Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Varavīksnes

El se tudja képzelni az olvasó, hányszor néztem meg ezt a videót július óta. Már minden hangot, mozdulatot kívülről tudok, és mindig elámulok, hogy tudnak ezek a kislányok ilyenek lenni. Ezt nem lehet csak úgy betanulni, ebben éppen az a lényeg, hogy egyéniséget visznek bele, mindenki mást. Keita lendületes gesztusait, rámenős nőiségét egyfelől Alise nyugalma, szelídsége ellensúlyozza – amiben azért jut alkalom egypár kacér pillantásnak –, másfelől Amanda, akinek persze fogalma sincs, hogy rossz a mikrofonja, ugyanúgy ellátja feladatát mint a csapat talpköve, őrá építkeznek, és nem bánják meg. Amanda ugyanakkor kölykös is, amit Helēna folytat a kölykösség és a nagylányosság közötti átmenettel, Terēze pedig nagylányos és felnőttes egyszerre. Egyszóval ez nagyon jól ki lett csiszolva, időbe telt, nem volt ez mindig ilyen. Még mutatok másik felvételt is, de előbb mást.
  (A névsor a polkás felvételen balról jobbra: Helēna Patrīcija Kalniņa, Keita Krūmiņa, Alise Lāce, Amanda Anna Straujā, Terēze Anna Pogiņa.)

Itt is Amanda és Keita adja meg az alaphangot, de a feladatokat most másképpen osztották le, Keita kevesebbet vállal, Alise többet, a két nagyobb pedig csak egy-egy rövid szólót. És nem játszanak különböző szerepeket, a szám nem igényli. Többet lököttködnek viszont, amire az Ievan polkka feszített tempójában kevésbé volt mód. Például az eredetiben levő na na na na na részt kicserélték a saját nevükre.

De nemcsak NANDO van, szólókarrierek is vannak. Keita egyik régebbi felvétele, a Stabulīte (Furulyácska) nemcsak azért figyelemre méltó, mert két kilencest kapott a versenyen, és mégse jutott eszébe a zsűrinek azt mondani, hogy ugyan már, kislányom, köhögd ki magad nyugodtan. Hanem hogy ez is él, színe, szaga van, Keita ugrál, táncol, játszik, gesztusokat, arcokat csinál. Ez a higanygőz mozgás sokkal inkább a sajátja, mint a polkabeli, ahol még mindig ő mozog a legtöbbet, de alapvetően kötve van a szigorú koreográfiához.

Amanda egyik egészen új, idén év eleji felvételéről viszont az derül ki, hogy univerzálisan idomítható, állítható, szabályozható hangszer van a torkában, bár meglátásom szerint ez a dal egyáltalán nem az ő hangfekvése, mégis elboldogul vele.

Még hozok egy régi felvételt Helēnától, aki sokkal jobban választott számot, mint fellépőruhát, utóbbi egyáltalán nem áll jól neki, de a szám igen, és megint: színe, szaga, íze van.
  Alisének és Terēzének egyelőre nem lévén elérhető szólószámai, térjünk vissza a NANDÓ-hoz. Ők se tökéletesek. Van, amikor elrontják.

Ezen a felvételen Ieva polkája azért nem sikerült, mert nem volt jól összehangolva a szólista és a kíséret hangereje. Amanda még csak megpróbálja túlkiabálni a többieket, akik mint az árkodi növendékek, tökéletes dresszírozással harsognak, de ki is fogy a lélegzetből. Terēze mögött egy kicsit csendesebbre sikerül venniük, Alise szólójához pedig nem vakszöveges a kíséret, így ott nincs probléma. Keita mögött aztán elszabadul az egész, már nem lehet megkülönböztetni az ő hangját a kíséretétől, ami teljes hangerővel zeng.

A másik eset, ami nem sikerült, megint ez a polka, egy héttel a júliusban mutatott felvétel után. Edmunds Rasmanisszal énekeltek együtt, aki kétségtelenül jelentős valaki, együttesével, a PeR-rel ott volt az eurovíziós dalfesztiválon, de itt – noha nem csinál többet némi recece dünnyögésnél – borzasztóan zavarja szegény kislányokat, bár nem egyformán veszik az akadályt. Amanda az elején már indiszponált és kifogy a levegőből, Alise a közepén még együtt ugrál Rasmanisszal, de a végén a szólóban téveszt a szövegben és a levegője neki is elfogy. Terēze viseli a legjobban, aki egyszerűen teszi a dolgát, és Keita, akinek fekszik az az ugrálás, amit Rasmanis hozott a számba, átveszi, ő is ugrál vele, mint Alise. Csak hát mindez nem segít azon, hogy szétesik a NANDO mindig nagyszerű összhangja, Helēna még megtarthatja partnerét, Terēzét, de Amanda magára marad, valamennyire részt vesz az ugrálásban, de gyakorlatilag onnantól nem talál vissza a számba, hogy az elején kinézett Rasmanisra.

Nézzünk is inkább olyat, ami sikerült. Vai tu vari (Tudsz-e?), szintén versenyfelvétel a 2013-as Aprīļa pilieni fesztiválról, tipikusan NANDO-szám. (Van egy másik is ezen a címen, az a Līvié, de a hegyi metál nem az én műfajom.) Itt még szemlátomást kisebbek – és hatan vannak, de hogy ki a hatodik, azt bizony nem tudom. Itt is Keita és Amanda a frontember.
  És az is NANDO, amit a végére hagytam – a legjobbak egyike. Traucējums (Megijedtetek), több mint négyéves felvétel, annyira régi, hogy már az arcok felismerése is megnehezül. De most is Keita és Amanda van elöl, megejtő könnyedséggel fogva össze a csapatot, és most is mindenki külön egyéniség. Keita mintha hirtelen ötletből karolná át Amanda vállát, pedig ezerszer elpróbálták már, láttam gyerekeket ilyen számot betanulni, itt rögtönzésnek nincs helye. Vagy ki tudja… lehet, hogy a NANDO szintjén már akkor is volt?
  Ez az egyetlen felvétel – egyelőre –, amin a csapat nem hord bő szoknyát, lehet, hogy ezt később találták ki és tették védjegyükké, de lehet, hogy a dal témájához illett jobban a fehér sort. Ugyanis a hatgyerekes nyúlcsaládról szól, akik egy este megijednek a ragadozóktól. De itt is kellett valami színes, most a blúz lett az, mert vizuálisan is jelezni akarják, hogy ők egy szivárvány, és később arra is rájöttek, hogy mindannyian külön-külön is szivárványok. Varavīksnes.

2016.10.20., 01:29
Köztöktelenül

Ha az olvasó most azt olvassa, hogy megnézetlenül letörlöm a Barátok közt százhetvenkét részét (ami az ő számozásuk szerint kétszer annyi), legfeljebb vállat von. De ennek szimbolikus jelentősége van.
  Tizenhárom évig néztem a köztöket, amióta hazajöttem Kriszhez, mert ő nézte, így én is. Ő pedig azért nézte, mert feladták leckének. Egy hónappal azelőtt fejezte be a főiskolát, az négy év volt, pontosan nem tudom, hogy mikor adták föl, de az volt a feladat, hogy nézzenek valamilyen szappanoperát és figyeljenek meg emberi reakciókat és interakciókat, mit tudom én, mi volt pontosan a feladat. S aztán ez így maradt, egyike lett esti szertartásainknak, hogy megnéztük a köztöket és szidtuk a hülyeségüket. Egyikünknek se tetszett a sorozat, soha egy percig sem, mindig a magyar televíziózás mélypontjának tartottuk, csak hát nem volt semmi más nézhető, ami estéről estére változatlanul meglett volna. Akkor még nem volt az, hogy egy-két óra alatt letöltött az ember egy komplett tévésorozatot vagy bármit, az első két évben még csak telefonos netünk volt, és ha voltak is (nem voltak) sorozatok a neten, nekünk tárkapacitásunk biztos nem lett volna rá, no meg a tévével összedugni se lehetett a számítógépet. Tehát a köztöket néztük estéről estére, és szidtuk a primitívségét, a butaságát, a szereplők hiszékenységét, gátlástalan gonoszságát, az egészet. Egypár vitriolba mártott cikket írtunk is róla, de csak egy részük maradt meg a blog átválogatásakor (ezek lent a címkére kattintva előjönnek).
  Amikor Krisz meghalt, a köztök nézése egyike volt a kis szertartásoknak, amik összekötöttek minket. A tévéműsor rohamosan zuhanó színvonala miatt egy éve teljesen felhagytam a tévénézéssel, bár igazából már jó ideje gyakorlatilag csak a köztöket néztem, akkortól azt se, letöltöttem, megnéztem, eldobtam. Csak aztán nem volt megnézni se időm, se energiám, se türelmem – ez utóbbiból mindig is iszonyú mennyiség kellett hozzá –, úgyhogy elkezdett fölszaporodni. Mondjuk éppen elfér, nem gond, most tavaly októbertől idén júniusig ülnek a wincsin, huszonkilenc giga, ez ma már nem tétel.
  Idén év elején vettem észre, hogy kezdenek elszakadni köztünk olyan szálak, amikre nem gondoltam, hogy valaha el fognak. Amikor pár éve már nem tudtam hordani a gyűrűjét, mert szorított, szomorúan tértem át a sajátomra, amit ő viselt életében, neki vastagabb volt az ujja, tehát nagyobb a gyűrűje. Egy ideig azt hordtam, aztán már azt se tudtam, idén év elején le kellett vennem, egy darabig a tárcájában volt, aztán fölakasztottam a láncocskára a másik mellé. De már jobban zavart, hogy ez azt mutatja, hogy híztam, mint az, hogy nem hordhatom a gyűrűjét. A gyűrű hiánya is zavart, de fizikailag már jobban, mint érzelmileg, már az ujjam elválaszthatatlan részének éreztem, tíz évig volt gyűrű az ujjamon.
  És már nem volt fontos Krisz miatt megnézni a köztöket se. Néha egy-egy részt igen, inkább csak hogy fogyjon a készlet, de jóval kevesebbet, mint amennyit letöltöttem, amikor nekiültem ezt megcsinálni, jókora időközökkel. Annak se volt jelentősége. Augusztusban vagy szeptemberben néztem meg egy részt utoljára, az is lehetett akkor már egyéves, és olyan rég nem láttam köztöket, hogy már alig emlékeztem, ki kicsoda, kinek a kijének a mije, és a különféle konfliktusoknak mi az eredete és hol tartanak. Mondjuk teljesen mindegy is, mert aztán úgyis mindegyiket valami blőd módon oldják meg, és lesz helyette másik.
  Meg van még egypár ilyen szál, ami már nem fontos, elszakadt hat év alatt, és ez valahol normális. Természetesen nagyon szeretem Kriszet, és soha nem felejtem el, hogy mi mindent köszönhetek neki. De meghalt, nekem pedig élnem kell. A múlt télen-tavasszal elkezdtük felszámolni a múzeumot, ami Zsolt és őutána maradt, rengeteg hasznos és haszontalan tárggyal, amik csak a helyet foglalják és nem lehet mozdulni tőlük; nem megy gyorsan, mert ami még nem szemét, valami értéke lehet, azt azért mégse dobjuk a kukába, arra keresünk valakit, akinek az még hasznos. Egy-két tárgyat eladtunk, elajándékoztunk. Egy csomó könyvet elvittem a könyvtárba, majd ők eldöntik, jók-e valamire; megváltunk több tucat kiló régi folyóirattól, és így tovább. A változás nem látványos, mert jórészt kisméretű dolgoktól sikerült csak megszabadulni, amik többsége addig fiókokban, polcokon volt, de a folyamat azóta is tart, csak lassan persze, mert folyton betegek vagyunk.
  De arra csak júniusban jöttem rá, hogy mi okozza ezeknek a szálaknak az elszakadozását a puszta időmúláson kívül.

2016.10.06., 21:16
Munkaerő-piaci felmérés

Miután elvesztettük kb. öt évig fennállt takarítónőnket (mással akar most már foglalkozni), aki baráti körünkből került ki, keresni kellett egy újat. Betegség és más problémák miatt ez némileg elhúzódott, úgyhogy már elég nagy a kosz… hát föladtam hirdetést egy facebookos csoportban, húszezer tagja van, ennyiből már igazán.
  És tényleg. Pillanatok alatt, többen is. Egy fiatalember volt a leggyorsabb, aki nem maga vállalta volna, hanem egy anyukát ajánlott, meg is állapodtunk, melyik nap hány órakor, mit, mennyiért, mivé, hová, kiről, mihez. A hirdetést levettem. Pár nap múlva eljött a megbeszélt időpont, ott voltam a buszmegállóban, a busz is ott volt a buszmegállóban, csak az anyukát nem tartalmazta. Fölhívtam. Jaj, bocsánat, ő teljesen elfelejtette, azonnal indul. Hát álldogáltam tovább a megállóban (vittem írnivalót, nem unatkoztam), jöttek a következő buszok, anyukátlanul, és már nem vette föl a telefont se. Hazajöttem, megköszöntem a fiatalembernek, aki teljesen el volt képedve és közölte, hogy lecseszi a hölgyet, de a történetnek ez a része engem már nem érint és nem érdekel.
  Visszatettem a hirdetést és megállapodtam Ketteskével, két nap múlva jön. De egy nap múlva írt, hogy kiközvetítették más munkára. Megint visszatettem a hirdetést és megállapodtam Hármaskával, akit a busz ugyancsak nem tartalmazott. És ő se vette föl a telefont. Pedig a hirdetésben most már az is benne volt, hogy kalandorok kíméljenek. Volt még Négyeske is, aki szintén talált másik munkát, és el is telt egy hét Egyeske óta.
  Közben írt Ketteske, akit ugye kiközvetítettek más munkára, és fölhomályosított, hogy így nem fogok takarítónőt találni, mert a nők félnek. Ő is azért mondta le, mert sok a zaklató. Magyarul hazudtál, érdeklődtem. Igen. Krisszel együtt vagyunk a fotón és én hirdetek, ez nekik gyanús, akkor hirdessen Krisz, mondta. Igazán barátságosan elbeszélgettünk, munkára természetesen az életben nem fogom fölvenni, de a tanácsát megfogadtam.
  Írtam új hirdetést, amiben elmeséltem élettörténetem nagy részét, értésére adandó a tisztelt takarító- és félőnőknek, hogy pókhálózásra keresek vállalkozót, nem kefélésre. És lett jelentkező jócskán, azért is, mert most már nem vettem le a hirdetést csak mert valakivel meg tudtam állapodni egy időpontban. Ötöske tegnapra volt kalibrálva, de reggel írt, hogy ő átteszi az aznap délután egy órát ma reggel tízre, és elmondta, hogy ha véletlenül az akármilyen sportbolt felé járok, akkor vegyem föl és hozzam el, megnézi, mi a teendő. Válaszul közöltem, hogy a munka többek között arról ismerszik meg, hogy megmondják, mikor van. Azzal már nem is vacakoltam, hogy fölhomályosítsam: a teendő pedig arról ismerszik meg, hogy nem nézni kell, hanem csinálni, és a hirdetésben le volt írva, hogy én miért nem tudok azzal foglalkozni, hogy őt idehordjam dolgozni.
  Nem sorolom tovább Sorszámozottkákat, inkább rátérek Sorszámozatlankákra, akikkel nem állapodtam meg időpontban. Volt persze köztük, aki a távolság, a pénz, a napszak, akármi miatt egyből közölte, hogy nem oké, ezekkel nincs is semmi gond. Az már kicsit cifrább, amikor közlik, hogy túl magas az útiköltség, erre válaszul közlöm, hogy kifizetem (egyórai munkabér lett volna, na bumm, ennyit kibírok), és akkor sem. Akkor miért volt probléma az útiköltség? Volt, aki reggel tízkor közölte, hogy akár aznap is tud jönni, válaszoltam, és azóta se jött válasz, szerintem tegnapelőtt már nem fog jönni. Volt, aki a lányát ajánlotta, a lány is jelentkezett, válaszoltam a legelső kérdésére, ami a bér volt, azóta se kép, se hang. Pedig a bért már az anyujának elmondtam, nem érhette meglepetésként. A másik a fiát ajánlotta, végigbeszéltünk sok mindent, a fia hívni fog hamarosan – hát ez ugye tág fogalom, én legfeljebb öt-hat évet várnék erre, aztán tovább már mégse. Most két napnál tartunk. De a legjobb az, amikor megkérdezik, aktuális-e még az állás, felelem, hogy persze, és többé nem válaszol. Két perccel később fölvették vezérigazgatónak?
  Jelenleg tehát a következőknek vagyok birtokában:
  1. Egy remek felmérésnek a takarítanduszjelöltek munkakeresési moráljáról.
  2. Jó sok kosznak.

2016.09.27., 22:42
Energetika

Van az az ismert módszer, hogy miképpen lehet minimális energiabefektetéssel vizet melegíteni. Fogjunk egy pohár hideg vizet, vagy akár egy pohár jeget. Húzzunk hőálló kesztyűt, amilyet a konyhában használnak tepsihez. Fogjuk meg a poharat és tartsuk magunk elé. Tegyünk oldalra negyedfordulatot, vagyis ha eddig mondjuk szemben volt az ablak, akkor legyen a vállunk felől. Ez kilencven fok, vagyis a jég pillanatok alatt felolvad és a víz felforrósodik. Ha egy kicsit tovább fordulunk, az száz fok, vagyis gőzzé illan, ezt tehát ne tegyük.
  Most jön a trükk. A kesztyű párját húzza föl amerikai barátunk, vegye át a poharat a tűzforró vízzel, és ő is tegyen ugyanolyan negyedfordulatot. A víz az ő kezében le fog hűlni egyszerű meleg vízzé.

2016.09.20., 00:15
Minden megváltozott

Gyakran kell úgy írnom cikket, hogy a lényegi tartalma nincs is benne, mert nem akarok meglepetéseket elrontani. Ez is ilyen eset. De megpróbálom mégis leírni a lényeget meglepetés elrontása nélkül.
  A Hanka eredetileg egy adott probléma körül forog, amit jó Barčánk tárt elénk még tavaly tavasszal. Ez önmagában nem elég egy regényhez, akkor sem, ha – mint már jó eséllyel látható – kisregény lesz, több okból. Természetesen a problémák és konfliktusok mennyisége és a regény terjedelme között nincs egyenes arányosság, több problémához valamivel nagyobb terjedelem kell, de egyetlen problémát – ha az olyan – is ki lehet fejteni bármekkora terjedelemben. A műfaj azonban nem szereti, ha a szereplők életében túl kevés a probléma, mert elszürkülhetnek.
  Szintúgy több oka van annak, hogy fölvettünk egy másik problémát, két lépcsőben. Az első – maga a probléma – már jóval ezelőtt fölmerült, egyszerűen azért, mert Eliška jellemét ez támasztotta alá, az embert a problémái és az azokra adott válaszai is meghatározzák. A kiinduló konfliktus két ponton okoz gondot az életében, két irányból hagyja megtámasztatlanul. Több megoldás közül kellett választani, de nem sokkal ezelőttig nem volt meg a bizonyosság, hogy mi lenne a helyes; végül saját életem viharai adták meg a megoldást.
  E cikk címe arra utal, hogy mindennek hatására Eliška és a körülötte levők élete egészen más fordulatot vesz, mint amire az olvasó esetleg számít. Legalábbis remélem.

2016.09.03., 22:46


korábbi cikkek >>

A blog mérete: 1370 cikk, 6,8 millió betű, 1,36 millió szó