelyzet tizenöt évig futott, közel kétszáznegyven órát töltöttünk a chicagói sürgősségin…
  Mi a közös ebben a három maratoni tévésorozatban? Mert maratoni tévésorozat volt még száz is a történelemben, de nem mindre igaz, amit megállapítottam. A Columbóra például semmiképpen, abban a műfajban ezt meg se lehetett volna oldani.
  Ez a három sorozat hosszú fináléban engedi le a függönyt, egy epizód terjedelménél jóval hosszabb idő alatt. Kell hozzá úgy két-három rész, hogy a sok-sok szereplő életéből szerteágazó szálakat mind elvarrják, a cselekmény fővonalait a végkifejlet felé tereljék, majd előkészítsék az ünnepélyes befejezést és búcsút vegyenek a nézőtől. Mindenki a maga módján.
  A Vészhelyzet fináléja egy tömegszerencsétlenség, csapatostul berobogó mentőautókkal és az új nemzedékkel, a csillogó szemű újoncokkal, akik továbbviszik a stafétabotot. Az egyikük Rory Gilmore, most dr. Julia Wise-nak hívják és két évvel idősebb, de nem ő a sztár, hanem a pici Rachel. Tizenöt évvel azelőtt dr. Mark Greene volt az első szereplő, akivel a néző találkozott, s most a kislánya, dr. Rachel Greene áll munkába ugyanazon a sürgősségi osztályon, s veti bele magát a triázs forgatagába. A sorozat sajátsága, hogy folyama alatt a teljes szereplőgárda kicserélődött, a „jelenléti rekordot” dr. Carter tartja, aki az epizódok valamivel több mint háromnegyedében volt jelen – de az utolsó néhány részben visszatér ő is és még sokan a régi gárdából, az egykori kvázi főszereplő Greene doktor a lánya képében.
  A Váratlan utazás Felicity sokáig várt esküvőjével zárul, és itt is visszatér az egykori abszolút főszereplő, Sara, gyakorlatilag funkció nélkül, ezzel mutatva, hogy neki nem kell drámai funkció, személyére épített cselekményszál ahhoz, hogy jelenlétét igazolja, ő ide tartozik.
  A Szívek szállodája fináléja gondos munkával felépíti a kifutópályát, amiről Rory Gilmore elstartolhat az önálló életbe, és a nagy búcsúbulin itt is megjelenik mindenki.
  Még az alig ötrészes, néhány nap történetét elbeszélő Vendég a jövőből is finálét épít a mese végére.
  Évek óta tudjuk, hogy ugyanez lesz a feladatunk.

Egy maratoni tévésorozat jelenség a televíziózásban. Valaha, amikor Magyarországon még csak egy-másfél tévécsatorna volt, az egész ország ismerte a kedd esténként futó sorozatot. Valaha, amikor az emberek még moziba is jártak, kasszasiker volt az a film, amit százezrek láttak Magyarországon, minimum egy Csillagok háborúja. Egy tévésorozat játszva összeszed ennyi nézőt, még többet is néhány hét alatt. Emlékezetük, hírnevük évtizedekre terjedhet (A Tenkes kapitánya jövőre ötvenéves!), az első vetítést sokszori ismétlések követhetik még olyan napi aktualitásokkal teli sorozatnál is, mint a Szomszédok. (Igaz, a napi aktualitások elég hamar kikoptak belőle.) Vízrajzi hasonlatot találtam: egy egyestés film olyan, mint egy kis tó, amihez rendszeresen eljárnak az emberek – A félelem bére vagy a Cápa nagyobb tó, azokhoz többen járnak –, egy tévésorozat viszont olyan, mint egy folyó, ami végighömpölyög a tájon és nem lehet nem tudni róla. De a tévésorozat nem annyira magába olvasztja a kisebb folyókat, hanem beléjük ömlik, a Vészhelyzet óta például aligha készülhetett kórházsorozat, ami ne használta volna a Vészhelyzet eredményeit és vívmányait. A Grace klinika tervezésekor Shonda Rhimes azon igyekezett, hogy az övé más legyen, mint a Vészhelyzet, vagyis hát mégiscsak az volt a viszonyítási pont. A Nicky tervezésekor egyik fő viszonyítási pontom a Váratlan utazás volt, én attól akartam különbözni, de hasonlítani is. Mindkettő sikerült, csak a könyv nem.

Évek óta tudjuk, hogy a Kissyt fináléval kell majd befejezni. Azt is tudjuk, hogy az mi lesz és mikor. Hisz végeredményben a Kissy is egy maratoni tévésorozat, csak nem tévében.

»»»»»»