Összeomlik régi világunk

A televízió mindmáig egy illedelmes, jólnevelt világ volt. A riporter kiment az utcára és meginterjúvolta a nagy szakállú motoros vagányt, akit maffiatevékenységgel vádoltak, a hajléktalant meg a prostit, és azok szépen válaszolgattak. Igen, amikor a rendőrök igaztalan váddal illettek minket, az módfelett kellemetlen volt. Nagyon haragudtunk miatta. Az utcai verekedések rendkívül zavaróak. A közbiztonsággal is problémák vannak, a múlt héten egy zsebtolvaj zaklatott, de erőteljes ütésekkel illettem az arcát.
  Mert ha nem ilyen szépen és csiszoltan beszéltek, akkor nekik ugrott a sípolós ember és úgy kisípolta őket, hogy még másnap is csengett a fülük.
  Hanem mostantól minden másképp lesz. Az amerikai ORTT-nek, amit ott FCC-nek hívnak, bíróságilag megtiltották, hogy kisípoltassa a csúnya szavakat. Mert alkotmányellenes. Az emberek olyan stílusban beszélnek, ahogy nekik tetszik, alkotmányilag joguk van hozzá.
  Az FCC feltehetően azt felelte, hogy a kurva életbe, basszátok meg, mert általában az erkölcscsőszök iszonyú csúnyán beszélnek, én legalábbis megjegyeztem azt a kórházi nővérkét, aki rettenetesen letolta azt, aki oly irtóztató szóra vetemedett, hogy barom, viszont a gyerekek hallótávolságán belül nem zavartatta magát oly szót kimondani, hogy fasz. De momentán nem ez a lényeg, mármint hogy az FCC mit felelt, hanem hogy ha csúnyán beszélni alkotmányos alapjog, és a jómodor törvényileg nem előírható, akkor ezzel elkezd repedezni a Szent Prüdéria fala.
  Az továbbra se lesz, hogy a rendőr ahelyett, hogy „a tett színhelyén elfogtunk egy úriembert véres késsel a kezében”, azt nyilatkozza, hogy „elcsíptünk egy faszit”, de akit letolnak, hogy merészelik illetlen szók elhagyni tollát, az hivatkozhat az alkotmányra. Tökmindegy, hogy amerikai-e az illető, mert az illetlen beszédet más ország alkotmánya se tiltja, például a magyar se, bassza meg, tehát mindenki úgy beszél, ahogy kedve és kultúrája diktálja.

»»»»»»