Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Bánásmód nyelvekkel a számítástechnikában

Ha egy androidos gép nyelve – mint az enyém – lettre van állítva, akkor a Google Mapsben érvényesül a szabály, hogy a lettek a földrajzi neveket átírják a saját helyesírásuk szerint. Tehát Parīze, Ķelne, Antverpena, Varšava, Budapešta, Ņīreģhāza. Kivéve, amikor nem: Keszthely, Gyula, Vác. Mármint a lettek ezeket is átírják, csak a Maps nem.
  Hagyján. De mik azok, hogy Gijora, Scolnoka, Miskolka, Zombateļa? A szóvégi a-kat persze az a követelmény szülte, hogy a lettben a külföldi földrajzi neveknek is szabályos végződést kell kapniuk, de miért lesz az sz-ből Szolnoknál sc (ejtsd szc), Szombathelynél z? Lettül ezeknek a városoknak a tisztességes neve Ģēra, Solnoka, Miškolca, Sombatheja (mert a h-t elnyelni semmi ok, h a lettben is van, a magyar ly kiejtésének viszont már régóta semmi köze a lettben ļ-lyel jelölt hanghoz, a j-hez van).
  Hogy ezek a sosemvolt névalakok honnét vannak – nem tudjuk. Amerikában semmilyen nyelven nem hajlandók beszélni az angolon kívül.

Az androidos billentyűzeten (Samsung), ha egy gombot lenyomva tartunk, ékezetes betűk jelennek meg:
  àáâãäåæāăą
  çćč
  ďđ
  èéêëēėęěĕə
  ģğ
  ïîíìıįī
  ķ
  łľļĺ
  ňņńñ
  õôóòœőøö
  ŕř
  ß§śšş
  þťțţ
  üûúùųűůū
  ý
  źżž
  Ez persze klassz. Nyilván csak én keresek a kákán bogot, amikor hiányolom az eszperantó, a walesi és a máltai betűket, az izlandi ð-t (pedig a þ betű megvan, az is csak ehhez kell) meg a francia ÿ-t. De hát alapjában véve nekem ékezetes betűkből semmi sem elég. Mindenesetre Európa legtöbb hivatalos nyelvén lehet írni ezzel a megoldással.
  No de iPhone-on egyáltalán nem így van ám. Ékezetes betűk csak a magánhangzók nyomva tartására jelennek meg. Magánhangzókból remekül megvan a készlet, tehát például a letthez van āēīū, csak nincsen čģķļņšž. Írhatunk spanyolul, áéíóú, csak nincs ñ.
  Hogy miért, azt nem tudjuk. Amerikában semmilyen nyelven nem hajlandók beszélni az angolon kívül.


Láng Attila D., 2018.12.19., 00:51:35

Android billentyűzet Google Maps iPhone lett nyelvészet számtech


  
NincsKonyhaművészet