Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Egydíres

Ninda tegnapelőtt (mármint akkor írtam) letette a vizsgát az első dírből, méghozzá éjszaka, a fengrábajnokság második fordulójának kellős közepén, de hát nagyon keveset alszik. És rögtön meglepetéssel kezdte, az első kérdésnél felismerte, hogy az egy (ki tudja, mennyire ismert) fhangíversből való idézet, de átvariálva adta vissza, egy khát kicserélt és ezzel máshová tette a térbeli hangsúlyt.
  Az utolsó kérdés az volt, hogy írjon egy lúmát az időről. Ezt írta: „A napok elmúlnak és visszatérnek mint régi barátok. Hogyan fogadod őket, nyílt szívvel vagy elutasítóan – csak rajtad áll.” Ennek az alapgondolatát pedig én természetesen Guntars Račstól csórtam, ebből a dalból.
  A pontszámát nem árulom el, maradjon valami nekem is, de az az egy biztos, hogy egydíres fhangímesterünk van. Ami nem jelenti azt, hogy bármilyen előrelépést tett volna az úton, hogy azzá váljék, akivé küldetése szerint lennie kell (a küldetés úgy értendő, hogy ez ugyebár egy regény, amit én valamilyen céllal írok). Szó sincs róla, ő akkor is ugyanazzá vált volna, ha soha életében nem is hall a fhangíról, de ez segíti kiteljesedését.


Láng Attila D., 2020.2.20., 03:21:12

fhangí filozófia irodalom Ninda Račs‚ Guntars Skolas laiks

Hozzászólás írásához kattints a cikk címére. Click on the title of the article to comment.

  

Facebook-hozzászólásokLáng Attila D. blogja

 Facebook-hozzászólások

Némi üggyel-bajjal üzembe hülyeztem a Facebook Comments Plugint. A hozzászólásokat mostantól ez kezeli, reményeim szerint.


Láng Attila D., 2020.2.20., 02:50:08

LAttilaD.org

Hozzászólás írásához kattints a cikk címére. Click on the title of the article to comment.

  

JutkátlanságEgydíres

 Jutkátlanság

Csörög. Fölveszem.
  – Én! – mondom, mert tényleg én vagyok.
  Kis csend. Aztán:
  – Szia – mondja egy ismeretlen, éltes női hang bizonytalanul.
  – Szia! – vágom rá, hiszen a hölgy határozza meg a nexust.
  Kis csend. Aztán egy vizsgálóbíró számonkérő hangján:
  – Te ki vagy? Jutka vagy?
  – Nem – felelem indignálódottan. Részben sértve érzem magamat, amiért le kell mondanom a lehetőségről, hogy én lehessek Jutka, még inkább pedig mert valamikor, amikor én még nem is éltem, a hölgyet a jó édes szülei elmulasztották megtanítani, hogy a hívó fél először is bemutatkozik, és aztán érdeklődik a hívott kiléte iránt.
  – Ja, akkor tévedés, elnézést – mondja lemondóan, amiért én még csak Jutka sem vagyok, és leteszi.


Láng Attila D., 2020.2.16., 17:58:47

telefon

Hozzászólás írásához kattints a cikk címére. Click on the title of the article to comment.

  

A második spirálFacebook-hozzászólások

 A második spirál

Ma egy éve, hogy ezt írtam a Facebookra:

„Why I’m lost my followers” – írta ki az oldalára, angolul. 3236-an vannak. Hogy ebből hányan értették a Jauna gaismát, az tényleg érdekes kérdés. Hogy hányan fogják érteni azt az egyre összetettebb és bizarrabb zenét, amit Loreta Reide egy év múlva csinálni fog, az még érdekesebb kérdés. De hogy mi lesz az a zene, az a legérdekesebb kérdés.

A próféta beszélt belőlem. Az oldalának ma csak 141 lájkolója van, bár az is igaz, hogy nagyon ritkán tesz közzé valamit, és az sem emészthető köznapi fogalmakkal.
  2018. október 28-án jelent meg a Jauna gaisma, vagy ahogy azóta is becézem, Jaunā Gaisma (nem „új fény”, hanem „az Új Fény”) – ami az én életemnek nagyon fontos pillanata, mert ezáltal teljesedhetett ki Ninda személyisége, a regény ezzel kaphatta meg mindazt a töltetet, ami benne van, illetve lesz. Még soha nem hallottam tizenéves szövegírótól ilyen filozófiai terjedelmű szöveget – felnőttektől is csak azért, mert hát van Horváth Attila, van Guntars Račs, van Imants Kalniņš, van Bródy János.
  Azóta Loreta zenéje egyre elvarázsoltabb és elvarázsolóbb.
  Két hónappal később, december 22-én még megjelent ugyan egy kis téli dal, a Lai snieg, ennek csak a szövegét írta, a mūzika Justin Bieberé – egyszerű karácsonyi dalocska, semmi rendkívüli. Ilyeneket korábban is énekelt már, csak még nem saját szöveggel.
  De aztán kitavaszodott, és április 26-án Loreta előállt új művével, a Līdz parādījies tuval, ami egyfelől megint új irány a gondolkodásában, ugyanakkor látszik rajta, hogy ez csak része egy gondolatmenetnek.
  Háromnegyed évet kellett várni a folytatásra, ami nem folytatás: idén január 7-én megjelent a Zāles (a megjelenés előtti publikációkban Man vajag zāles), ami zeneileg kétségkívül a Līdz parādījies tura építkezik, gondolati síkon viszont ismét másfelé indul.

Mit mondhatunk mindezek után Loreta filozófiájáról? Hát még mindig semmit. Egy Asimov kaliberű embernek is fél évszázadba telt, hogy filozófiájának két oldalát összekösse egymással, és kialakuljon egy még lenyűgözőbb, óriási mű. Loreta még mindig csak tizenöt, egyszerűen nem volt még ideje arra, hogy feldolgozza, dalokban megírja és ráadásul klipekben leforgassa mindazt, amit közölni szeretne a világgal. (Én nem vállalhatom át. Ninda közlendője egy egészen más közlendő, bármekkora részét kapta is Loretától.) Egyelőre töredékeket láthatunk, elszórt mozaikkockákat, amikben nem találni meg az összekapcsolódást, hacsak olyan mélyre nem ásunk, hogy már félő, hogy a vizsgálódással magával torzítjuk a mondanivalót.
  Azt gondolom, hogy a Jauna gaismával elindult időspirál a Līdz parādījies tu – Zāles párossal fordul vissza, „remélve fölemelkedését” (Loreta Reide – saját fordításom). Ennél többet nem tudhatok, amíg el nem készül még néhány dal, és meg nem nézem vagy százszor a Zālesről készült aizkadru videót és a Lauris Kļaviņšsal folytatott háromnegyed órás beszélgetést. Kell ennyi, hogy meg is értsem. Én, kérem, még mindig nem tudok lettül.
  De loretául is egyre jobban.


Láng Attila D., 2020.2.14., 12:12:59

Asimov‚ Isaac Bieber‚ Justin Bródy János filozófia Horváth Attila Jauna gaisma Jautā – jums Kalniņš‚ Imants Kļaviņš‚ Lauris Lai snieg Līdz parādījies tu Man vajag zāles Ninda Račs‚ Guntars Reide‚ Loreta Zāles zene

Hozzászólás írásához kattints a cikk címére. Click on the title of the article to comment.

  

Gyógyászati csodaJutkátlanság

 Gyógyászati csoda

– Doktor úr, hogyan volt képes meggyógyítani ezt a gyermeket, akiről már lemondott az orvostudomány?
  – Ó, kérem, ez nagyon egyszerű volt. Odamentem és megnéztem. A gyerek az ablak alatt ült. Fölvettem és kivittem onnan. Kicsit vártam, aztán visszavittem. S íme, a gyerek megint egészséges.
  – Minek tulajdonítja ezt a gyógyhatást?
  – Ez egyszerű. Mindent így javítok Windows alatt. Eltávolítom, aztán újrainstallálom. Látszólag ugyanaz lesz minden, mint volt. Csak most már működik.


Láng Attila D., 2020.2.8., 01:46:38

számtech Windows

Hozzászólás írásához kattints a cikk címére. Click on the title of the article to comment.

  

Én nem tettem semmitA második spirál

 

↞korábbi cikkek

A blog mérete: 1757 cikk, 8 481 481 betű, 1 709 335 szó