Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Biokémiai kísérlet

Első kísérletem eredményeit közreadom, hogy más is okulhasson belőle, vagy még inkább én magam.
  Összegzés: a kísérlet alapjában véve sikeres volt, a hibákat leszámítva.
  Hibajegyzék:
  1. Kevés volt a felhasznált hő.
  2. Kevés volt a felhasznált nyersanyag.
  3. Viszont túlságosan ionizáltam.
  Az eredmény tehát egy nagyon kis adag, elsózott zsírban főtt krumpli. De csak egyetlen hasáb maradt tényleg nyers. Teljesen ehető volt.
  Tanulság: még nem jelentkezem a Konyhafőnökbe.


Láng Attila D., 2019.10.29., 18:10:15

konyha

NyomiLáng Attila D. blogja
Nyomi

Szavak, csodálatos szavak: békítenek, lázítanak. Most éppen a nyomi volt az a szó, ami miatt egymásnak mentünk egy csoportban, illetve mielőtt ez bekövetkezett volna, én kiléptem. A csoport ugyanis önmeghatározása szerint metszetszemléletű, az én meghatározásom szerint viszont nem.
  Mi a metszetszemlélet? Tömören és velőscsont az a szemlélet, amikor a világban található rengetegféle embercsoportot egy kalap alá vesszük, vagyis egyik csoportot (illetve az azokba tartozó egyént) sem tekintjük alábbvalónak, nem rekesztjük ki.
  Nem lehetek feminista, ha lenézem a cigányokat. Nem lehetek antifasiszta, ha lenézem a fogyatékosokat. Nem lehetek szövetségese a melegeknek, ha lenézem az arabokat. Nem lehetek toleráns vallásilag, ha intoleráns vagyok a nőkkel. Nem azért, mert ezeknek a csoportoknak bármiféle összeköttetése van (ámbár persze van, hiszen vannak cigány nők, fogyatékos zsidók, meleg arabok, vallásos nők stb.), hanem mert ha a gondolkodásomban helye van annak, hogy szabad valakit lenézni azért, mert valamilyen embercsoportba tartozik, akkor minden ember iránt csak esetleges a toleranciám. Például mert kiderül az illetőről, hogy beletartozik egy olyan csoportba, amivel nem vagyok toleráns, csak elsőre ezt nem tudtam róla (coming out). Vagy később kerül ebbe a csoportba (balesetet szenved és fogyatékos lesz). Vagy éppenséggel változnak a preferenciáim.
  Nos, a magát metszetszemléletűnek tartó csoportban előkerült a címül írt szó mint a mozgássérültek egyik önelnevezése: én használtam. Mert ezt a nyomik használni szokták, tetszik tudni. Más szavakat is. Roki. Mozgi. Béna. Van egy csomó. Ez is közéjük tartozik.
  Az egyik csoporttagot letiltottam, mert meg akart verni, amiért ezt a szót merem használni. Elkezdte firtatni, de bicskanyitogató stílusban, hogy a szembejövő idegent így szólítom-e. Nem, mert ezt nem szokták megszólításnak használni (ellentétben azzal, hogy „csá, nigger, mi a szitu?”, hallható amerikai filmekben fekete srácoktól és magyar városi srácoktól egyaránt, pedig valaha ezért a szóért kiutáltak a társaságból), a nyomi hivatkozási szó. A hivatalok is a nyomikkal packáznak. Mindenkinek van baja, de a legtöbb nekünk nyomiknak. Ezek létező mondatok, ilyeneket emberek szoktak mondani. Azt, hogy „sziasztok, nyomik”, még nem hallottam. (A szónak létezik egy másik jelentése is, a menő ellentéte, lepukkant csávó, untermanó – de kit érdekel?)
  A másik csoporttag rám parancsolt, hogy ha ez a szó a mozgik csoportjaiban használatos, akkor használjam ott, magyarán itt ne merészeljem. Válaszul kiléptem a csoportból.
  Mert az nem metszetszemlélet, ha elvitatjuk egy embercsoporttól az önelnevezését, ezzel az öndefiniálás jogát. Vannak, akiknek a tolókocsi veri ki a biztosítékot, és vannak, akiknek a kerekesszék. Jó elnevezés tehát nincs. Hasonlóképpen vannak, akiknek nem lehet azt mondani, hogy mozgássérült, mert kikéri magának. Ő roki (teszem azt). Másvalaki viszont nyomiként határozza meg önmagát. Éppen úgy, ahogy vannak, akik a cigányhoz ragaszkodnak, és vannak, akik a romához. Ez van. Bármelyiktől elvitatni a jogot arra, hogy saját identitását úgy határozza meg, ahogy neki tetszik – rasszizmus.
  Én a nyomit választottam saját magamra. Mégpedig azért, mert van egy mellékzöngéje, abból a jelentésből, amit föntebb zárójelben említettem. Kifejezi, hogy mindenki velünk csesz ki, mindenki minket üldöz. Most is. Az egyik meg akart verni, a másik parancsot adott, hogy ne merjem a saját önelnevezésemet használni az ő fennkölt társaságában. Én ezt pontosan úgy élem meg, mintha arra köteleznének, hogy izraelitának nevezzem magamat zsidó helyett (én nem vagyok izraelita, az egy vallás, én zsidó vagyok, de hitetlen). Hadd döntsem el én, hogy én mi vagyok, igen?
  A Genderfészek nem metszetszemléletű, mert amint olyan csoportokról esik szó, amik kívül állnak az ő érdekkörükön (nők és LMBT+), cserbenhagyja őket a metszetszemléletük. Nekem ezért nincs ott keresnivalóm, mert én tényleg metszetszemléletű vagyok: se nő nem vagyok, se LMBT+, ciszheteró pasi vagyok, mégis képes vagyok a nőket és LMBT+ embereket annak nevezni, aminek ők óhajtják nevezni magukat. Nem kényszerítem rájuk az elképzeléseimet.


Láng Attila D., 2019.10.27., 22:58:08

cigány fogyatékosok Genderfészek melegek metszetszemlélet vallás

Ádám BélaLáng Attila D. blogja
Ádám Béla

A mai magyar egészségügy legnagyobb vívmánya, hogy az ember ismeretséget köthet Ádám Bélával. Egy héten át figyelheti tevékenységét, tanulmányozhatja, beszélgethet vele. Elvégre ideje bőven van, gyógykezelést nem kap, csak tárolják és időnként veszekednek vele, illetve hallgathatja, ahogy a többi beteggel veszekednek. Ezalatt nagyjából az tölti ki az idejét, hogy Ádám Béla munkálkodását figyeli.
  Ádám Béla a szegedi traumatológia harmincas kórtermének mennyezetén lakó kukac. A nevét mi adtuk neki.
  Köszönöm a figyelmet.


Láng Attila D., 2019.10.25., 14:20:11

egészségügy

KüldeményLáng Attila D. blogja
Küldemény

UPC-nek, akiknek havi harmincezret fizetünk, ment egy megrendelés. Vettünk egy tévét volna. De közben másképpen alakult, el kell utaznunk hosszabb időre, úgyhogy nem kell a tévé. Hát pedig más nem veheti át a küldeményt. Más nem veheti át a küldeményt. Más nem veheti át a küldeményt. Más nem veheti át a küldeményt. Nem az én lemezemen akadt ki a tű, az övéken. Ezt egy darabig ismételték (nem jutott át az a része, hogy „nem kell a tévé”), aztán a negyvenhetedik ügyintéző közölte, hogy hiszen bárki átveheti a küldeményt. Ne má. Akkor tíz percig várakoztat a vonalban, és fölfedezi, hogy igen, a kolléga igazat mondott. De majd beszél a futárszolgálattal és megbeszéli vele, hogy kegyeskedjenek másnak is átadni a küldeményt. NEM! TÖRÖLJE!
  Ezeket hol gyártják ennyire hülyének?


Láng Attila D., 2019.10.17., 17:16:57

fogyasztóvédelem UPC

Kaptunk egy tizennégy évestLáng Attila D. blogja
Kaptunk egy tizennégy évest

Vagyis nem. Horváth Kristófnak nem lettünk a gyámjai, mint egy évvel ezelőtt Lorettának. Voltaképpen nem derült ki, hogy a salgótarjáni Aranykalász Gyermeknevelde miért óhajtott minket értesíteni Kristóf viselt dolgairól, azazhogy nem minket, hanem akinek eredetileg a levelet címezték volna, ha a jó helyre küldték volna. De itt van az összes magaviseleti adata, a hiányzásai, az egészségügyi dokumentációja, egy kiskorú összes személyes adata itt van. Mert egy gyermekvédelmi ügyintézőnek titulált pancser elgépelt egy emailcímet. Vagy a jóisten jobban tudja, hogy mit. Lehet, hogy egyszer együtt ittunk a kocsmában, fölírta a címemet, mellette fölírta a másik címet is, és aztán elcserélte. Honnét tudjam?
  Ja, legfeljebb onnan, hogy antialkoholista vagyok. És több száz kilométer van közöttünk. És tudom, hogy hogyan cserélte el. A helyes cím sajópüspöki-boldizsár kukac akárhol lett volna, ő meg a boldizsár-sajópüspöki kukac ugyanott címet használta. Mert egy tehetségtelen, ostoba tulok, aki nem képes felfogni, hogy miután őneki magának nincsen annyi agykapacitása, hogy emailcímeket megjegyezzen, evidens módon a számítógépre kellene bízni ezt a kibírhatatlan bonyolultságú feladatot.
  Hogy ezen kívül még mi mindenben inkompetens, bele se merek gondolni.
  (A cikkben szereplő összes adatot megváltoztattam.)

Utóirat. Az inkompetens, vagyis a levél feladója kapott egy telefonhívást. Elnézést kért a tévedésért. Talán nem tőlem kellene, hanem a gyerektől, akinek az adataival visszaél, nemde? Ugyanezzel az eséllyel, ahogy egy emberjogi aktivistához kerültek ezek az adatok, kerülhettek volna egy gyermekkereskedőhöz is, az aztán megtalálta volna a módját, hogy Kristóf szempillantás alatt eltűnjön az országból. Erre csak hápogás volt a válasz.
  Az intézmény vezetője is kapott egy telefonhívást. A titkárnő vette föl, de lepattintott, ő ezzel nem tud foglalkozni, az ügyintézővel kell megbeszélni.
  Egyáltalán akkor ő minek van?


Láng Attila D., 2019.10.17., 14:35:31

gyerek politika

Az X-Faktor kegyetlen műfajKüldemény


↞korábbi cikkek

A blog mérete: 1727 cikk, 8378175 betű, 1688640 szó