Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Biztonságos!

Foganatosításra került Klárika részére történő elküldésének eszközlése egy dokumentumnak, miszerint
Dokumentum típusa: Tájékoztatás az ÜCC-ről
Dokumentum típusleírása: A NAV telefonos ügyintézéséhez szükséges ügyfélazonosító-szám igénylése
Megjegyzés: NAV üzenet
Elküldött fájl neve: ugyfelazonosito-szam_igenyles.pdf
Dokumentum elektronikus lenyomata (Hash hexadecimális formában): df96d6607ff17a26e7488b9540c92906d25e33fa9e2ff5900fe2f4440b202365
Dokumentum Hash-algoritmusa: SHA-256

  Méghozzá biztonságos rendszeren keresztül. A rendszer olyan biztonságos, hogy az ő sosetudtunkrólahogylétezik elektronikus tárhelyére történő megküldésre került, minekfolyamataképpen ügyfélkapus bejelentkezésre kell kerülni, és akkor rákerülhet a megtekintésre. Kerülhetne. De nem kerül. Nem bejelentkezik. Annyira biztonságos, hogy a felhasználót az ő sajátlag jelszavával nem keríti bejelentkezésre, de ám nem úgy, mint egy weboldal, ámbár weboldal, mert ez hatszor lassúbb, mint a Vatera vagy a Facebook vagy Gézuka honlapjának vendégkönyve, ez mindennél lassúbb, időnként visszadobál, hogy nem sikerült a be történő jelentkezésre kerülés, minekfolyamataképpen AZZZZONNAL kerüljön a böngésző bezárásra egy évig terjedhetően, fellebbezés, okmánybélyeg, rápöcsét. Ezt párszor eljátszottuk, aztán beírtam ennek a pdf-nek a nevét a gugliba. Ezt nem találtam, hiszen ezt a pdf-et a NAV ÜCC központjában fegyveres őrök vigyázzák és időnként előírásosan megvizsgálják, hogy még mindig df96d6607ff17a26e7488b9540c92906d25e33fa9e2ff5900fe2f4440b202365-e a SHA-256 elektronikus lenyomata, mert ha nem, akkor rivasztják a nemzetbiztonsági főközponti vészügyeletet, ahonnan azonnal kijön a vészhelyzeti rohambrigád és jegyzőkönyvet vesz föl. De ne tessék aggódni, értik a dolgukat, a SHA-256 elektronikus lenyomat még mindig df96d6607ff17a26e7488b9540c92906d25e33fa9e2ff5900fe2f4440b202365 és az is marad. Különös tekintettel annak foganatosulására, hogy az ügyfél úgyse férhet hozzá, hogy szégyönszömre még kárt tegyen benne, mondjuk kijavítson egy kerülést egy magyar igére. Szörnyű volna.
  Viszont találtam egy másik pdf-et, amiből kiderült, mit jelent az az ÜCC. Az olvasó tudta? Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszer. Logikus és célszerű rövidítés, pont mint Állambiztonsági Központi Szervező Iroda, röviden BALF vagy Adókivetéseket és Adóbehajtásokat Nyilvántartó Nemzeti Nyilvántartás, röviden PÖFF és így tovább.
  És ezt a szemetet szétküldték kétmillió nyugdíjasnak, akik nem adóznak. Biztonságosan.
  No, üccétek.


Láng Attila D., 2020.3.30., 16:08:20

bikkfanyelv fogyasztóvédelem számtech

Hozzászólás írásához kattints a cikk címére. Click on the title of the article to comment.

  

ANYÁMKILáng Attila D. blogja

 ANYÁMKI

Ajánlott Nyugdíj-Átvételi Módszer Karantén Idejére
  
  1. Hajnali fél tízkor fölcsöngetnek, felöltözöl, maxt veszel, átbatramáskodsz az ajtó előtt legyilkolt madarat marcangoló marcona macskák seregén, a tollfelhőn és a hófelhőn, kaput nyitsz a vírusdivat szerint öltözött postásnak.
  2. A postásnak mutatsz egy lezárható műanyagdobozt, leteszed, arrébb mész.
  3. Ő beleszámolja a pénzt, aláír helyetted, lezárja a dobozt, elmegy.
  4. Megköszönöd, bejössz. A doboz a pénzzel odakint marad, amíg el nem pusztul benne az esetleges vírus.


Láng Attila D., 2020.3.25., 14:00:34

koronavírus

Hozzászólás írásához kattints a cikk címére. Click on the title of the article to comment.

  

Földrajzi kérdezz-felelekLáng Attila D. blogja

 Földrajzi kérdezz-felelek

Az egész világot felfedezték már?

Hát igen is meg nem is. Repülőgépről és műholdról a világ minden pontját lefényképezték már, és régóta nem kapunk hírt arról, hogy addig ismeretlen szigeteket fedeztek volna föl. Már nem is fog senki újakat felfedezni, csak ha új sziget emelkedik ki az óceánból – de azt sem a hajósok fogják elsőként meglátni, hanem a műholdak.
  De látni egy helyet felülről és ismerni is, az két különböző dolog. Sokfelé vannak területek, ahol még nem járt ember, vagy olyan régen, hogy már nem tudunk róluk semmit. Szibériában mindenfelé élnek emberek, de két település között sokszor akkora a távolság, hogy ha találomra ránagyítasz Szibéria egy pontjára a Google Mapsen, jó esély van, hogy érintetlen tajgára akadsz. Grönlandon is hasonló a helyzet. Meg a sivatagokban.
  Van olyan hely is, ahol folyamatosan élnek emberek, és mégsem mondhatjuk, hogy fel van fedezve. Az Indiai-óceánban, az Andaman-szigetekhez tartozó Észak-Sentinel egy aprócska, lakott sziget, de a lakói nem állnak szóba senkivel. Nem tudjuk, hányan vannak valójában, milyen nyelven beszélnek, mik a szokásaik, mióta élnek ott. Azt a néhány embert, aki partra szállt a szigetükön, megölték. Úgyhogy ők ismerik a szigetüket, de mi, a világ többi része nem.

Vannak még lakatlan szigetek?

Rengeteg. Nagyon sok terület (sziget is, szárazföld is) azért lakatlan, mert lakhatatlan, megművelhetetlen. Sok szigeten nincs víz. Mások annyira aprók, hogy nem lenne hol élelmet termelni (és általában ezeken sincs víz). Az ilyen helyeken nagyon költséges lenne a megélhetés, mindent úgy kellene odaszállítani. De vannak lakatlan szigetek városok közvetlen közelében, vagy akár belsejében is, ahova egy kis csónakkal könnyedén el lehet utazni, sőt némelyikre híd is vezet és házak is állnak rajtuk – de nem lakik ott senki, másra használják. Ilyen például a pesti Margitsziget. Persze azon van szálloda, és a vendégek ott laknak – de csak rövid időre. A rendes lakásuk máshol van, tehát mondhatjuk, hogy az is lakatlan sziget. De a Szentendrei-sziget és a budai part között egy csomó teljesen lakatlan sziget is van a Dunán, fák borítják őket, semmi más.
  Tengeri lakatlan szigetért se kell messzire menni – csak ameddig tengerért kell menni. Horvátországban, a dalmát tengerpart mentén sok kisebb-nagyobb sziget van, és a kisebbek többsége lakatlan. Az óceánok még több lakatlan sziget partjait mossák.
  Persze ezek is részei egy-egy ország felségterületének, még a legelhagyatottabbak is. A világon minden földdarab valamely ország része, kivéve az Antarktiszt, amit nemzetközi megegyezéssel országokon kívüli területté nyilvánítottak, és néhány kisebb területet, amik fölött vita folyik, a hovatartozásukat még nem tudták eldönteni.

Mitől sivatag a sivatag?

Attól, hogy nincs víz. Azaz van, csak kevés. Illetve nem a víz hiánya a fő probléma, hanem hogy nincsen elég csapadék. Sokhelyütt folyók vonulnak át a sivatagon, például Egyiptomban a Nílus, az ókori civilizációjuk mindenestül a Nílustól függött, mert akkor is sivatag volt az egész terület. Sok sivatag tengerparton van. De attól, hogy egy hely közelében van víz, az a hely még lehet sivatag, ha ott nincs víz. A közelben, az nem elég. Némelyik nagy folyó partvidéke valóságos zöldellő paradicsom. Van egy régi, iszonyú vicces film, a Sivatagi show, abban meg lehet nézni a Kalahárin átvonuló Okavangót, aminek a partján őserdő zöldell, és azon túl mindkét oldalon csak sivatag. Mert a növények nem tudnak megélni olyan vízből, ami kilométerekre van tőlük.
  Eső kell. Kellene. De azokon a vidékeken nincs elég eső. Ahol nem esik elég gyakran az eső, ott nem élnek meg a növények, és sivatag lesz. Annak pedig, hogy nincs elég eső, az az oka, hogy az Egyenlítő környékén, ahol a legmelegebb a földfelszín, felszáll a nedves levegő, aztán a mérsékelt égövben a nedvesség kicsapódik belőle, és nyáron eső lesz belőle, télen hó. A két terület között van a szubtrópusi öv, ahol még túl meleg van ahhoz, hogy kicsapódjon a nedvesség, ezért ott nagyon keveset esik.

Hányféle sivatag van?

Azt hiszem, négyféle.
  Félsivatag, ahol valamicskét azért szokott esni az eső, és ez elég arra, hogy egy kevés növény megéljen, csupa olyan fajta, ami jól tűri a szárazságot. Például az Egyesült Államok középnyugati részén ilyen sivatagok vannak, egy csomó kisebb sivatag, ahol mindenütt lehet növényeket látni, csak keveset.
  Homoksivatag vagy erg, ahol semmit se látni száz kilométereken át, csak sívó homokot. Ilyen a Szahara nagy része.
  Hideg sivatag, az Antarktiszon, Grönlandon és Kanada meg Szibéria északi tájain, ahol mindent hó és jég fed. Itt van víz. Csapadék nincsen, de víz van, megfagyva, és így a növények persze nem tudják használni. Ahol örök hó fedi a tájat, nem tudnak gyökeret verni. Ahol a hó alól kibukkan a talaj, egy-két kósza növényke általában rögtön megveti a lábát.
  Vulkáni sivatag, például Izland középső részén (mesélek róla Míla és Vili című kisregényemben). Az ilyen vidékeket a vulkánok által kilövellt hamu és láva olyan sokszor elborította, hogy kiölte a növényeket.


Láng Attila D., 2020.3.25., 13:55:52

bloglexikon földrajz

Hozzászólás írásához kattints a cikk címére. Click on the title of the article to comment.

  

VelocipédANYÁMKI

 Velocipéd

velociped.jpg„Az angolok rejtélyes módon penny-farthingnak nevezték, nyilván abból a megfontolásból, hogy ennél olcsóbb járművön csak az közlekedik, aki az apostolok lován jár: a »penny« sem volt nagy pénz, de a »farthing« még ennek is csak a negyedét érte.”
  Ezt írja Greguss Ferenc Élhetetlen feltalálók, halhatatlan találmányok című művének második kötetében, a 262–263. oldalon (a kép is onnét való). Pedig bizony nem ezért hívták úgy. A velocipéd mint technikai újdonság eleve nem lehetett olyan olcsó 1871-ben. Azért hívták így, mert egy nagy és egy kicsi kereke volt, ahogy a penny és a farthing is egy nagy és egy kicsi pénzérme volt. Azért volt ekkora kereke, mert minél nagyobb a kerék, annál nagyobb utat tesz meg egy körbefordulással, vagyis annál gyorsabban megy, miközben az ember ugyanolyan gyorsan tekeri a pedálokat. Ez pedig fontos, hiszen a lassan haladó bicikli feldől.
  Aztán feltalálták a fogaskerekes lánchajtást, és néhány elvetélt kísérlet után 1885-ben megjelent az a bicikli, aminek két egyforma kereke volt.
  S „fillér és fabatka” nevű óriásbiciklik pár év múlva kimentek a divatból.


Láng Attila D., 2020.3.24., 01:40:50

bloglexikon technika történelem

Hozzászólás írásához kattints a cikk címére. Click on the title of the article to comment.

  

Egy részlet a Nindából, a koronavírus miattFöldrajzi kérdezz-felelek

 Egy részlet a Nindából, a koronavírus miatt

„Boldogtalan sokféleképpen lehet valaki. Ha beteg, ha elhagyta a kedvese, ha nincs hol laknia, ha rossz emberek veszik körül, s még száz ok miatt. Boldog csak egyféleképpen lehetsz.”
 

Ninda: Kommentárok az Első Szíanhoz,
26. sómir

Aulang Laip
43 614. nodzsat angdzsagan
850

Ninda a 3-taszu janníhaum egyik asztalánál ült és a kártyázókat figyelte. Az egyik Dzsund volt, aki annak idején, a hajón töltött első napján elmagyarázta neki, hogy őt nem tehetik ki a hajóról. Ott volt Séssinauri is, Ninda Sómittir-beli társa, ő hívta meg az asztalukhoz.
  – Aki jól akar fengrát játszani, tanuljon meg egy pontszámlálós kártyajátékot – jelentette ki. – Rendben, ki kezd?
  Húsz kártyalap állt előtte, egy kis tartóba beleállítva, hogy a többiek ne lássák. Csak Ninda látta, mert mellette ült.
  – Én vállalom – mondta Úmifong, egy idős bácsi. – Elviszem a sárgát, két csillagot és egy fát.
  – Én viszem a pirosat – felelte Engsiri, Úmifong lánya. – Négy csillaggal és egy vízzel.
  – Zöld leszek, nyolc csillaggal – mondta Ászunnirt, egy háromszáz körüli fiatalember.
  – A fehéret kérem, nyolc vizet, két tüzet és két bolygót vállalok – közölte Dzsund.
  – Enyém a kék – következett Séssinauri. – Elviszem a szellemeket.
  – Mindet? – hökkent meg Sáfinur, egy középkorú férfi.
  – Mindet hát!
  – Hm-hm. A kislány nagyon nagyra van a képességeivel. Hát akkor enyém a fekete, három csillag, három tűz és négy szellem.
  Mindez megjelent a kis benyíló három falán levő képernyőkön, speciális, tarka szimbólumokkal.
  – Most mondtam, hogy én viszem a szellemeket – reklamált Séssinauri.
  Sáfinur bólogatott.
  – Meglátjuk, meglátjuk. Tessék, Dzsund kezd.
  Dzsund kitett egy lapot, amire sorban tettek egyet mindannyian. Aztán Engsiri fölvette mind a hatot és maga elé tette. Most ő tett ki egy kártyalapot.
  Ninda nem sokat értett a játék szabályaiból, de a menetét még kevésbé tudta követni. Valahogy nem is próbálta. Nem érezte jól magát. Kóválygott a feje, és a janníhaum mintha lassan forgott volna körülötte.
  – Ez ügyes volt – hallotta valahonnan messziről valamelyikük hangját –, száz pontot vittél…
  – Lesz még több is, már enyém a…
  – Nekem viszont…
  – Ez két csillag egyben…
  – Annak a gyereknek mi baja?…
  – Ninda?
  – Ninda?!…
  Saddími elképedve nézte a hordágyon fekvő, eszméletlen, egész testében reszkető, furcsán világos hajú és bőrű gyereket, és már indult is a gyógyszerszekrényhez.
  – Honnan szedett ez össze derkunlázat?!
  – Nem tudom – felelte Sisszu, és a vádlijára hajtotta a siklókereket, amíg új riasztást nem kap.
  Saddími Ninda csuklójára nyomta a detektort.
  – Tessék. Derkun. Második fokozat. Kerítsd elő a családját és intézkedj, én addig vele foglalkozom.
  – Nincsen családja – lépett a mentő az ajtóhoz, és bezárta. – Ez az a szindor kislány, akit befogadtunk.
  – Á, igen, hallottam róla. Jó. Vagyis nem jó, de ez van. Rendeld el a hirdzsangit.
  Sisszu bólintott és hívta az egészségügyi központot.
  A hír, hogy Ninda derkunlázban fekszik, elsőként az egész hajót járta be, a suárt is, bár ott nem közölték, hogy ki az, aki megbetegedett. A speciális hirdzsangi-célautomaták fertőtlenítették a levegőt és minden tárgyat, előbb azon a területen, ahol Ninda tudtukkal aznap megfordulhatott, aztán repültek tovább a hajó többi részére, a suárba, az emberek által nem is látogatott műszaki helyiségekbe, mindenhová, ahova eljuthatott a hajó levegője. Ennek ellenére fél derki elég volt a bonyolult műveletre, mert a tárolókban több milliót őriztek az apró, kocka alakú automatákból. Közben az esszidzsinnánál teljes mozgósítást rendeltek el, ezerhatszáz ember légzáró ruhába bújt és hozzáláttak a gyerekek megvizsgálásához az egész hajón és a suárban is. Száznegyven gyereknél találtak derkunfertőzést, Ninda összes iskolatársánál, fengrácsapatának tagjainál, mindenkinél, akit ismert, azok testvéreinél és barátainál. Aztán folytatták a felnőttekkel, akik nem betegszenek meg, de hordozhatják a vírust. Meg is találták hatszáz embernél.
  Még dolgoztak, amikor Kerni a külkapcsolatoktól értesítette az összes világot, ahol az Aulang Laip Szindoria óta megfordult, magát Szindoriát nyomatékosan, valamint a Színangirt, ahol Ninda hosszabb időt töltött, és Szúnahaumot, mert a Testvériségnek minden ilyesmiről tudnia kell.
  A harmadik hely, ahova a hír befutott, a szindoriai egészségügyi minisztérium volt, ahol már megkapták Kerni értesítését, de most Hiragitól is kaptak egyet, aki berontott Ṙaḩỹ miniszteri fősegéd irodájába és az asztalára dobott egy nagyképernyős vỳriĩst.
  – Mi a Galaxis ez?
  – Ez, Ṙaḩỹ úr, Sóvangtir hajófőorvos jelentése. Olvas szúniul?
  – Nem.
  – Akkor ha megengedi, addig is, amíg megkapja a hivatalos fordítást. Az Aulang Laipon első szintű vûmÿrfertőzést találtak. A betegek száma: egy. Neve: Hangikun Szesszinan Nindarangi Szilun Rienszá. A fertőzés körülményei. Először. Mindazokon a világokon, ahol Ninda Sỳÿndoṙeìáról való távozása óta megfordult, sem azóta, sem az azt megelőző, körülbelül másfél szindor évnek megfelelő időszakban nem volt vûmÿros eset. Másodszor. Az Aulang Laip utasai közül senki sem fertőződött meg. Harmadszor. Ninda szülővárosában, Lũakẽàńban több esetet is jelentettek. Negyedszer. A betegség a kitörése előtti napokban már kimutatható, de azt megelőzően mintegy fél sỳÿndoṙ évre visszahúzódott állapotba kerül, amiben Nindának az Aulang Laipra menekülése is benne van, tehát akkor nem volt kimutatható. Azelőtt viszont igen, és Ninda akkor itt élt, Lũakẽàńban. Ötödször. A fertőzést nem mutatták ki. Van kérdése, Ṙaḩỹ úr?
  – Van. Mit akar tőlem? – kérdezte a fősegéd hidegen.
  – Kártérítést, a csillagközi jog alapján, szépszerével vagy perrel, ahogy óhajtja.
  – Értem. Írnia kell egy kérelmet, amiben leírja az ügy körül…
  Hiragi az asztal fölé hajolt, megérintette a képernyőt, s azon megjelent a szindor nyelvű kérelem. Ṙaḩỹ kelletlenül olvasni kezdte. A hajófőorvos jelentésének hivatalos, hitelesített fordításával kezdődött.
  Minden benne volt. Ninda gyógykezelése és az őt ért nem vagyoni kár. Az Aulang Laip teljes fertőtlenítése és a rajta tartózkodók átvizsgálása. A további fertőzöttek kezelése. És a végösszeg. Húszmillió palan. Kétmilliárd hãỳ.
  – Az egészségügyi ellátás nem olcsó dolog, Ṙaḩỹ úr – közölte Hiragi, amikor a fősegéd meglátta a végösszeget és elképedt arcot vágott. – A Szúnahaum Testvériségnél különösen nem.
  – Ezt per nélkül lehetetlen lesz a költségvetésből kipréselnie, Hiragi úr – közölte sápadtan a fősegéd. – Még perrel sem lesz egyszerű.
  – Szerintem sem. Megtenné, hogy értesít minden érintett hivatalt, hogy felkészülhessenek a perre?
  – Természetesen. De mondja… miért csinálja ezt?
  – Mert maguk itt pocsékul intézik az ügyeiket, és nem hiszem, hogy ezért ártatlanoknak kellene szenvedniük. Azt sem, hogy nekünk kellene kifizetnünk azt, amit maguk elmulasztottak. Tudja, hogy hívják azt, amikor a szegények orvosi ellátását elhanyagolják? Kollektív öngyilkosságnak. Mit gondol, melyik kórokozó lesz tekintettel a maga szép kýŷriańköves gyűrűjére meg a magas rangjára? Láttam másokon is ékszert. Ebben az épületszárnyban annyi vagyon sétálgat az embereken, amiből egy város összes csavargóját minden betegségből ki lehetne kezelni, méghozzá szúni árakon. – Fölkapta a készülékét, összecsukta és zsebre vágta. – Tudja mit? Javasolni fogom a kormányunknak, hogy a maguktól elperelt húszmillióból létesítsünk mozgó egészségügyi szolgálatot, ami sorra járja a maguk világait és ingyen kezeli a maguk szegényeit. Önvédelemből, hogy ne minket fertőzzenek meg. Aztán persze perelünk megint, hiszen ez a maguk dolga lenne, és abból a pénzből bővítjük a szolgáltatást. Mindenki jól jár. Én az ügyvédi díjakkal, maga megszabadul a minden sikátorból leselkedő fertőző betegségektől… legfeljebb nem vehet a gyűrűje mellé másikat, mert a kormány kénytelen lesz lefaragni a fizetéseket. Hát járjon szerencsével, meg minden, amit maguk udvarias emberek búcsúzáskor mondani szoktak.
  S kiviharzott.
  A fősegéd még nem jutott túl az első átkozódáson, amikor megint nyílt az ajtó, és Hiragi visszadugta a fejét.
  – Mit akar még?
  – Nem felejtett el valamit? – érdeklődött az ügyvéd.
  – Mit?
  – Megkérdezni, hogy van a gyerek. Ez rossz pont lesz a bíróságon. Egyébként rosszul.
  S ezzel távozott. Menjen a Galaxisba, gondolta Ṙaḩỹ.


Láng Attila D., 2020.3.22., 23:22:06

tagpage

Hozzászólás írásához kattints a cikk címére. Click on the title of the article to comment.

  

Alakítottam egy társaságotVelocipéd

 

↞korábbi cikkek

A blog mérete: 1788 cikk, 8 613 825 betű, 1 736 645 szó