Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Eluntam az alttabot

Közel harminc éve csapkodom az alttabot, amikor alkalmazást akarok váltani; azért csak ennyi, mert én aránylag sokáig csak DOS-t használtam. De ez is éppen elég, és most már eluntam.
  Több bajom van vele. 1. Ez a két gomb nincs túl messze, de ahhoz éppen eléggé, hogy a rendszeres nyomkodásuk fárasztó legyen. 2. Minthogy az Alt váltógomb, azt folyamatosan nyomva kell tartani, amíg a Tabot nyomkodom, ez pedig szintén fárasztó. 3. Ha az alttab listájában hat alkalmazás van, és ötödik helyen szerepel az, amelyiket látni kívánom, akkor hányszor kell lenyomnom a Tabot, mialatt az Altot lenyomva tartom? A helyes válasz tíz. Mert eltévesztem és újra végig kell nyomkodni!
  Ez frucerás. (Ezt a szót most alkottam a frusztráló és a macerás összevonásából, használjátok egészséggel.) Pár hónapja ezért a MiniSwitch programot használom helyette, amit pontosan emiatt törpöltem ki.
  A gombja a Caps Lock. Nálam tizenkét éve nincs ez a funkció, mert amikor megírtam TESZ billentyűzetemet, semmi kedvem nem volt ezzel szenvedni, amúgy is ritkán kell mindent csupa nagybetűvel írni, még sőtebb a terjedelmesebb szövegeimet, a regényeket főleg, nem is PC-n írom, nü, szóval ez a gomb kábé csak lazsál. Erre tettem a programot, fizikailag is közel van, az Alt és a Tab gombokat összekötő egyenes mentén, tehát nem volt nehéz átszokni reá. És csak ezt az egy gombot kell megnyomni.
  Először csak egy listát adott a futó alkalmazásokról, mindegyikhez rakva egy betűt. Ezt megnyomom és kapom az alkalmazást. Persze ez száz emberből 99-nek nagyon kényelmetlen lenne, de én a százegyedik vagyok, ha én egy billentyűt meg akarok nyomni, akkor megnyomom, azt és nem egy másikat, mert profi vagyok, ügyes és szerény. A gyakran használt programok kaptak egy fix betvet, W a Total Commander, Q a Chrome, mert ezek ugye ott vannak a kapszlok mellett, N a Notepad++, O az Office, kábé ezek.
  És lőn nyugság, végre elfeledve a kényelmetlen alttabot.
  Aztán kitaláltam, hogy én az alkalmazásaimat indítani is így szeretném. Egyrészt mert a gyakoriak a taskbarra vannak kitéve, hogy Win 1, Win 2 stb. indítsa őket, a ritkábbakat pedig Start menü és elkezdem beírni a nevüket. Frucerás. Másrészt mert mi a kutykuruttynak tartsam én azt a számon, hogy mondjuk a Notepad++ pont most fut-e, azaz vizslassam a taskbaron, kit érdekel, kapszlok N és kapjam a programot, akár fut, akár nem.
  No, megcsináltam ezt is, annyi trükkel, hogy elsőre a futó programok listáját adi, onnan szóközre megkapom a fix listát, viszont ugye egy betű az nem sok, ezért tettem bele almenüfunkciót, bármelyik betű adhat egy új menüt.
  Érezhetően kisebb a fizikai teher a mancsomon.

»»»»»»