Ronda, lopó vezetők

A klubhíradó szörnyülködve meséli, hogy a BKV vezetőinek prémiummal együtt akár 45 millióra is fölmehet az éves jövedelme. A rohadék, mondja a híradó anélkül, hogy mondaná, mennyi rengeteget kicsal az önök pénzibül.
  Az ilyet úgy hívják, hogy kommunista. Mindenkire haragszik, akinek sok pénze van. Ha lopta, ha örökölte, ha lottón nyerte, ha becsületes keresménye – mindegy. Hogy merészeli a ronda disznó, fuj? Negyvenötmilliót keresni egy évben! (A havi másfélmillió nem hangzik olyan rettentően, még a prémiummal együtt negyvenöt tizenkettedrésze, a 3 millió 750 ezer sem. Pedig mindenkinek a havi jövedelmét szoktuk számolni, de itt egy elrettentően gigantikus, borzadálylagosan óriási összegre volt szükség. A következő tudósításban várhatóan már az szerepel, hogy ezek a sipisták NÉGYSZÁZÖTVENMILLIÓT zsebelnek be. S mögötte zárójelben: évtizedenként.)
  Csak teccik tunni, eztet a rendszert itten miköröttünk úgy híják, hogy piacgazdaság. Ízelítőnek kettő a jellemzői közül.
  A vezetők sokat keresnek. Az áldott emlékű kommunizmusban a vezetők nem kerestek sokat, csak az egyéb jövedelmük volt akkora, mint ide Lacháza, de arról volt szó, hogy az áldott emlékű kommunizmus fuj és azt mink nem akarjuk.
  A cégek az alkalmazottaikkal saját belátásuk szerint állapodnak meg. Az áldott emlékű kommunizmusban mindenkinek a fizetése központilag volt meghatározva, de arról volt szó, hogy az áldott emlékű kommunizmus fuj és azt mink nem akarjuk.
  Szóval ha a BKV úgy állapodik meg a vezetőivel, hogy a havi alapfizu másfélmillió és a prémium egy kicsit több, akkor így állapodik meg. A legsajátabb, privát belügye. Igen, tudom, hogy a cég zsebébe az olvasó zsebéből kerül át a pénz, de abban a pillanatban, hogy az olvasó kiadta a kezéből azt a pénzt, már abszolúte semmi köze hozzá, hogy mit csinálnak vele.
  Aki pedig azt hiszi, hogy a jegy azért kerül tízszer annyiba, mint amikor tizedennyibe került, mert a felsővezetők ekkora pénzeket keresnek, az aránytévesztésben szenved. Tessék utánanézni a weben a BKV éves bevételének és az évi negyvenötmilliót megszorozni azoknak a vezetőknek a becsült számával, akik ennyit kapnak. Én egy gyors kereséssel másfélmilliárd utast találtam évente, ha mindegyik csak száz forintot fizet, az 150 milliárd forint jegybevétel, vagyis az olvasónak tízezer forintot kell a BKV-nál hagynia ahhoz, hogy egy felsővezető egy forintot kapjon. Sacc per kábé, persze.
  De a klubhíradót ez nem érdekli. Őket csak a KURVA NAGY SZÁM érdekli, és az, hogy a cég főnökeit átváltoztathassa békávé.

»»»»»»