Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Kis városom születik

Van az a régi szokásom, hogy ha egymás közelében található két mobiltelefon, akkor az egyiket megfogom és ráfektetem a másikra. Hátha születik egy kis mobiltelefon!
  Most ezt játszottam városokkal. Ha a Citadelét ráteszem az Oroszlános házra, akkor a Vanšu tilts a Vigadó térbe fut. Egyébként igen, teljesen jól vagyok. Területeket hasonlítok össze. Rīga óvárosának területét Budapest belvárosáéval, Lipótváros nélkül. Egészen hasonlóan néznek ki. Mindkettőnek a nyugati-délnyugati oldalán folyik a folyó, enyhe ívvel, aminek hasonló a görbülése is: északnyugat-északot köti össze délnyugattal. (Csak ellenkező irányba folynak, a Duna délnyugatnak, a Daugava északnak, ezért a pesti belváros a bal parton van, a rīgai viszont a jobb parton.) Mindkettő körülbelül nagy D alakú, a D kissé meggörbült háta a folyópart (történetesen mindkét folyó neve is D betűvel kezdődik), az ívelt vonala pedig Pesten a Deák Ferenc utca, majd a Károly körút, Múzeum körút, Vámház körút – Rīgában pedig a Krišjāņa Valdemāra iela, Z. A. Meierovica bulvāris, Aspazijas bulvāris, 13. janvāra iela vonala. Ez Pesten 73 és fél hektár (0,73 km²) egy 3,3 km hosszú vonallal körbevéve, Rīgában 61 hektár (0,61 km²) egy 3 kilométer hosszú vonallal körbevéve. És majdnem pontosan összeillenek.

Több weboldal is tud olyat, hogy egymásra illesszen két térképrészletet azonos méretben.
  
  rigabudapest0.jpg
  Acme
  
  rigabudapest1.jpg
  rigabudapest2.jpg
  Zaia Design Two Maps
  
  rigabudapest3.jpg
  MapFrappe


Láng Attila D., 2019.8.19., 16:00:10

földrajz Rīga

Politikai menedékjog Láng Attila D. blogja
Politikai menedékjog

– Jó napot kívánok, foglaljon helyet, kérem. Milyen ügyben érkezett?
  – Jó napot kívánok. Politikai menedékjogot szeretnék.
  – Értem. Hát kérem, kezdjük az elején. Úgy érzi, hogy faji, vallási okok, nemzeti hovatartozása, illetve meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozása, avagy politikai meggyőződése miatti üldözéstől való megalapozott félelme miatt kellett elhagynia hazáját?
  – Nem egészen.
  – Hanem?
  – Az okok stimmelnek, de nem kellett miattuk elhagynom a hazámat. Még megeshet persze, hogy szükség lesz rá.
  – Értem. Melyik ország a hazája, uram?
  – Magyarország.
  – Kérem?
  – Magyarország. Ugye hallott már róla?
  – Ne ízetlenkedjék! Talán nem értette jól a kérdést… bár a magyarsága történetesen kitűnő.
  – Köszönöm, nagyon kedves. Magyartanár vagyok, éppenséggel.
  – Nos, melyik országban született?
  – Magyarországon.
  – És a szülőhelye melyik országhoz tartozik ma?
  – Én Budapesten születtem. Amennyire tudom, ez még mindig Magyarország.
  – Uram, hol él most?
  – Még mindig Budapesten.
  – Várjon egy percet. Ön magyar állampolgár?
  – Hát persze.
  – Ööö… talán nem jó helyre jött. Melyik országtól szeretne menedékjogot kérni?
  – Magyarországtól.
  – Miért?
  – Miért, kitől kellene? Ez a szülővárosom. Tudja, az anyaföld, amiről a költők beszélnek. Ki védjen meg, ha nem az édes haza?
  – Nem, várjon, nem így értettem, hogy miért. Mi az, ami végett a menedékjogot kérni szeretné?
  – Ó, már értem a kérdést. De engedje meg, hogy kijavítsam: nem végett, hanem miatt. A végett célhatározó, a miatt viszont okhatározó. A politikai meggyőződésem miatti üldöztetéstől való félelem a kérelmem oka.
  – Azaz?
  – Nézze, én Gyurcsányra szavaztam. Ami azt illeti, meg is bántam, később már nem éreztem ezt jó döntésnek, de hát csak Orbán kínálkozott alternatívának.
  – Más jelölt nem indult?
  – Tudja, hogyan értem. Az összes jelölt Orbán Viktor klónja. A Fidesz mindenféle mini látszatpártokat alakít, hogy legyen látszólagos ellenzéke, de aki őrájuk szavaz, az Orbán Viktorra szavaz.
  – És ez nem tetszik önnek, ha jól értem.
  – Hoztam magammal elmeorvosi szakvéleményt. Tökéletesen épelméjű vagyok. Tehát nem szavazhatok egy bohócra, aki a politikai paletta összes árnyalatát képviselte már, de amúgy semmilyen más célja nincsen, mint az összes rokonát és haverját teletömni a tőlünk lopott pénzzel, és minden társadalmi csoportot vérig sérteni, kisemmizni, ellehetetleníteni. No meg magyart magyar ellen uszítani, hogy ő halászhasson a zavarosban. Már mindenki mindenkit gyűlöl. Erre hogyan szavaznék ép elmével?
  – Ezt értem, de a menedékjog feltétele az, hogy ön politikai üldöztetésnek legyen az elszenvedője.
  – Hoztam írásos bizonyítékot.
  – De hát ez egy köteg Magyar Közlöny!
  – Úgy van. Az oktatásüggyel kapcsolatos törvények és rendeletek gyűjteménye. Köznevelési törvény, nemzeti alaptanterv, minden ott van. Alatta megtalálja az iskolánk dokumentumait és az igazgató életrajzát. Vérfideszes, és természetesen segghülye. Elnézést, szabad a külügyminisztériumban olyan kifejezést használni, hogy segghülye?
  – Hát… kifejezetten nincs megtiltva…
  – Esetleg enyhítsük síkhülyére?
  – Ha lehet.
  – Semmi akadálya. Örömmel működöm együtt a hatósággal. Tudja, én már tanár voltam, amikor az igazgatónk megszületett, de hozzá képest én egy modern gondolkodású fiatal vagyok. És ez tanít gyerekeket, sőt igazgat egy iskolát. Ja, és fogdossa a gimnazista lányok síkját.
  – Hogyan?!
  – Ahogy mondom. Már voltak botrányok, de gyorsan elsimították, mert hát bősz fideszes ugye, helyi potentát, jelentős személyiség. Az ilyen megteheti. Már szégyellem magam, amiért ilyen iskolában dolgozom. De a többi is ilyen, ezért nem láttam más megoldást, mint politikai menedékjogot kérni.
  – Értem. Hát… igen, én tényleg értem, de nézze, a politikai menedékjog külföldieknek van.
  – Úgy érti, Magyarország, a magyar állam, a haza megtagad fiától, aki évtizedeken át tanította gyermekeit, olyasmit, amit a külföldieknek megad?
  – Ööö… inkább úgy fogalmaznék, hogy nem ez volt a jogalkotói szándék.
  – Bocsásson meg, de ez nem fogalmazás, hanem mellébeszélés.
  – Akkor mit szól ahhoz, ha úgy mondom, hogy nincsen olyan paragrafus, ami ráillene az ön ügyére?
  – De uram, hát éppen erről van szó! Engem olyan szinten elnyomnak a hazámban, hogy törvénybe sem hajlandók iktatni semmit, ami segítene helyzetemen! Mit mondana ön a magyar állam nevében, ha az Egyesült Államokban még fennállna a rabszolgaság, és idemenekülne Eddie Murphy mint szökött rabszolga? Hogy az ő hazájában nincsen erre paragrafus? Hát éppen azért kért menedékjogot!
  – Uram, az ön érvei kikezdhetetlenek. Intézkedem, hogy megkapja a politikai menekült státuszt.
  – Köszönöm, de nyilván időbe fog telni. Tudna addig adni egy írást, amivel elkerülhetem, hogy visszatoloncoljanak Magyarországra?
  – Magától értetődik.
  – Nagyon kedves.
  – Kérem, ezért vagyunk. Segítjük állampolgárainkat és a hozzánk érkező külföldieket. És belföldieket. Intézkedem az iratok ügyében.
  – Várjon egy pillanatot. Eszembe jutott valami. Nem lehet fordítva?
  – Hogy érti, uram?
  – Az összes bajom okozója Orbán Viktor. Ahelyett, hogy én kérek menedékjogot Magyarországtól, miért nem őt toloncolják ki, és akkor maradhatnék a szülőhazámban?
  – Megmagyarázom. Ön is egy ember, uram, és Orbán Viktor is egy ember. Ha ketten nem férnek meg Magyarországon, az sajnálatos, de a hatóságoktól nem várható el, hogy válasszanak önök között. Hiszen érti: a törvény előtt mindenki egyenlő.
  – És ha többen lennénk, akiknek ártott?
  – Hát az mindjárt más helyzet lenne. Ha az államnak választania kell egy ember és egy egész csoport között, nyilván a többség mellé fog állni.
  – Akkor hozzak el másokat is? Hány embert?
  – A biztonság kedvéért legalább egy tucatot.
  – Megpróbálom.


Láng Attila D., 2019.8.15., 10:09:03

jog Orbán Viktor politika

Az első lúma Láng Attila D. blogja
Az első lúma

Ninda megírta az első lúmát, rögtön másnap reggel. S bár a khák eredeti sorrendjét megbontva nem az igazi, lineáris fordításban így hangzik:
  Mi a sötétség? A világosság hiánya. Mi a hideg? A meleg hiánya. Mi a gonoszság? A jóság hiánya.
  Ez még egy ilyen egyszerű, rövidke. Ez lesz az első A fény lúmái közül, bár ő ezt még nem tudja. Százhúsz éves. Büszke vagyok rá. Boldog születésnapot.


Láng Attila D., 2019.8.13., 12:05:58

fhangí filozófia irodalom Ninda

Dinnye Láng Attila D. blogja
Dinnye

– Csókolom, mit hozhatok?
  – Dinnyét szeretnék. De mi amúgy már tegeződtünk.
  – Ja, biztos úgy van.
  Hoz kóstolót, veszek egy negyedet, kihozza, elveszi a pénzt, hozza a visszajárót.
  – Csak eladsz vagy üzletvezetsz is?
  – Csak eladok – nevet.
  – Mikor van a szülinapod?
  – Már elmúlt.
  – De jövőre is lesz?
  Megmondja, mikor van (már elfelejtettem).
  – No, addigra te leszel az üzletvezető.
  Vigyorog, elköszönünk, hozom a dinnyét. Hatéves lehet. Ő, nem a dinnye.


Láng Attila D., 2019.8.11., 18:59:48

gyerek

Komparatív lilunindalógia Láng Attila D. blogja
Komparatív lilunindalógia

Ezt a kérdést hónapok óta halasztom, de most már ideje foglalkozni vele. Először is nézzük meg, mi a különbség.
  Leeloominatchaï Lekatariba Laminatchaï Ekbat De Sebat egy különleges, misztikus jelenség. Hangikun Szesszinan Nindarangi Szilun Rienszá teljesen hétköznapi. Lilu képes megmenteni a Földet egy iszonyatos erejű energiakitöréssel. Nindától ilyet nem is vár senki. Lilu nagyon is emberi, de nem ember. Ninda elméjében van egy összetevő, ami közönséges embernek nincsen, de ő ember. Lilunak emberfölötti képességei vannak, és hihetetlenül bonyolult DNS-e. Nindának csak egyetlen képessége van, ami másoknak nincs. Lilut védelemre tervezték. Ninda saját magát sem tudja megvédeni. Lilu egy ősi vallás segítségével dolgozik. Ninda azt se tudja, mi az a vallás. Lilu tökéletes. Nindának sejtelme sincs, hogyan lehetne az, és nem is érdekli.
  S a hasonlóság?
  Lilu egy különleges, misztikus jelenség. Ninda is, csak ez apránként mutatkozik meg. Mindkettejüknek rendkívüli intelligenciája van, csak Lilué nem emberi, Nindáé meg de. Egyikük se különösebben szép. (Ninda örökölte az én intelligenciámat, az édesanyja szépségét viszont nem.) Mindkettejükben intenzív érzelmek lakoznak, de eleinte nem nyílik lehetőségük megélni őket.
  Arisztotelésztől kaptunk négy elemet. Lilu az ötödik, és Vitasz meghozta a hetediket.
  Akkor Ninda a hatodik elem.


Láng Attila D., 2019.8.11., 18:25:46

Arisztotelész Az Ötödik Elem irodalom Lilu Ninda Vitasz

Az első dír Láng Attila D. blogja


↞korábbi cikkek

A blog mérete: 1688 cikk, 8248637 betű, 1661987 szó