Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Hirdetmény az ajándékokról

Tegnap egy beszélgetés során elhatározásra jutottam. Tizennyolc éven aluli egyén, aki nem tartozik közvetlen családomhoz, ajándékot éntőlem többet semmilyen alkalomra nem kap. Kivétel az a három, illetve idén karácsonyra már csak két tizennyolc éven aluli, akik aprócska koruk óta kapnak tőlünk, tőlem ajándékot minden karácsonyra, és soha nem volt egy rossz szava ellene senkinek.
  Rajtuk kívül az utolsó gyerek, aki tőlem ajándékot kapott, egy kilencéves kislány, akit nem is ismerek: a Hanka egy példányát, mert őt is így hívják.
  Köszönhető ez a rendszer Gabi apjának, aki először azért kapott dührohamot, mert a gyereke kapott tőlem húsvétra egy nyolcszáz forintos órát, majd pedig lehirdette, hogy engem gyűlölni kell és többé tilos velem szóba állni, mert állítólag a gyerek azt mondta, hogy én ígértem neki egy méregdrága telefont. (Dehogy ígértem, nem is lett volna miből.) A kettő között kapott ajándékot többször is, annak örült őapukasága is.
  Valamint legjobb barátomnak, gyerekkori szerelmemnek, húsz éve múzsámnak, aki ideglelést kapott a gondolattól, hogy a kislányának, akit saját gyermekemként szeretek, karácsonyi ajándékot akartam adni – a Hanka lett volna az, neki írtam, neki ajánlottam –, pedig az sem az első alkalom lett volna, hogy tőlem ajándékot kap. Most pedig, két éve, cserben hagyott a bajban. Soha senkit nem hagy cserben. Lehet, hogy én voltam életében az első.
  Ezt nem csinálom többé. Ajándék gyereknek többet nem lesz.


Láng Attila D., 2019.2.16., 13:09:32

Gabi Hajni Hanka Tünci

De meg kell írnom mégiscsakLáng Attila D. blogja
De meg kell írnom mégiscsak

Regényt írni sokrétű és összetett felelősség. Felelősek vagyunk hőseink sorsáért is, de ezen a ponton nem ez a lényeg. Felelősek vagyunk a történeteinkért és azokért, akiktől a történeteinket kaptuk. Tessék elgondolni Moldova esetét Erka Gyulával, azazhogy a barátjáét, mert mint elmondja, az ominózus történet egy barátjával esett meg.
  Én is felelős vagyok Nindáért. Mindkettőért. Amelyik benne van a regényben, és amelyik most otthon alszik az ágyában. Persze nem egyformán – a regénybeli Ninda azonban kihatással van vagy lehet az elevenre, akár akarom, akár nem. De ha már ezen múlik, akkor inkább akarom, mert ez a hatás összegződve sokkal pozitívabb lehet, mint amekkora – tagadhatatlanul létező – kockázata van annak, hogy negatív hatással lesz rá. Persze csak nagyon közvetve, ezek nem is lélektani, hanem egyfajta pszeudolélektani folyamatok, afféle mentális biliárd, a meglökött golyó nem maga gyakorol hatást, hanem más golyókat lök meg, azok megint másikakat stb.
  Ha jól írom meg a könyvet, persze. De ha jól írom meg a könyvet, azzal kiadom a titkát. Mármint nem a titkát, azt a bizonyosat, amelyikre gondolna, ha olvasná ezeket a sorokat, hanem a másikat, amelyikről nem tudja, hogy tudom. Nem mintha ez le lenne írva a könyvben, dehogy.
  Csakhogy formát kell adnom az ürességnek, Sáriputra! A két Ninda a tizenkét nidána kétszeri kettős spirális lépcsősora, olyan viszonyban vannak, mint öntőforma és lenyomat, átman és anátman. Valahol le van ez írva a szíanokban.
  (Miközben, teszem hozzá, a Nindáról, e félig mitikus lényről szóló könyvben egyetlen gramm vallásos halandzsának sem szabad lennie.)
  De akkor hogyan? Csak egyet tehetek. Megírom a könyvet – és elzárom. Nem publikálom, sehol, semmiféleképpen, mert mélységesen tisztelem és mérhetetlenül szeretem Nindát és nem vagyok hajlandó ártani neki. A veszély valós. Létezik a hely, ahová csak a Kwisatz Haderach tekinthet be. Dzsudihar manténe: de nem, nem ám holmi alam al-mitalban, ezt a helyet nem védi Szúnahaum Sínisuálja – semmi, csak a Kwisatz Haderach látja és érzi, hogy miért kell mégis megírni és mégsem publikálni, amíg el nem jön a pillanat. Hogy megméressék és megszámláltassék, mert akkor már lehet.
  Én vagyok a Kwisatz Haderach.

Mindent látott, hallott, tapasztalt – jelenvalót és régenvoltat;
mély kútforrása bölcsességnek: mindent tudott, mindent megértett,
átallátott minden homályon, a titkok sűrű takaróján,
átallátott hétszer hét burkon, mely elfödi a bölcsességet.1

Vagyis a pradzsnyápáramitá, teszem én hozzá. A Kwisatz Haderach a pradzsnyápáramitá manifesztációja, és ekként én vagyok Avalókitésvara bódhiszattva.
  Akkor pedig ő Késes Szent Alia.


Láng Attila D., 2019.2.3., 04:34:15

Avalókitésvara buddhizmus Dűne Ellenpont Erka Gyula filozófia Gilgames irodalom Késes Szent Alia Kwisatz Haderach Lopni tudni kell Moldova György Ninda Rákos Sándor Sáriputra Szív szútra Szúnahaum Zsoldos Péter

Nem írhatom meg a NindátLáng Attila D. blogja
Nem írhatom meg a Nindát

Ninda egy félig mitológiai lény a Galaxis távoli vidékeiről a messzi jövőből, ez kétségtelen. De nagyon is sebezhető.
  Van nekem egy barátom, akinek rengeteget köszönhetek, negyedszázadon át rajta alapult és nem kis részben ezentúl is rajta fog alapulni egész írói pályám, és én ezért is – meg másért – nagyon szeretem és tisztelem őt. És van Ninda, aki úgyszintén nagyon szereti, bármire képes érte, és én pedig pontosan ezért szeretem Nindát. Két és fél éve egy mosolyt se kaptam tőle, de ettől még persze ugyanúgy szeretem, és ezért kezdtem el a könyvet.
  De nem írhatom meg. Ha nem tudom visszaadni Ninda jellemét, akkor céltalan, elrontom az egészet. Ha viszont igen, akkor elárulom a titkát és ezzel mást rontok el, ami minden regénynél fontosabb. Én tartós karriert építettem kettejükre – ezt ők nem kérték, én sem kértem, így alakult –, és minden közös értékünket elárulnám, ha napvilágra hoznám, amit nem szabad. Ezért a Ninda huszonegyezer szóval torzóban marad, és nem fog megjelenni. A nemrég közzétett prológus marad, és egy idézet.
  „Ha már nincs mit tenni, hogy megállítsd a gonoszt – menj át a túlsó partra.” (Lí-Nindaran: Gondolatok, 11. sómir)


Láng Attila D., 2019.2.2., 15:19:16

filozófia irodalom Ninda

És ez még nem mindenLáng Attila D. blogja
És ez még nem minden

– Á, jó napot, üdvözlöm, uram, nézze csak ezt a kiváló terméket, önnek mint régi vevőmnek most különleges engedménnyel, mindennel kompatibilis, kíméli a környezetet és teljes egészében levonható az adóalapból, de ez még nem minden, jöjjön, adok hozzá most csak önnek extra szuperprémium kedvezménnyel kettőt ebből a szuperextra portfóliótermékből, de nézzen be velem a raktárba, uram, ilyen régi vevőmnek…
  – Hallgasson már el! Ki a fene maga?!
  – Safranek Hümér, ha betéri, megéri, hát nem emlékszik rám a nagyságos úr? Nem baj, most majd megjegyez, ha megveszi ezt a kiváló szuperprémium slágerterméket, és ez még nem minden, van szuperextra aranyozott vécékefém, medvehámozó-készletem, van hajdinarovátkolóm és baltacim, van extra szuperprémium esernyőm akár napos időre is, és ez még nem minden, mert most adok hozzá csak önnek…
  – Szálljon le rólam! Tudom már, ki maga, vettem magától egy bögrét öt évvel ezelőtt.
  – No látja a nagyságos vevő úr, vagyis hát akkor, mint régi üzletfelekhez illik, szervusz, édes öcsém! Most ajándékba adok egy harangvirág-kongatót és minden centrifugához egy kiváló minőségű réti cseppentőt, ez óriási megtakarítás lesz, az asszony áldani fogja a nevedet érte, ennyit egész hónapban nem spóroltál, csak hozzám gyere mindig! És hát igen, ez itt egy valódi csűrdöngölő, öcsém, én annyira szeretlek téged, régi visszatérő vevőmet, én ezt neked adom. Tessék a blokk, látod, szóra sem érdemes jelentéktelen összeg jött ki, és hívok neked kedvezményesen tehertaxit. Természetesen a saját költségemen, édes öcsém, hát mit gondolsz, ilyen régi vevőmnek, és ez még nem minden, a részletfizetésnél különleges kamatkedvezményt fogok feléd érvényesíteni, a blokkot jól tedd el, mert az egyúttal a komplex konyhairobot-hifitorony-kocsimosó berendezés jótállási jegye, és kapsz egy teljesen ajándék bögrét.

Szóval állampolgári javaslattételem egy olyan törvénymódosítás, miszerint cégeknek tilos legyen a vevőt emailben vagy akárhogy megkeresni. Totál. Ne létezzen többet az a rendszer, hogy vesz valamit a vevő, ehhez megadja az adatait, és ettől kezdve regisztrált felhasználó és keresheti a módját, hogy a hihetetlenül kedvező ajánlatoktól megszabaduljon (mint az ilyenek). Csak az kaphasson reklámlevelet, aki ezt is külön kérte, és legyen tilos a vásárlás során a vevőt kényszeríteni ennek beikszelésére vagy félrevezető információval rábírni, hogy megtegye.


Láng Attila D., 2019.1.26., 17:50:52

fogyasztóvédelem reklám spam

Klases dienasgrāmata, otrais gadsLáng Attila D. blogja
Klases dienasgrāmata, otrais gads

Ģimenes apsvērumu dēļ pagājušajā gadā es nevarēju mācīties ar to spēku, ko es gribētu. Bet es varu saprot arvien vairāk, un es varu rakstīt vienkārši teksti, protams, ar vārdnīcas un gramatikas tabulas palīdzību. Ar daudz kļūdas, protams. Es arī rakstīju dzejoli latviešu valodā.
  Es mācījos daudz par galvaspilsētu, es iemīlējos ar Vecrīgu un sāku iepazīt to labāk kā savu pilsētu, nopietni.
  Mani klasesbiedri, pirms diviem gadiem dzimuši latviešu bērni – laimīgu dzimšanas dienu – pabeidza zīdaiņa laiku un viņi runā. Neapstrīdami. Laikam viņi vēl nesaprot visu, pieaugušajiem esošus vārdus protams vēl nē, bet ko viņi saprot, saprot lieliski perfekti, ko es nekad varēšu darīt. Un viņi runā visas dienas laikā, bez domāšanai par gramatikas likumus, viņi vēl nezinu neko par gramatikas ilgumu, tikai viņi runā un saprot.
  Es vēl ne, latviešu valodā. Laikam nekad, bet tas nav mērķis.


Láng Attila D., 2019.1.22., 17:21:52

latviešu valodā lett nyelv

Kissy 27.Láng Attila D. blogja


↞korábbi cikkek

A blog mérete: 1625 cikk, 7955213 betű, 1599107 szó

1 Gilgames. Rákos Sándor fordítása. Idézi Zsoldos Péter Ellenpont című regényében.