Legfrissebb :: Archívum :: Címkefa :: Üzenőfal :: Kereső :: Index :: Új cikk

A bűn éjszakája


  Ritkábbak az álmatlanul töltött éjszakáim mostanában, hiszen a munka miatt kora estére olyan vagyok, mint a 'chemotoxos légy'(? vagy ezt nem erre mondják? ehhh... szóval, na...)..., úgyhogy eldőlök és hajnalig kikapcsolt állapotban vagyok. Aztán egyszer minimum felébredek, de többnyire vissza is alszom a kötelező kör után.
  Ám amikor meg nem, akkor filmet nézek, mert éjszaka az olvasás nembegyere. Többnyire sorozatot, de ha éppen az nincs, vagy nincs hozzá kedvem, akkor lapozgatok... így akadtam rá a címben jegyzett opusra.
  Most olvastam egy cikket a filmről -https://www.filmtekercs.hu/kritikak/rendezo-ha-gyava-a-bun-ejszakaja-, mely meglehetősen lehúzza, engem viszont megfogott.
  Abban egyetértünk a cikk szerzőjével, hogy az alapötlet zseniális. Az sem vitatható, hogy meg_lehetett_volna máshogy is csinálni a kiterjesztést (ha már a kliséken rugózik...), ám számomra ez egy remek film volt. És igen, azt hiszem a téma is aktuális, bár nem fogok belemenni ennek elemzésébe. (Nézz körül! Hajléktalanok kriminalizálása, szegények még szegényebbé tétele, esélytelenítés, gazdagok önhittségének, felsőbbrendűség-tudatának konkrét és hivatalos támogatása... ez utóbbi talán kis magyarázatra szorul, de úgysem olvassa más, nekem pedig ez világos, ennyi itt most elég jelzésnek...)
  Csak lejegyzem, megéri a 364 biztonságos nap az egyetlen tökéletesen anarchikus, kaotikus és brutális ellenében? Megéri a biztonsági rendszerek piacának -s ennek vonzatában minden más piacnak- a növekedése a kevéssé tehetősek totális kiszolgáltatottá tételéért? Megéri a gazdasági mutatók egekig szárnyalása az emberi erkölcs (sic!) 12 órára való tökéletes annullálásával?
  Ezeket a kérdéseket a második rész (A megtisztulás éjszakája: Anarchia) egyik jelenetében feltűnő s az én hiányos agyamba beleégő billogként hordozott középosztálybeli nő képe diktálja, aki valszeg anyuka, netán titkár, de lehet, hogy tanárnő... és e napon boldog mosollyal végez ki egy "önkéntes" áldozatot. Így a tisztes polgároknak nem kell az utcán vadászniuk, hanem egy bizonyos összegért, melyet az áldozat családja kap, leölhetnek valakit, egy rítus vagy szeánsz keretében, perverz áhítattal... maga a rettenet...
  Az első rész nagyon tetszett. Ethan Hawke-t amúgy is bírom és most sem csalódtam.

purge_3.jpg

/Kép innen e: http://www.oregonlive.com/movies/2013/06/inner_demons_come_out_in_annua.html/

A második rész kifejezetten nem tetszett, vagyis elenyésző része jutott át a küszöbön -ezek egyike s majdnem az egyetlen a kékruhás rémnő -ehun ni a cikkben: http://www.filmtett.ro/cikk/3685/james-demonaco-the-purge-anarchy-a-megtisztulas-ejszakaja-anarchia-, de a harmadik nézése közben tudatosult bennem az, hogy így kerek a történet, hogy nem hagytam ki azt sem.
  Mert a harmadik jó volt. És még tovább ment, hiszen a politikát is alapelemként kezelte már, ami nem véletlen.

purge_4.jpg

/Kép ehunnan ni: http://www.cinegore.net/2016/07/18/the-purge-election-year-2016-a-bun-ejszakaja-3//

Mit tesz az emberrel, ha mindent_szabad?

A bűn éjszakája (2013.)
  https://www.youtube.com/watch?v=k_YG7kqLXNw&feature=share
  A Megtisztulás éjszakája - Anarchia (2014.)
  https://videa.hu/videok/film-animacio/a-megtisztulas-ejszakaja-anarchia-2014.-filmlinkek.do.am-fHu0GKgW5G19x2UR
  A bűn éjszakája 3 -Választási év (2016.)
  https://videa.hu/videok/film-animacio/a-bun-ejszakaja-32016.-filmlinkek.do.am-fYXUoHpIkBYGMrUg

Éld túl az éjszakát!

2018.05.13., 11:41
  ~~DISCUSSION~~

bűn ember film purge talema

a_bun_ejszakaja

TesóNK '18 - 1

Legfrissebb :: Archívum :: Címkefa :: Üzenőfal :: Kereső :: Index :: Új cikk