Talán velem van a baj

Talán én vagyok túl érzékeny. Talán rendben van az, hogy amikor egy csoport adminja kihirdeti, hogy milyen szempontok szerint szűri meg a csoportjába jelentkezőket, akkor eközött az is szerepel, hogy milyen arcú emberek vannak az illető ismerősei között. Talán nem kellett volna azt felelnem, hogy:
  […] nem gondolnám, hogy bárki felelős az ismerősei arcképéért. Számos különféle okból veszünk föl embereket az ismerőseink közé, de ettől még nem „madarat tolláról, embert barátjáról”, mert azok nem a barátaink, vagy többségük nem. Háromszázötven körül van az ismerőseim száma, de eközött van talán tíz valódi barátom, vagy még annyi sem. Ezért ezt a kritériumot bizarrnak tartom.
  Csak erre aztán ez volt a válasz:
  ha azt látom, hogy egy rakat kigyúrt bűnőző fazon vigyorog az ismerősök között, nem veszem fel az illetőt.
  Rengeteg cigány ember jelentkezik. nem akarod tudni, hogy néz ki a profil oldaluk.
  Erre természetesen én ezt feleltem:
  Például mint az enyém.
  Viszont ügyesen fel kell vennem megfelelő számú ledves, rendes és megbízható cigány embert, hogy ne süthessék rám, hogy rasszista vagyok, mert nem vagyok.
  viszont a te profil oldaladon látok egy jófej csávót, akinek fantasztikus megosztásai vannak
  Az lehet. Csak ez a csávó is cigány, és most elhagyja a csoportodat.
  Sajnálnám. Rengeteg cigány barátom van.
  és tizenhat évig tanítottam cigány iskolában.
  Nekem nincsenek. Nekem barátaim vannak, és fütyülök rá, hogy milyen eredetűek. Kár, hogy tizenhat év alatt ilyen kevés ragadt meg.
  sajnálom, hogy nem érted, mit mondok. valóban ember és ember van. és vannak ilyenek, és olyanok.
  személy szerint megszerettelek
  megértelek, ha te pedig csalódtál bennem
  De. Pontosan azt értem, amit mondasz. Először is van valakinek az arca: cigány-e? Aztán jön a többi szempont. Vizsgáld felül azt az elgondolásodat, hogy te nem vagy rasszista. Vagy ne. A te dolgod.
  Zsidó vagyok. (nemrég derült ki) Van egy leszbikus lányom. (elég rég derült ki) És mint kiderül ma este egy tükörből, hogy látens rasszista vagyok. Bár erről a tanítványaimat és szüleiket is megkérdezhetnék. Ugyanis engem a nyócker közepén a családok választottak tanítóként a gyereküknek, maguk közé fogadtak és megvédtek. Azt mondták, egy vagyok közülük. és ők maguk ismerték el, hogy vannak, akik szégyent hoznak rájuk. Közülük. És igen, bármely embercsoport közül ugyanúgy kiszelektálom, ha valakit nem tartok biztonságosnak.
  Aha, csak te az arcuk alapján szelektálsz. Sőt – az ismerőseik arca alapján. Ne haragudj, de ez nem védhető. Énnálam nem.
  nem óhajtok védekezni. Te látsz engem jó ideje. Eldöntheted, hogy amit láttál eddig, az ledönthető-e egyetlen este alatt.
  és ha igen, akkor elfogadom a döntésedet.
  mást úgysem tehetek.
  Én nem kértem, hogy fizimiskára ítéld meg az embereket.
  Te döntöttél. Nálam pedig zéró tolerancia van.
  nem csak fizimiskára, tartalmak megosztására és hozzászólásokra.
  Szájkarate helyett magamra veszem a zéro toleranciádat és elbúcsúzom. Gondolom, hogy már ki is léptél a csoportból.
  Igen.

A rasszisták nagy része szereti bizonygatni, hogy ő milyen jóban van a lenézett kaszttal. Akinek vannak cigány barátai, az nem lehet rasszista. Ez évtizedek óta használatos formula, mert „ezek” soha nem fogják elhinni, hogy ezzel nem lehet jóra hozni magukat. Tessék egy cikk, ami említi ezt a formulát, hozzáteszi, hogy a közbeszédben jól ismert, és ez a cikk is már egyéves.
  Rasszistának kell lenni ahhoz, hogy ha kigyúrt fazonokat lát, akik ránézésre cigányok, akkor azokat bűnözőként azonosítsa. Vagy ha tényleg azok – akiben ilyen bűnüldöző tehetség van, miért nem csap fel nyomozónak? Még a legrasszistább rendőr is nekiáll és igenis kinyomozza, hogy a gyanúsított, ha százszor cigány is, elkövette-e csakugyan a bűncselekményt és be lehet-e bizonyítani.
  Rasszistának kell lenni ahhoz, hogy a zsidóságunkat és a lányunk leszbikusságát rántsuk elő mint érvet, hogy miért nem lehetünk cigánygyűlölők. De. Lehetünk. Ettől még simán. Sőt ehhez ostobának is kell lenni, vagy a másikat nézni annak.
  Rasszistának kell lenni ahhoz, hogy ha a bűnünket a fejünkre olvassák, akkor még le is tiltsuk a jófej csávót, nehogy – mit is? Mi történt volna?
  Hát annyi történt volna, hogy akkor a jófej csávó nem írja le, hogy Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső.

»»»»»»