Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Apostrophe Catastrophe

Instead of this, here you are, a simple proposal, without speaking a single word of Kazakh.

аәбвгғдеёжзийкқлмнңоө
aäbvgğdejožzijkqlmnŋoö

прстуұүфхһцчшщъыіьэюя
prstüuîfĥhcčšśəêejuja

Alphabetically,

Aa Ää Bb Cc Čč Dd Ee Êê Əə Ff Gg Ğğ Hh Ĥĥ Ii Îî Jj Kk Ll Mm Nn Ŋŋ Oo Öö Pp Rr Ss Šš Śś Tt Uu Üü Vv Zz Žž


Láng Attila D., 2017.11.20., 15:56:33

in English írásrendszer kazah nyelvészet

FelsőfokLáng Attila D. blogja
Felsőfok

Az ország kilencvenkilencedik születésnapja alkalmából a NANDO kislányok a Jāzeps Mediņš Zeneiskola fiúkórusával elénekelték a Vienkāršas lietast megint. (Náluk nem a köztársaság kikiáltásának ünnepe van, hanem Latvijas dzimšanas diena, Lettország születésnapja, 1918. novembris 18.) Én pedig elmélyedtem ismét a szövegben.
  Jelentem: ez felsőfok. Nincs mese. Én még alapfokig se jutottam, összekeverem a végződéseket, az igealakokat és az igekötőket, nem tudom a névmásokat, az összetett számneveket, a szókincsem is kicsi, a nyelvnek egyetlen része sincsen, amit tisztességesen tudnék – de sokat megértek már, az élőbeszédből is, és van annyi rálátásom, hogy már tudom, mi minden áll előttem.
  Néhány dalt és verset már lefordítottam, sok egyéb szöveget nagyjából értek, jelenleg Fransiss Karsaks Atnācēji no nekurienes (Jöttél sehonnanból) című regényét olvasom, mert azt olvastam magyarul (Francis Carsac: A sehollakók), és annak segítségével elég jól értem, tudom követni, mi történik, és sok új szót tanulok. (Guļamistaba az hálószoba, először azt hittem, a guļam, alszunk igealak van benne, „alszunkszoba”, de rájöttem, hogy nem: guļams + istaba, alhatási szoba. Van ēdamistaba is, ehetési szoba.) A magyar fordításba elég ritkán kell belenézni. Persze vannak bőven mondatok, amiket nem értek. Majd pár év múlva újra elolvasom.
  De a Vienkāršas lietast nem megérteni akarom, hanem átérezni. Ehhez pedig kell a felsőfok. Hiszen ezért a dalért csinálom az egészet.
  Mostantól cél a felsőfok.


Láng Attila D., 2017.11.20., 05:28:58

A sehollakók Carsac‚ Francis lett Mediņš‚ Jāzeps NANDO nyelvészet Vienkāršas lietas

ÉletpályamodellLáng Attila D. blogja
Életpályamodell

Hajnalka töszmöcskélek körbe-körbe, egyszer csak hallok valami virittyoló-suruttyolót, mint amikor számítógépke éppen beindul. De mermármér? Hát megtalálom a távnyomiját holmiak alatt, rápakoltam és beindult.
  Annyira imádom magamat ezért a zseníliás döntésért, hogy nem lettem bányában robbantómester!


Láng Attila D., 2017.11.16., 22:17:44

irodalom

KulcsLáng Attila D. blogja
Kulcs

Ülünk a kerthelyiségben, eddegélünk, beszélgetünk. Fiatalember beáll Mercivel, kiszáll, mellette tipeg Manócska. Fiatalember helyet keres, ujján pörgetve a slusszkulcsot. A zsebében megszólal a telefon, kiveszi, beszélni kezd.
  Manócska vár.
  Idős pár lép ki az étteremből, taxit akarnak hívni, de lemerült a telefonjuk. Manócska fölágaskodik, a Fiatalember ujján pörgő slusszkulcs után kapkod, Fiatalember oda sem figyelve engedi, hogy elvegye tőle. Manócska és Idősék kisétálnak a kerthelyiségből.
  A Merci elhúz.
  A Merci visszatér.
  Manócska kiszáll, bejön a kerthelyiségbe, zsebre teszi a bevételt, és az ujján pörgeti a slusszkulcsot, amíg Fiatalember befejezi a telefonálást.


Láng Attila D., 2017.11.13., 18:59:55

irodalom

Most jött mosógéppelLáng Attila D. blogja
Most jött mosógéppel

Gyerekek játszanak a téren, a kislány hintázik, a bátyja már indulna, de ekkor villanást látnak az égen, és valamin, ami egy mosógép és egy sátor törvénytelen gyerekére emlékeztet, leszáll az űrből egy gyerek. Nagy füle van és mindenfelé szarvak a testén. A gyerekek először labdázni próbálnak vele, mert beszélni nem tudnak egymással. Nem tud magyarul. Hát megtanítják neki, hogy szia, sziasztok. Én Áron vagyok. Én Bogi vagyok. Te ki vagy? Én Kiliki vagyok.
  Így kezdődik a Kiliki a Földön című tízrészes gyereksorozat, ami feltehetően (csak most értesültem róla, épp hogy belenéztem) mint történet nem valami érdekfeszítő, de nem erre szolgál. Nyelvlecke. Magyarul tanuló gyerekeknek. Vagy akár éppen felnőtteknek. Én is főként gyerekektől tanulok lettül.


Láng Attila D., 2017.11.13., 00:20:20

Kiliki a Földön magyar

Ötezer fotóLáng Attila D. blogja


↞korábbi cikkek

A blog mérete: 1527 cikk, 7,6 millió betű, 1,53 millió szó