Több Android, kevesebb PC?

Úgy néz ki, kezdjük megközelíteni azt az állapotot, amikor egyre több feladatot teljes egészében elvégezhetünk Androidon; lassacskán már nem a szoftvertámogatás hiányzik, hanem fizikai nehézségek lesznek, a kisebb tárkapacitás, meg hát hogy a szükséges adatok többnyire még PC-n vannak. Még nagyon messze van az az idő, amikor a PC már csak háttértárolónak kell, meg amikor fizikai billentyűzetre, nagy monitorra, effélékre van szükség – de azt már elértük, hogy Androidon az ember egyre több műfajban önállóan tevékenykedhet.
  Szöveget szerkeszteni már lehet, természetesen csak amióta van Best’s Keyboard. Szerkesztőnek változatlanul a Jota butábbik, de reklámtalan változata és a FiiNote jó, de még egy editort beszereztem: DroidEditnek hívják és programozói editor. Hátha végre megírnám az egyik programomat, amit száz éve szeretnék. Tudhatna többet is ezzel az erővel, de a nagy PC-s editorok se tudnak eleget, szerkeszteni lehet, syntax highlight valamilyen szinten van, ennyi legyen a kuncsaftnak elég.
  A LAttilaD.org régi motorjának több száz K-s PHP szövegét végig úgy írtam, hogy minden változtatás után föl kellett tölteni az aktuális file-t a szerverre és ott megnézni, mit értem el, mert eleinte nem volt lokális PHP-installom, utána meg nem volt eléggé kompatibilis. Andin is meg lehet csinálni, de van már lokális install is. AndroPHP! Aranyos jószág, nem nyüstöli az embert marhaságokkal, föl kell rakni, elindítani, kész, van a gépen lokális PHP. Ha pedig a teljes website nélkül nem használható dolgokat kell javítgatni, százféle file-kezelővel föl lehet ftp-zni a szerverre.
  S ha már kapcsolattartás, akkor van MyJDownloader. Nagyon ötletes dolog. Az ember otthoni gépe szépen töltöget, a kézi masinán pedig nyomon lehet követni, hogy hol tart. Ha valamit találok andis böngészés közben, odaadhatom az otthon futó JD-nek, hogy az töltse le, és ne nekem kelljen a kisebb tárkapacicáson és esetleg mobilnetes tarifával. Persze ami engem illet, a mobilozós része nem játszik szerepet, eddig egyetlen Andim se volt, aki tudott volna mobilnetet, és nem is szeretnék ilyet; az a három dolog kell hozzá, ami a háborúhoz. Jobb a wifi. Viszont ez a jószág nekem is jó, Andin böngészve egyből odaadhatok valami a JD-nek, és sipákol, ha valamihez kapcsa kell, én meg háttal vagyok a nagy gépnek. (Mármint akkor is sipákol, ha szemben vagyok vele, mert azt ő nem tudhassa.) Persze van Pocket is, hogy eltehessen az ember dolgokat, aztán majd megnézze PC-n, de ha valamit egyből le akarok tölteni, akkor egyszerűbb rögtön azt.
  Eszömbe jutott a legelső kézigépem. Palm IIIxe, 2003 novemberében vettem, nagyon aranyos jószág volt, csak megvolt az a sajátos vonása, hogy semmilyen file-formátumot nem kezelt natívan. Mindent agyaberhelt konvertálással kellett csinálni. Persze nagyon nem is volt ez probléma, mert hát mondjuk képeket aligha akart az ember a 160·160-as monokróm képernyőjén élvezni, zenélni se tudott a gép, maximum szövegekről lehetett szó, de azt aztán úgy megfurmányolták, ahogy csak tudták. Speciális Palm-formátum kalodájába zártak mindent, és volt egy remek konvertálóprogram, ami persze nem működött. Aztán a TX-en már nem volt ilyen kínlódás, egyszerűen rárakta az ember a file-jait, illetve nem múlt idő, a TX ma is működik. Igaz, nem az összes, van itthon négy darab, tavaly még használtam, amikor éppen nem volt működő andim. Szövegírásra még mindig jó – netet böngészni már nem annyira, mert az ügyeletes családtag egy wifi nélküli T5-ös, de már úgyis mindegy, mert a net túl bonyolulttá vált nekik, a gugli címlapja egy mega, nem bírnak vele.
  Szóval ott kezdődnek a dolgok egy számítógéppel, hogy adatokat lehessen beletenni, és a benne levő adatokat ki lehessen venni belőle. Ezt a lécet a IIIxe-nek nemigen sikerült megugrania, és Krisz Psionja is elég fejvakarós. A TX-nek alapvetően két módszere van, kártya ki, kártyaolvasó be, vagy email. A T5-ösön már csak a kártya. Azért mit mondjak, az andiknak tágabbak a lehetőségeik.
  Ennek szerepe van abban, hogy Sweetie már gyakorlatilag egy teljes értékű munkahely, nekem legalábbis. Videófeldolgozásra nyilván nem annyira jó, és a vadászpilóták is hiányolni fognak ezt-azt. De mi kell nekem? Egy szövegszerkesztő – jó, a Jota nem egy matyóhímzés, de igazából sose voltam ám elkényeztetve. Egy jó billezet – a Best isteni, és reményeink szerint még sokkal többet fog tudni. Egy tisztességes böngi – ez végre van, a korábbi andikon többet fagyott, mint ment, Sweetie-n nem fagy. Gugliföld vagy Maps – van, és végre ez se fagy. Kapcsolat a világgal, ezt megbeszéltük. A többi már csak tortahab, Wikipédia-kliens (böngiből is jó lenne, PC-n abban van), Facebook-kliens (dettó), hiszen a Facebook is munkaeszköz ám, ott kérdezi meg az íróembör, amit ő maga nem tud. Ja, és a szakirodalomhoz könyvolvasó: Ebookdroid és Moon Reader, változatlanul.
  Még az kellene, hogy a PC-n megkezdett holmiimat kívánságra megtaláljam őrajta, még ha nem is tudtam eleve, hogy ott is meg akarom nyitni, és teljes lenne a kényelem.

»»»»»»