Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site ToolsBevezető

Könyvem címe TV–BASIC – a tévésorozat, amely történelmet írt. Igen, történelmet, feltétlenül. Olyannyira, hogy amikor értesültem róla, hogy harminc évvel és néhány héttel az első rész sugárzása után valaki föltette az egész sorozatot a Youtube-ra, még le se töltöttem, de már tudtam, hogy nekem ezt a könyvet meg kell írnom.
  Vagyis hát – elkészítenem. Megírni nem kell, az már megtörtént harminc évvel ezelőtt, nekem csak meg kell ismételnem azt, amit akkor tettem – még részletesebb, pontosabb formában. 1985 telén-tavaszán tizenhat estén ott ültem a tévé előtt és jegyzeteltem, igyekeztem fölírni minden fontosat, amit mondanak. Hogy ez mennyire sikerült, nem tudom, a jegyzetek hamarosan elvesztek. Arra emlékszem, hogy sok angol szót nem értettem és nem tudtam, hogy kell leírni. De megtudtam aztán a sorozathoz készült könyvből, ami két kiadásban volt meg, és mindkettőt megvetettem a szüleimmel. A szürke borítósat éppen tavaly szkenneltem be. Legyen szabad itt idéznem az előszóból.

Köszöntöm

a tv-nézőket és a könyv olvasóit! Szokatlan vállalkozásba kezdett a Neumann János Számítógéptudományi Társaság, a SZÁMALK és a Magyar Televízió, tanfolyamsorozatot indít a számítástechnika népszerűsítésére és főleg tanítására. A szó nemes értelmében
népoktatásra vállalkozunk, arra, hogy mindazok, akik eddig nem kerültek vagy nem kerülhettek közelebbi kapcsolatba a számítástechnikával, a televízió segítségével szerezhessék meg a legfontosabb ismereteket. Indul a Tv-BASIC, s a tanfolyam végén – először a Magyar Televízió történetében – a szorgalmas néző vizsgát tehet, és sikeres vizsga esetén bizonyítványt kap.

Az előszó szerzője Kovács Győző, az NJSZT főtitkára, aki maga is szerepel a sorozatban. Akkor még nem tudhatta, hogy a TV–BASIC nemcsak az első, de az egyetlen távoktatási sorozat lesz a Magyar Televízió történetében, az összes magyar televízióéban. Tizenhat félórás tévéműsor, saját tankönyv, a végén vizsga, amelyre több tízezren jelentkeznek, s egy nívódíj – ilyen sem azelőtt, sem azóta nem volt.
  Igen, történelmet írt ez a tévésorozat, mindörökre rajta hagyta nyomát a hazai számítástechnikai kultúrán. Hallgatói közül sokan mindmáig számítástechnikával foglalkoznak, némelyek maradandót alkottak vagy éppen tanítják az informatikát. Néha egy-egy számítástechnikus meg is említi egy interjúban, hogy innen indult a pályája.
  Ami engem illet, végül nem lettem számítástechnikus, és mégis az lettem. A vizsgára nem jelentkeztem, de nem is tudtam volna elmenni: a vizsgát az utolsó adás után egy hónappal tartották, szintén szerdán, 1985. május 29-én – aznap, amikor engem autóbaleset ért, s a következő tizenhét évet ágyban fekve töltöttem. Az első években a számítástechnika töltötte ki az életemet, az irodalom csak jóval később következett. Fél évvel a sorozat lezárulása és a baleset után kölcsönkaptam egy hónapra egy ZX81-est – ez volt az első számítógép, amit igaziból láttam, megérinthettem, használhattam. Döbbenetes élmény volt, hogy amit megnyomok, az megjelenik a tévé képernyőjén, annak ellenére, hogy ezt az élményt az év elején már átéltem, amikor a sorozatot néztem: megnyomtak gombokat, és feliratok, sőt rajzok jelentek meg a tévé képernyőjén. Nem egészen egy év múlva már én magam is megtehettem ugyanezt. 1987-ben lett saját számítógépem, egy Commodore 16-os – a sorozat készítésének idején ez a típus éppen megbukott Amerikában, de nálunk a következő évben vált csak ismertté és fantasztikusan népszerűvé –, s azóta, immár huszonnyolc éve nem szakadtam el a számítógépektől.
  Programozó nem lett belőlem, az igaz. Elég sok programot megírtam, sok-sok évig kizárólag BASIC-ben, bár később megtanultam más nyelveket is, de sosem tudtam levetkőzni BASIC-es programozói „akcentusomat”. Nem én voltam a tévésorozat legtehetségesebb tanítványa.
  Más lett a dolgom. Írtam cikkeket a számítástechnika történelméből, ezek nyomán nemrég publikáltam egy könyvecskét, amely összefoglalja ezt a történelmet az én látásmódomban. Írtam cikkeket egyes számítástechnikai fogalmak, részterületek ismertetéséről; talán egyszer ezekből is lehet egy könyv. És összeállítottam ezt a kis könyvet, tiszteletadásul mindazoknak, akik munkája nyomán megszületett a tévésorozat és sok ezer számítástechnikus kezdte meg pályafutását.
  Lejegyeztem mindent, amit a tanári kar mondott – ahogy legszívesebben megtettem volna már tizennégy éves koromban is. És számos képkockát tettem a szöveg mellé. A számítógéppel készült inzertek láttán a mai olvasó már nem fogja azt az ámulatot érezni, amit én éreztem akkor, csak annyit tehetek, hogy elmondom: semmihez sem fogható döbbenet volt, amikor az adások kezdetén megszólalt az elektronikus zene és az akkori számítógépek tempójában elkezdődött a címképernyő kirajzolása. Soha nem láttam addig ehhez foghatót, hiszen számítógépet se láttam. Néhány magazincikk volt már a kezemben korábban is, egy-egy fotóval, amiken óriási szekrények voltak, az volt a számítógép. Olyan számítógépet, amilyenek a tévében megjelentek, addig még nem láttam. Később megtanultam a nevüket és a BASIC-nyelvjárásaikat. A Commodore 64-esét, a Sinclair Spectrumét és a ZX81-ét máig tudom (no meg a Commodore 16-osét is persze).
  Öt évvel a TV–BASIC után nálunk is beköszöntött az IBM-korszak, és ezeknek a gépeknek leáldozott a csillaga. De rajongótáboruk mindmáig megvan és lelkesen gyűjt mindent, ami kedves gépükkel, gépeikkel kapcsolatos. Közéjük tartozom. Legutóbb alig néhány hónapja programozgattam egy majdnem ugyanolyan Spectrumon, amilyet a sorozatban is láthatunk; a különbség csak annyi volt, hogy ennek a képernyője és billentyűzete egy Android táblagép képernyőjén jelent meg.
  Ezért állítottam össze ezt a könyvet.

Láng Attila D.
  2015. február

A tanári kar

2-22.jpg
Kiss Donát
3-1.jpg
Horváthné Majsa Katalin

  
2-29.jpg
Herneczki Katalin
1-55.jpg
Pinkert László

  
1-30.jpg
Kovács Győző
3-2.jpg
Dr. Kocsis András

A géppark

2-17.jpg
Commodore 64
2-18.jpg
Primo

  
2-20.jpg
Sinclair ZX Spectrum
1-18.jpg
Sinclair ZX81

…és akiket nem láttunk

1–3. adás:
  

0-1.jpg0-2.jpg

  
0-3.jpg0-4.jpg

4–10. adás:
  0-5.jpg

11. adás:
  

0-6.jpg0-7.jpg

  
0-8.jpg0-9.jpg

  0-10.jpg

12–16. adás:
  

0-11.jpg0-12.jpg

  
0-13.jpg0-14.jpg