Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Nem gondoltam volna…

…hogy kimegy a firnire. Szaisz hívására?! Hogyhogy? Miért? Hogy van ez? Elpusztíthatatlannak hiszi magát? Nirn illiar miért nem lett volna jó? Az nem Szaisz?
  Nem, ezt most én sem értettem, de ő egyszerűen kijelentette, hogy megy. Senki sem érti, egyedül talán Szinensi, de még nem tudom, hogy valóban ért-e bármit, vagy csak tökéletesen bízik Nindában. Annyit tudok, hogy nem eshet baja, hiszen a csoport még csak a távoli jövő, csakhogy vigyáznom nekem kell ám rá. Mondjuk azt igazán nem mondhatom, hogy gyakran keveredik bajba. Ez a második eset négy év alatt, de hát a derkunra persze föl voltak készülve, sokszor előfordult már, elő is fog még. Az nem az én felelősségem volt. De az, hogy kimegy a firnire egy herriben…
  No persze, szindor gyerek, értem én. Mert ő ott van otthon, mi?
  Nem, ezt nem veszem be ilyen könnyen. Vagy értelmetlen vakmerőség volt, vagy most mutatkozott meg ismét, másféle formájában, hogy – – –

Nem, ez nem játék és nem vicc. Ha adhatok egy tanácsot kezdő íróknak: soha ne akarjátok irányítani hőseiteket. Persze nektek kell mozgatni a szálakat, hogy az események úgy bonyolódjanak, ahogyan a cselekmény szempontjából kívánatos, de ha valamit a fejükbe vesznek, akkor igenis hagyjátok nekik megcsinálni, úgy, ahogy ők akarják. Nem csecsemők. Önálló akarattal bíró emberek. Némileg mégis olyanok, mint a gyerekek: ők döntik el, mit fognak csinálni, de a mi vállunkon van a felelősség. Ha megoldhatatlan élethelyzetbe kormányozzák magukat, nem az ő regényük megy tönkre, hanem a miénk. És nekünk kell aztán kínlódni vele, hogy rendbehozzuk. Nem nekik. Ők csak állnak és várják, hogy mi megoldjuk a helyzetet.
  Ninda is meghozza a maga döntéseit, én pedig nem tehetek mást, mint hogy figyelek és leírom, ami történik.


Láng Attila D., 2019.12.3., 01:42:46

irodalom Ninda

Remekül eljátszom veleLáng Attila D. blogja
Remekül eljátszom vele

Imádom a Ninda-programomat. Nagyszerű játékokat lehet vele csinálni.
  Az egyik játék – ami miatt eredetileg megírtam a program első változatát – a sómirhossz-kiegyenlítés. Amikor ezt elkezdem írni, 136 sómirunk van, illetve eggyel kevesebb, mert a legutolsóban, az nd-27-esben még egyetlen szó sincs. Ezért annak a mérete nem is számít az átlagba, ami most 987 szó. Van két oldalam, amik az összes sómirt kilistázzák, az egyik hosszúság szerint rendezi, ezt megnyomom és megnézem a legrövidebb sómirt. Pillanatnyilag az nb-13-as és az nb-15-ös egyaránt 919 szó, avagy –68. Hát kinyitom az nb file-t és elmegyek a 13-as sómirhoz, aminek a szöveges azonosítója egyébként upeszek. Elkezdem olvasni és keresem, hogy hol tudnék beiktatni pár szót, egy-két mondatot. A hosszoldalon pedig megnyomom a kis piros négyzetet, hogy ennek a sómirnak az azonosítója piros keretet kapjon és könnyebben megtaláljam frissítés után.
  Először beiktatok egy félmondatot, amiben egy gyümölcs nevét lefordítom szindorról szúnira. Hét szó. Aztán még néhány félmondatot. Kimentem, feltöltöm (erre van egy kis zöld gombom, külön ezek feltöltésére a szerver egyik rejtett zugába), megnézem a jegyzéket újra. Sikerült –45-re feltornázni a méretét. Akkor nézzük az nb-15-ös sómirt (légültetvények). Beteszek egy pontosító félmondatot, aztán egy jegyzetet, ami persze nem számít bele a szószámba, a program csak a tiszta szöveg méretét számolja. Beiktatok egy mondatot, ami részletesebb képet ad egy helyről. Így sikerül felvinni –36-os relatív hosszra, és nini: eggyel megnőtt a sómirok átlaghossza, 988 szóra.
  A számok tovább változnak. 28 szóval meghosszabbítottam azt a sómirt, ahol Ninda megismerkedik a fhangíval, 33-mal pedig azt, ahol először beszél Hiragival – s eggyel csökkent a különbség a legrövidebb és a leghosszabb sómir között.
  Ennek egyébként eredetileg az a célja, hogy nagyjából hasonló méretűek legyenek a sómirok, egyenletesebb legyen a könyv szerkezete. De az, hogy kiegyenlítgetem őket, arra is alkalmat ad, hogy újabb és újabb apró részletekkel gazdagítsam a regényt. Sosem törlök, mindig csak hozzáadok. A legrövidebbeket kibővítem, illetve néhányszor megtettem azt is, hogy a leghosszabbakat kettévágtam és mindkét felükhöz hozzáírtam.
  De jó játék magának a programnak a fejlesztése is. Az imént beleírtam, hogy a regexpes, kapcsolható Unicode-érzékenységű Teljesszövegű keresés ne csak a törzsszövegen működjön, hanem a jegyzetekben is; már tizennégyezren vannak, elkel nekik egy saját kereső, akkor is, ha sok közülük szöveg nélküli, sok pedig csak a regényből átmásolt szövegrészeket tartalmaz. De kiderült, hogy ez úgy lesz az igazi, ha kap még egy kapcsolót, amivel állítható, hogy csak a jegyzet címkéjében keressen, vagy a leírásában is.
  A következő, amit beépítettem, hogy némely jegyzeteket egyesíteni lehessen. Cselekményszervezési okokból vannak emberek, akik többféleképpen szerepelnek a jegyzetekben, mint például ÎÌdaṙa, Åmmaĩt / Ídara, Ámmaít / Åmmaĩt / Ámmaít – ez négy külön szócikk a jegyzetekben, de ugyanaz az ember, csak hol teljes nevén szerepel, hol csak személynevén, hol szindor helyesírással, hol a szúnik egyszerűbb fonetikájával. Helynevekkel is van ilyen. Szeretném, ha ezek együtt lennének. Már csak azért is, hogy ne kelljen számon tartanom, hogy melyiket használtam. A programka tehát most listát kap az ilyen címkecsoportokról, és mindegyik szócikkbe összerakja az egész készletet.
  A jegyzetekkel persze rengeteg munka van. A program mutatja, hogy meddig vannak meg, e pillanatban az nd-23-asig, a könyv kilenctizedén túl. Nem rossz, sokat haladtam vele, amióta elkezdtem ezt a cikket jó pár napja. Most betettem, hogy a főmenüben a kategóriák nevéhez kiírja, hogy hány címke van bennük – ez is hasznos adat, mutatja az egyes fogalomkörök reprezentáltságát. Maguk a jegyzetek nagyon bonyolult dolgok. Van egy címkéjük, egy fogalom vagy tulajdonnév, lehet köznapi magyar szó, mint sapka vagy varázsló, lehet egy szó valamelyik regénybeli nyelven, mint haunda, de lehet hosszabb kifejezés is. A címkéhez tartoznak bejegyzések és további infók, háromféle: hogy mely kategóriákba van a címke sorolva, hogy mely más címkékkel van egyesítve, és hogy mely más címkék hivatkoznak rá. E két utóbbi totál nem ugyanaz. Mint föntebb említettem, Ámmaít neve több változatban szerepel, ezeket egyesítettem, minden, amit bármelyik változatnál feltüntettem, a többinél is megjelenik. Ḩaỳŷt szócikkét azonban nem egyesítettem vele, hisz miért tettem volna, csak szerepel benne egy bejegyzés, hogy Ámmaít barátnője, és ettől megjelenik Ámmaít (összes) szócikkében referenciaként. Ami a bejegyzéseket illeti, azok a forráshely azonosítójából és egy elhagyható leírásból állnak, amiben linkek mutatnak minden olyan megemlített fogalomra, ami szintén szócikk. De nekem ezzel mind nem kell vacakolni, ezt a program mind legenerálja, villámgyorsan, tizennégyezer bejegyzés meg se kottyan neki. Majd ha olyan sok lesz, hogy megkottyan, akkor egy cache-be mentem őket, és amíg a forrásszöveg nem változik, hanem csak lapozgatok a programban, addig azt használjuk. De hát jelenleg egy oldal generálása egy-két ezredmásodperc. A fejlesztésre szolgáló speckó tömblistázó oldalaim tényleg lassúak, de nem a generálásuk, hanem a letöltésük, azokra majd talán kitalálok valamit.
  Nem ennyire jó játék, hogy a program most már mutatja az írási sebességet is. Ez minden eltelő nappal csökken, ha aznap nem írtam vagy nem eleget. A Nindánál még istenes, a másik kettőnél nagyon nem szép. Csak hát vannak problémák.


Láng Attila D., 2019.11.24., 11:33:42

Ninda számtech

KommentártalanításLáng Attila D. blogja
Kommentártalanítás

Az utóbbi időben olyan mennyiségű spam érkezik a LAttilaD.orgra, hogy a nem regisztrált felhasználóknak kikapcsoltam a hozzászólásokat. Bocs, de pillanatnyilag sem időm, sem humorom nincs használható kapcsakezelőt írni, nekem ez eszméletlenül nagy munka. Majd valamikor.


Láng Attila D., 2019.11.20., 21:33:51

számtech

VandulásLáng Attila D. blogja
Vandulás

Na idefigyelj, cserebogár, te, aki ezeket a szoftvereket írod. Először is ugye megcsördül a telefon, és fölvered vele a polgárt, aki éppen alszik, eszik, politikusgyönyörködtető magyarvérű gyereket csinál, úgyhogy első lépésben már fölkúrtad az agyát, de rohan fölvenni, mert fontos hívást vár a dílerétől. Aztán először is beiktattál öt másodperc szünetet, ezalatt a csóka hallózik bele a baszkuratívába, mint a jó gyerek, és már még följebb kúrtad az agyát. Aztán megszólal a behízelgőnek szánt női hang, uncsihúgodat a nyolcadikról nagy ívben, és elkezd vonyítani, hogy mit a szentfaszt akar. Persze másodjára már tudjuk. Na most ide vigyázz, cserebogár, te nagyon hülye. Rád basszák a telefont. Értem? A pék lovának a nagy büdös fasza nem akar egy automatával társalogni, ha nem muszáj, a Vandát is csak addig viseljük el, amíg muszáj. Utáljuk, mint a szart, rabolja az időnket és nem jó semmire. Persze te erre kitaláltad a nagyon tutit, hogy az automata újrahív meg megint újra meg megint újra, te barom, átgondoltad ezt-e, mondjad már?! Értékeljem a hívást?
  Hát először is nálatok a Matávnál értelmes problémamegoldást még ember nem látott, abban merül ki az egész, hogy először tíz percig szajkózom a Vandának, hogy IGEN meg NEM meg NINCS NET!!!, aztán végre kapcsol valakit, aki látszatra ember, akkor azzal még egyszer, mert a kurva Vanda a faszért nem szólna, hogy mit akartam tőle, bár amíg ülök és az ocsmány zenéteket hallgatom, bőven lenne idejük megdumálni. De akkor még megkérdezi a nevemet, miután bemutatkoztam, meg hogy mikor születtem, mondjad már meg, hogy mi a faszomért, jó?! Rettegsz, hogy a szomszédom orvul megjavíttatja helyettem a szétszakadt netet? Te marha, hát tízezer ember tudja, hogy mikor születtem! 1971-ben, tessék, most majd még tízezer fogja tudni! Ki a szentfasz a te céged, hogy engem ellenőrizgessen?
  Másodszor pedig ezzel az állandó zsarolással, hogy de válaszoljakválaszoljakválaszoljak, biztosítod, hogy úgy elküldjelek a picsába, mint Orbán Viktor a magyar zembereket. Most is kaptál egy halom rossz jegyet. A problémát nem oldottátok meg, ellenben egy órát elvettetek az életemből, amíg a Vandával kínlódtam meg zenét hallgattam meg ötezerszer az elnézéskérést, és akkor még jön az automata zsarolni. Most akkor majd még nagyra fogom értékelni a becses szolgáltatást, mi?
  Amúgy is ugye az alap értékelés onnan indul, hogy szar. Hiszen a hibabejelentőt hívtam. Tudod, hogy mikor hívja a csóka a hibabejelentőt, nagyeszű sündisznócska? Nahátakkor.
  A fő baj azonban ezzel az egésszel az, hogy ha tönkre is teszem az illúzióidat, el kell árulnom, hogy a te népszerűségi közvélemény-kutatásodat a polgár leszarja. Értem? Te kitaláltad a nagyonfrankót, hogy majd jól megkutatod a közvéleményt és a cég elnöke fogja csókolgatni a faszodat, hogy milyen tutira meg lett a vélemény kutatva. De a polgárt ez nem érdekli, értem? Leszarja a te statisztikádat meg népszerűségedet. Azt vállalta, hogy fizeti a díjat, nem azt, hogy az alattvalód lesz. Úgyhogy ha megmondanád az automatáidnak, hogy kopjanak le, azt megköszönném. Csóközön.


Láng Attila D., 2019.11.13., 13:05:59

fogyasztóvédelem Telekom

Biokémiai kísérletLáng Attila D. blogja
Biokémiai kísérlet

Első kísérletem eredményeit közreadom, hogy más is okulhasson belőle, vagy még inkább én magam.
  Összegzés: a kísérlet alapjában véve sikeres volt, a hibákat leszámítva.
  Hibajegyzék:
  1. Kevés volt a felhasznált hő.
  2. Kevés volt a felhasznált nyersanyag.
  3. Viszont túlságosan ionizáltam.
  Az eredmény tehát egy nagyon kis adag, elsózott zsírban főtt krumpli. De csak egyetlen hasáb maradt tényleg nyers. Teljesen ehető volt.
  Tanulság: még nem jelentkezem a Konyhafőnökbe.


Láng Attila D., 2019.10.29., 18:10:15

konyha

NyomiVandulás


↞korábbi cikkek

A blog mérete: 1728 cikk, 8381378 betű, 1689328 szó