Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Keresztényesítés

Összeakadtam tök rokonszenves úrral, aki megállapította, hogy itt az ideje, hogy megtérjek kereszténnyé, éspedig azonnal. Voltak bizonyos okaim, amik miatt udvariasan végighallgattam és érdemi válaszokat adtam neki, és személyében tényleg tök rokonszenves volt, csak rettenetes fárasztó.
  Köszönöm kérdéseteket, jól. Felnőtt ember vagyok, kialakult értékrenddel, világképpel, elég magasan fejlett erkölcsi-etikai érzékkel. Ami a sajátom, én magam fejlesztettem ki tizenkilenc éves koromtól kezdve, miután rájöttem, hogy amit készen kaptam, az hamis világnézet volt. Nincs szükségem mások előregyártott világnézetére, pláne nem az ókorból. Nekem a jelenkori filozófiák is elavultak. És nem tűrök irányítást magam fölött, volt benne részem eleget, de akkor is csak azt mondhatták meg, hogy mit kell csinálnom, abba nem szólhattak bele, hogy mit kell gondolnom.
  Továbbra sem értem, hogy vadidegen emberek nemhogy milyen jogon akarnak engem bekeresztényesíteni, de egyáltalán mi a csodáért érdekli őket, hogy én mit hiszek. Engem az sem érdekel, hogy a rokonaim, barátaim mit hisznek. Ha nem közlik velem, akkor fogalmam sincs róla; ha közlik, jó eséllyel legközelebbre azt is elfelejtem. Ha a számba rágják, mint ez az úr, meg korábban néhány hasonló, akkor persze nem. A jézusos képecskéket kidobom a szemétbe, egyébként is primitív gondolat, hogy képecskékre van szükség ahhoz, hogy valaki valamit gondolni tudjon.
  Nekem is vannak kedvenc témáim és vesszőparipáim, amikről kétségkívül többet beszélek az elégnél, de ha valakit nem érdekelnek, akkor nem erőltetem. Az irodalom és ezen belül az egyes regényeim, a nyelvészet és azon belül számos tárgykör, a számítástechnika története, különféle filozófiai téziseim, Lettország zeneművészete és még sok minden. Nem hiszem, hogy sokan lennének a környezetemben, akikkel ezeknek akár a feléről beszélgettem volna.
  Hitem is van. Hiszek önmagamban. Van tizenkét lány és két fiú, akikben hiszek. Hiszek a gondolat és az irodalom erejében, hiszek az emberi tudás és jobbra törekvés hatalmában, ennélfogva hiszek abban, hogy a világmindenség képes megfordulni Keita Krūmiņa vigyora körül.
  És zokon veszem, ha ebből bármit elvitatnak tőlem.


Láng Attila D., 2017.9.23., 15:07:39

Jézus keresztény Krūmiņa‚ Keita vallás

Összeesküvés-elméletLáng Attila D. blogja
Összeesküvés-elmélet

1. Az iszonyatos terjedelmű lett nép- és műdalkincs egyik központi témája az eső.
  2. Tehát Lettországban örökké esik az eső.
  3. Én szenvedélyesen tanulok lettül.
  4. Most már itt is örökké esik az eső.


Láng Attila D., 2017.9.19., 17:20:18

irodalom konteó lett

Bokrocska, Hegyecske, Gombocska, A Medve és A GyorsLáng Attila D. blogja
Bokrocska, Hegyecske, Gombocska, A Medve és A Gyors

Én sose voltam az a zenehallgatós típus. Sokféle zenét szeretek, szerettem mindig is, de ha hetekig, hónapokig nem hallottam őket, akkor is elvoltam. Néha rám jött meghallgatni valamit, esetleg több változatban, vagy ugyanannak a szerzőnek, előadónak több felvételét, mondjuk féltucatot egymás után, aztán esetleg megint hetekig nem.
  Ez volt az első dolog, amit a NANDO megváltoztatott az életemben. Nem azonnal. Az első felvételükkel tavaly július 22-én akadtam össze, ez dokumentálva van a róluk szóló első cikkben – a következő cikk három hónappal később kelt, de már, lám, mennyi mindent tudtam róluk, egész csomó felvételüket ismertem (az összeset, ami akkor elérhető volt), felmértem egyéni vonásaikat, érzékeltem a polkát összetartó lélektani hálót. Szeptember–október folyamán állhatott ez így össze. Ezt az utóbbi cikket október 20-ára virradó éjjel írtam, már súlyos betegen, és tizenkét órán belül kórházba kerültem. A Traucējums volt az utolsó dal, amit előtte hallgattam, és két hétig az zümmögött a fülemben, addigra már tudtam töredékeket a szövegből is – a kórházban nem tudtam zenét hallgatni, hiszen nem volt net. Miután hazajöttem, a NANDO legjobb dalait föltettem Sweetie kártyájára, hogy offline is elérjem őket, és cikket írtam a Traucējumsról.
  Hogy mikortól tekintem magam a csapat rajongójának, azt nem tudom. Soha nem voltam semmilyen együttesnek, énekesnek, senkinek se rajongója, sokakat szerettem mindig is, de senki nem volt kiemelkedően fontos.
  November elején, amikor kijöttem a kórházból, már „egyenes adásban” értesültem a Mamma mani apēdīs megjelenéséről, óriási felhajtás volt, a kislányok akkor váltak igazi médiaszemélyiségekké, megtanultak nyilatkozni, szerepelni, magabiztosan forogni a kamerák előtt akkor is, amikor éppen nem énekelnek.
  Én pedig ettől a lemeztől számítom azt a korszakot, amikor a NANDO már több öt kislánynál, akik nagyon szépen énekelnek, már jelenség, kategória, már irányokat kijelölő alappont a lett gyerekzenében, úgy is, mint az egyetemes kultúra egyik ágában. Ez többrétű folyamat. Teljesen nyilvánvalóan a szövegek filozófiai tartalma Guntars Račs alkotása, és nem változik azáltal, hogy ki énekli el a dalokat. Csakhogy amint elkezdtem másokkal is összeismerkedni, akik szintén huszonegyedik századi lett kislányok, tehát pontosan ugyanabból a kultúrkörből jönnek, azt láttam és látom, hogy bár a többiek is fantasztikus tehetségek, azt az egy dolgot, amit a NANDO tud, ők még nem tudják. (A Little Lady’s tudni fogja, ha fejlődésük így halad tovább; ők most tartanak ott, ahol a NANDO három-négy évvel ezelőtt. De az életkoruk is ennek megfelelő.) No persze a legtöbben szólóban lépnek föl, így azt a harmóniát, amit a NANDO megalkotott, öt hang és öt habitus pontos összehangolását nem hozhatják létre.
  Mindez oda fog vezetni, hogy ők lesznek az egyik leghitelesebb tolmácsolói Imants Kalniņš, Uldis Marhilēvičs vagy idővel akár Lauris Reiniks zenéjének (ő maga énekli a dalait, de hát nincs ez kőbe vésve, más is megtette már) és ezáltal Račs dalszövegeinek is. Azt, hogy még Imants Kalniņš sem túl nagy falat nekik, csak egyetlen felvétel bizonyítja, a Karsta mana jauna dziesma Keita egy régi-régi szólóalbumán, de ha Zane, Marta és Kerija érzi Kalniņš zenéjét, ők is fogják, csak jelenleg más irányban haladnak.
  Egyszer leírtam egy nagyon téves megállapítást. „A NANDO azért létezik és működik ilyen tökéletesen, mert a tehetségüket pontosan arra használják, hogy korukhoz képest döbbenetesen harmonikus összhangot produkáljanak” stb. Igen, az összhang valóban döbbenetes, de ez nem függ össze az életkorukkal. A Little Lady’s, akik nyolc-kilenc évesek, órákat adhatnának a Notiņas örökké változó csapatának harmóniából, és van még egy sor együttes, akik nem ütötték meg a mércét, így be se kerültek írásaimba. Felnőttek is vannak köztük szép számmal, akik órákat vehetnének Zanééktől, noha amúgy esetleg régebben kezdtek énekelni, mint amióta azok a kislányok egyáltalán a világon vannak.
  A NANDO jelenleg elérhető legrégebbi felvétele a 2010. november 14-én Liepājában előadott Papagailis, ötfős együttessel. Valami okos ember pont az ablaknak háttal állította őket, így elsősorban a mozgásukat figyelve lehet csak megállapítani, hogy ki kicsoda, hiszen még a kép is rossz minőségű (meg a hang is). Kétségkívül Keita áll középen, neki valamennyi fény is jut az arcára, de a mozgásáról amúgy is felismerni. Balján Amanda, aki főleg a fejtartásáról azonosítható, jobbján pedig Patrīcija, akit viszont már csak akkor ismertem meg, amikor a dal végén amúgy jellegzetesen patrīcijásan fölnézett jobbra. A sor két végén pedig két kislány, akik már nem tagjai az együttesnek; mostanra háromról is tudomásom van, akik a kezdeti időkben velük énekeltek, de nem tudom a nevüket, semmit se tudok róluk.
  A Papagailis előadásán már tetten érhető az igyekezet valamiféle harmónia megteremtésére, de hogy ez nem igazán sikerül, az elsősorban azért nem annyira szembetűnő, mert ettől még egyénenként ragyogó tehetség mind az öt, és sokszor el is próbálták. Bármikor vállalok egy tál spenótot annak az állításnak a védelmében, hogy Keita született vezéregyéniség, de ez nem jelenti azt, hogy egyből tudja is ezt kamatoztatni. Irányítani csak olyanokat lehet, akik erre a várt módon reagálnak, a várt visszajelzéseket adják, ezt össze kell csiszolni egyszerűbb műfajokban is, hát még itt, ahol az irányítás nagy része előre történik, a próbák alatt, aztán előadás közben pillantásokból, mozdulatokból áll, amik valójában csak a begyakorolt mozzanatok felidézésére szolgálhatnak, mert nincs idő utasítást adni, az értelmezni és aztán végrehajtani, minden egyidejűleg zajlik, egy NANDO élete éppen olyan, mint egy vadászpilótáé, és hát Lāčplēsisre, csak hatévesek voltak!
  Azt, hogy mi történik, amikor az irányítás már nem működik, amikor semmi sem működik, mert két perce avatták őket a gyerekzene istennőivé, és szétdurranna rajtuk a vérnyomásmérő, februárban láttuk a Dailes színház lila fényeiben.
  Ilyen pillanatok sokaságát köszönhetem nekik, és még sokkal többet. Rajtuk keresztül jutottam el a lett, azon keresztül a balti kultúrához, ismertem meg mindazokat, akikről lett tárgyú cikkeim szólnak, és ez még mindig csak a kezdet, hiszen még édeskeveset tudok lettül, még sok ezerszer több van előttem, mint mögöttem. De minden percét élvezem.


Láng Attila D., 2017.9.18., 23:51:54

Dailes színház Dzenīte‚ Zane Ieva polkája Kalniņa‚ Helēna Patrīcija Kalniņš‚ Imants Karsta mana jauna dziesma Krūce‚ Marta Krūmiņa‚ Keita Lāce‚ Alise Lāčplēsis lett Little Lady’s Mamma mani apēdīs Marhilēvičs‚ Uldis NANDO Notiņas Papagailis Pogiņa‚ Terēze Anna Račs‚ Guntars Reiniks‚ Lauris Sauliete‚ Kerija Straujā‚ Amanda Anna Traucējums Zelta Mikrofons zene

És nem olyan rossz, mint látszikLáng Attila D. blogja
És nem olyan rossz, mint látszik

Az új regény több mint három hete kész, az utókor számára leírom azt is, hogy május 18-án (Vanessa születésnapján, irodalmi munkásságom huszonötödik évfordulóján) kezdtem hozzá, és augusztus 26-án készült el, azaz százegy napig tartott. Mivel húszezer szó, napi kétszáz szavas átlagsebességgel készült.
  Továbbra sem árulok el róla semmit; megvan rá az okom. Fedőcíme A Boy’s Life, mert ez az E. T.-nél is bevált, de a publikálásig nem mondok róla semmit – azaz mégis. Közzéteszem az ideológiai forgatókönyvet. Íme.


Láng Attila D., 2017.9.18., 15:38:28

irodalom

Szerény javaslatLáng Attila D. blogja
Szerény javaslat

Jó estét, jó szurkolást kívánok, kedves nézőink! Igen, estét mondtam, bár otthon már reggel van, de itt Los Angelesben még késő éjszaka, hiába, a sportág szerelmesei jól tudják, hogy a váratlanság, a rendkívüli helyzetek úgyszólván mindennaposak, ezért is beszélek ilyen gyorsan, mert perceken belül kezdetét veheti a heroikus küzdelem! Önök e pillanatban még a svéd csapatot látják a Harbor központban, élükön doktor Andersson, többszörös világrekorder, világbajnok, olimpiai bajnok, de már vált is a kép, igen, ezek a magyar fiúk és lányok, vezetőjük Pálfalvi Károly doktor, akit a sportág rajongói már jól ismernek, mellette szemüveggel doktor Tóth-Szabó, vagy ahogy rajongói kedvesen becézik, Kiszabó! Azért szakítottuk meg adásunkat és kapcsoltunk ide Los Angelesbe, a világbajnokság helyszínére, mert értesítést kaptunk, hogy két súlyos baleset történt a városban, részleteket még nem tudunk, de a NOOB tájékoztatója szerint van esély, hogy két sérült is meg fog felelni a verseny kritériumainak, a legnehezebb versenyszámnál tartunk, minden tudásukra… egy pillanat, most kaptam a hírt, hogy a Long Beach-i sérültet valóban a Harbor központba viszik és Andersson doktor betege lesz, de még idő, amíg stabilizálják, a balboai sérülttel viszont már el is indultak a Grey Sloan kórházba, ahol a magyar csapat ugrásra készen várakozik, mindössze néhány háztömbnyire, így feltehetően a magyarok kezdhetnek előbb, bár ennek a verseny folyamán nincs jelentősége, hiszen úgyse figyelhetik az ellenfél munkáját. Kék műtősruhában, mint rendesen, a NOOB felügyelőit látják, akik a verseny tisztaságát ellenőrzik, az a kopaszodó úr balról doktor Weiler, a magdeburgi sürgősségi osztály főorvosa, könyvtárnyi oxiológiai szakirodalom szerzője, öt éve még maga is aktív versenyző volt, de most nem jut idő felsorolni az eredményeit, mert a kórház tetejéről már látszik a mentőautó villogása, kedves nézőink, a riasztástól számított kilencedik percben vagyunk, a Los Angeles-i mentőszolgálat még bejuthat a legjobb tíz közé! Doktor Clay, most kapom a hírt, a mentőkocsi parancsnoka az a Richard Clay, aki Kalifornia leggyorsabb paramedikus teamjének címét védi már három éve, és már itt is vannak, még mozog a kocsi, megálltak, megvan, megvan! Nyolc perc negyvenkilenc egész hatszázhuszonöt ezred másodperc, doktor Clay és csapata gyorsasági kategóriában ezüstérmes! És még szinte el se kezdődött a verseny, kedves nézőink, ebben a pillanatban kaptam a hírt, hogy a svéd csapat betegét helikopterrel fogják szállítani, így könnyen megeshet, hogy egyidejűleg versenyzik majd a két csapat, ritka és látványos versenynek lehetünk szemtanúi! Pálfalvi doktorék ebben a pillanatban kezdik a diagnózist, politraumált sérültnél a világrekord huszonkilenc másodperc, és persze Andersson doktor tartja! Berkes főnővér epinefrint és szukcinilkolint szív fel, lássuk, mikor kapja meg a beteg… igen, ez az, a tizennyolcadik másodpercben a beteg megkapta az epinefrint és a szukcinilkolint, ez sajnos csak harmadik helyre elég, nem baj, lesz még alkalom a pontszerzésre bőven! A svéd csapat betege pillanatokon belül megérkezhet Andersson doktor védőszárnyai alá, kedves nézőink, de egyelőre még Pálfalvi doktort látjuk… hát most éppen nem látjuk, hiába, ez ennek a sportágnak és az élő közvetítésnek a szépsége, annyian tolonganak a beteg és az orvos körül, hogy néha nem is látjuk őket, de szerencsére a mikrofonok… ugye tenziós PTX-et mondott? Stúdió, ti is hallottátok? Igen, kedves nézőink, ez bizony PTX, itt az alkalom javítani a versenytabellán, Pálfalvi doktor csak a negyedik mellkascsövezésben, de nem érünk rá ezt megbeszélni, a diagnózis kimondásától a pneumotorax leeresztéséig ketyeg az óra, már nyitja a mellkasi tálcát, gyerünk, főorvos úr, hárommilliárd tévénéző szurkol önnek, kész, igen, a beteg rendben lélegzik, idő? Jesszusom, nem tudjuk, valami baj van a közvetítéssel, de igen, a kórházban tudják, MEGVAN!!! Doktor Pálfalvi Károly Kőbányáról a mellkascsövezés új világbajnoka! Mekkora volt, Karcsiiiiii!…

*

Tessék ezt mint szerény javaslatot tekinteni a magyar egészségügy anyagi helyzetének javítására.


Láng Attila D., 2017.9.18., 00:08:03

egészségügy irodalom politika sport

Kissy 25.Láng Attila D. blogja


↞korábbi cikkek

A blog mérete: 1502 cikk, 7,6 millió betű, 1,52 millió szó