Elkészült a Mutató

490 oldallal ez a TESZ leghosszabb anyagrésze, de jóval hamarabb lett kész, mint gondoltam. Sokkal kevesebb is a betű, mint a törzsanyag nagyrészt teleírt oldalain, meg helyenként nagyon gyorsan is lehetett haladni.
  A Mutató lezárásának az ad jelentőséget, hogy ezzel elméletileg az összes betűt szerepeltettük, ami a könyvben előfordul. Gyakorlatilag nem biztos, mert akadnak helyek, ahol a szócikkben másképpen van leírva, mint a Mutatóban, és kétségtelenül akadnak betűk, amiket nem látok a statisztikában, holott én megrajzoltam őket – hiszen a statisztika csak a lezárt anyagrészeket tartalmazza.
  Mindenesetre azt mondja, hogy 967-féle karakter szerepel a TESZ-ben. (Ebből 250-et nekem kellett megrajzolni.) Már nem biztos, hogy elérjük az ezret, bár szerezhet még meglepetést a könyv.
  A Mutató jóvoltából aránytalanul gyakori lett a → karakter, hiszen ez minden sorban szerepel: most 55 237 darab van belőlük, és csak 166-ot tartalmaz a többi (eddig lezárt) anyagrész. Ezzel a → gyakoribb lett, mint a magyar ábécé p, f, ó, ö, j, ő, ü, í, ű és ú betűje, a nagybetvekről nem is beszélve. Ez még változhat, az viszont már nem, hogy ezek szerint a Mutató ötvenötezer tételt tartalmaz. Elképesztő szám.
  Az is a Mutatóból derül ki, hogy a magyar mellett 206 további nyelvből tartalmaz szavakat a szótár. Íme listájuk:
  abnaki, afgán, afrikánsz, ajmara, akkád, alán, albán, alemann, algonkin, alnémet, altaji, amhara, angol, arab, arám, ausztráliai, avar, avesztai, azerbajdzsáni, azték, balkár, baraba, baskír, beludzsí, bengáli, besenyő, bolgár, bolgár-török, breton, burját, chvarezmi, cigány, cree, csagatáj, cseh, cseremisz, cserkesz, csuvas, dák, dalmát, dán, eszkimó, eszperantó, észt, etruszk, fehérorosz, finn, flamand, föníciai, francia, frank, fríz, gael, gagauz, gót, görög, grúz, guarani, hakasz, halha, héber, hindi, hindusztáni, hottentotta, ír, izlandi, jakut, japán, jávai, jeniszeji, jiddis, jidga, jukagir, jurák, kabard, káfir, kalmük, kamasz, kannara, karacsáj, karagasz, karaim, karakalpak, karibi, karjalai, kásmiri, kasub, katalán, kazak, kecsua, khívai tatár, kínai, kipcsak, kirgiz, kojbál, kopt, koreai, középind, középperzsa, krími tatár, kumük, kun, kurd, lák, lapp, latin, lebed, lengyel, lett, litván, lív, longobárd, macedón, madagaszkári, maláj, mandzsu, maráthi, méd, mingrél, miser, modern ujgur, mohikán, mongol, monguor, mordvin, morva, motor, nahuatl, narragansett, német, németalföldi, nogaj, norvég, odjibwa, óegyházi szláv, óegyiptomi, óészaki germán, óind, ojrát, olasz, óperzsa, orosz, oszét, oszmán-török, osztják, örmény, pamíri, pandzsábi, paracsí, pehlevi, poláb, polinéz, portugál, powhatan, provanszál, rétoromán, román, sárga ujgur, sór, spanyol, sugní, sumér, sváb, svéd, szaka, szalár, szárd, szaríkolí, szász, szeldzsuk, szelkup, szerb-horvát, szkíta, szlovák, szlovén, szogd, szojon, szorb, tádzsik, tajgi, tamil, tarancsi, tatár, tavgi, teleut, tibeti, toboli tatár, tunguz, tupi, tuvai, türk, türkmén, ufai tatár, ujgur, újperzsa, ukrán, urdú, üzbég, vahí, vepsze, vogul, volgai bolgár, vót, votják, walesi, zürjén.

»»»»»»