A spammer fenyegetőzik

Hol volt, hol nem volt, évekkel ezelőtt volt egy spam egy webes fórumon. Őszintén bevallva elfelejtettem, hogy milyen Fantasztikus Csodacég Csodafantasztikus Csodatermékét reklámozta, ámbár félórája láttam viszont az archívumot, de úgyse írnám itt le, a lényeg, hogy reklámozta. Nekem éppen volt némi ráérő időm, hát írtam egy kis zizzenetet válaszul, mármint a listára, amiben ronda spammernek neveztem és megfenyegettem, hogy elnadrágolom.
  Páran vigyorogtak rajta, aztán elfelejtettük az egészet.

Szeretném kérni Öntől a fenti linken található tartalom végleges eltávolítását a weboldaláról, valamint bármely a nagy nyilvánosság számára is hozzáférhető adathordozójáról, mivel a fenti oldal sérti az emberi méltóságomat, a hírnevem rontására alkalmas, valamint mivel véleményem szerint a Büntető törvénykönyv több paragrafusába ütköző büntetendő cselekményt is megvalósíthatott.

Ezzel kezdődik a kilométer hosszú dörgedelem, amit a hely tulajdonosa most kapott; nevezzük őt Gazda Gézának, a spammert pedig Jogi Jánosnak, mert a dörgedelemben több a paragrafusjel, mint az ábécé némelyik betűje. Roppant udvarias dörgedelem, de dörgedelem.
  Az olvasó egész nyugodtan hihet a szemének. Igen, a spammernek hírneve van. Ő szívós munkával kialakított magának egy hírnevet, hiszen a saját neve is szerepel a spamben, és ő erre büszke. Aki beleköt, büntetendő cselekményt követ el.
  A hírnév még visszatér a levélben. Jogi János idézi a Btk. becsületsértésről szóló passzusát (egy évig terjedő szabadságvesztés), majd rá vonatkozó kitételeimet, és tisztázza, hogy nagy nyilvánosság előtt követtem el bűnömet (így már két évig terjedő szabadságvesztés). Ezután következik a boldogabbik végére kilátásba helyezett ütlegek mint testi sértéssel való fenyegetés, zaklatás, ámbár itt a büntetési tételt nem idézi. Hogy ez könnyű vagy súlyos testi sértés, azt ő nem tudja, de a paragrafus szempontjából, mint mondja, lényegtelen is.
  Elképzelem, amint megjelenek a bíróságon, Jogi buzgón magyarázza, hogy én veréssel fenyegettem őt, a bíró pedig igyekszik komoly arcot vágni hozzá. Jogi, hogy a helyzetet mentse, nekiáll elmagyarázni, hogy hát ő igazán nem tudhatta, hogy egy ötvenkilós tolókocsis fenyegeti meg őt az ország túlsó végéből, aki örül, ha vásárolni el tud menni, a bíró pedig most már szárazon figyelmezteti, hogy lett volna módja utánanézni, mert a vádlott is a saját nevével szerepel mindenütt.
  Aztán persze jönnek a szakértők és kielemzik, hogy mekkora kárt tehettem volna Jogi hátsó felében, és miképpen tudtam volna rávenni, hogy pont odaálljon elém, hogy elérjem. Remélhetőleg a hallgatóság nyugton marad, igazán kár lenne kiüríttetni a termet, társaságban sokkal jobbakat lehet röhögni.
  De vissza a dörgedelemre. A bűnvádi eljárás részletezését ezzel Jogi lezárja, és megemlíti, hogy a polgári peres kártérítésről még nem is beszélt.

Azonban a fenti cselekmények csak magánindítványra büntetendők (viszont utána a feljelentés nem vonható vissza) és én személy szerint épp mérlegelem, hogy kívánok-e emiatt (is) bíróságra járkálni.

Szóval van kiút, még nincs veszve minden; lehet, hogy szabadlábon maradok. Azaz maradunk, mert Gazda Géza kvázi súlyosabb ítéletre számíthat, ugyanis bűnszervezetben vett részt és öt évig terjedhet.

Mivel fontosnak tartom a toleranciát egymással szemben és egymás véleményével szemben és mivel úgy érzem, hogy az illető ember elmondhatta a véleményét és elég sokan láthatták (gondoljunk csak a Google találatokra, ahol mindenki látja aki rákeres a nevemre, mert benne van az első ötben!),

Hát bizony így van ez a hírnévvel. Ő kiépítette ezt a hatalmas hírnevet, ami neki ugye van, erre én leírok egytucat sort, és azonnal bekerül az első öt találat közé. Lehet, hogy a guglit is be kellene perelni, hisz benne van a bűnszövetkezetben, elvégre mit tehetek én arról, hogy a pár sorocskám bekerült az első ötbe?

ezért amennyiben eltávolításra kerül a post minden nyilvánosan hozzáférhető helyről (így többek között az Ön weboldaláról is) eltekintek a dolog peres útra történő terelésétől.

Sajnos homályban marad, hogy mi az a „többek között”. Én nem tudok róla, hogy a spammernek írt pár soros dorgálásomat leközölték volna a nagyobb nyugati lapok, netán folytatásos tévékrimi készült volna belőle Kanadában. Honoráriumot legalábbis nem kapok utána. De ha mégis leközölték volna spammereknek írott levelek gyűjteményeiben, akkor azokból Gazdának bizony már nincs hatalma eltávolítani. És nekem sincs. Szóval kár a gőzért.

Jogi János ezután elmagyarázza, hogy mély jogi ismeretei és kiterjedt ügyvédi kapcsolatai vannak, és 85%-ra becsüli annak valószínűségét, hogy megnyeri a pert. Részéről toleráns gesztus, hogy nem egyből perel.
  Nos, nekem nincsenek jogi ismereteim és kiterjedt ügyvédi kapcsolataim sem, de anélkül is tudom, hogy ez nem toleráns gesztus, hanem az elengedhetetlen alapfeltétel ahhoz, hogy perelhessen. Ha egyből perel, a bíróság joggal kérdezi, hogy miért nem próbálta előbb eltávolíttatni az inkriminált írásművet. Ha Gazda nem törli a honlapról, akkor Jogi perelhet. Ha Gazda törli (nekem ebbe már nincs beleszólásom), akkor Jogi vagy perel, vagy nem, merthogy ő ugye megőrizhette másolatban, meg esetleg ugye sugározzák az arizonai rádióban, mit lehessen tudni.
  A pert megnyeri, ez kétségtelen. Ha ahhoz van kedve, akkor lecsukat engem, bár hogy ez neki miért jó, azt nem tudom. Pénzt nem lát, mert fizetnem nincs miből.

Mivel Jogi egy jogvégzett spammer, ezt követően részletesen elmagyarázza, hogy

A hatályos magyar szabályozás szerint Magyarországon cégeknek bárki küldhet reklámlevelet kéretlenül is, az nem számít törvényszegésnek, csak akkor, ha a reklámlevelek küldését azután is folytatják, hogy azok fogadója leiratkozott róluk. Tehát nem opt-in rendszerben működik mint a magánszemélyeknél, hanem opt-out rendszerben.

Bizony ám. Az olvasó tudta? Én nem tudtam. Most utánanéztem a Spamwikin, és bizony Jogi Jánosnak kerek perec igaza van. A céges emailcímekre küldött kéretlen reklám igenis törvényes, kelt mint fent, ez van és kész.
  Csak az az iszonyú nagy baj a dologgal, hogy a website, ahol Jogi János spamje megjelent – nem cég. Gazda Géza egy magánszemély, ő üzemelteti, és közel s távol semmilyen cég nem található. Tudomásom szerint Gazda nem adott előzetes hozzájárulást, hogy az általa üzemeltetett nyilvános fórumokba személy szerint Jogi János cége spamet küldhet. Ezzel szemben a fórumba előzetesen regisztrálni kell, és a regisztrációkor kapott tájékoztatóban feketén-fehéren ott áll, hogy kéretlen reklámlevelet küldeni tilos. El nem olvasása nem mentesít. Egyébként ez minden online fórum tájékoztatójában ott van.
  Az kétségtelen, hogy Jogi János elszántan küzd azért, nehogy véletlenül legyen egy csepp humorérzéke, és nem tudja megkülönböztetni a céget a magánembertől. De hogy regisztrál valahova, aztán megszegi az ottani szabályokat, plusz az ország törvényeit, és még neki áll följebb, az olyan párját ritkító szemtelenség, amit a bíróság előtt is kénytelen leszek elmondani.
  És ha ezért lecsukat, akkor a börtönben írok egy terjedelmes sci-fit arról a világról, ahol a bűnözők az urak, és ha egy ember azt mondja nekik, hogy ejnyebejnye, akkor eltapossák.

»»»»»»