Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




ZENEMA - akár


  

... hiszen eddig csak tudtam róla, hogy van ez, tudtam, hogy kvázi világhírû is, tán. de ennél több nemigen érdekelt róla.
Most kicsit utánanéztem, hogy mégis mi ez, megnéztem, elolvastam cikkeket róla, és lám.... köszönöm. :)

Lehár Ferenc: A víg özvegy

S egy zanza a történetrõl:

"
Mi más kell egy operetthez, mint nagyszerû dallamok, izgalmas történet és sok-sok szerelem? Ha Lehár Ferenc nevével fémjelzett darab kerül színre, akkor mindez szinte automatikusan adott. Különösen A víg özvegy esetében, melynek számos világhírû slágere egy fájdalmasan szép szerelmi történetet foglal keretbe.
Glavari Hanna, a dúsgazdag özvegy hosszú évek múltán újra találkozik fiatalkori szerelmével, Danilovics Danilóval. indketten változtak az évek folyamán: a nô gyanakvó lett és kemény, a férfi cinikus és lump. A múltbeli tévedések és a jelenbeli sértések pedig nem hagyják, hogy a két egymásnak teremtett ember könnyen megtalálja az utat a másikhoz. Egy nehezen meg- és újraszületõ szerelem története az övék, melynek hátterében egy gazdasági válsággal küszködô délkelet-európai kisállam politikusai taktikáznak a maguk és az ország túléléséért.
A víg özvegy zenéjét és történetét a szenvedély - a ki nem élt, az elfojtott és a kirobbanó szenvedély - járja át. Talán ezért is lehet mindenkor olyan elemi hatással nézõkre-játszókra egyaránt.
Bécsben 1905-ben, Budapesten 1906-ban mutatták be nagy sikerrel a darabot, amely ezután elindult hódító útjára. Szerte a világban, operett- és operaszínpadokon egyaránt játsszák; állítólag nincs olyan este a Földön, hogy valahol ne lenne mûsoron...
Most, néhány év kihagyás után, A víg özvegy új rendezésben, új szereplõkkel, megfiatalodva tér vissza Budapestre. "
/Innen/


S egy részlet csakis a hangulat kedvéért, ugye. :)




Én így játszom. :)


  2012-01-11
  ~~DISCUSSION~~
kesztyû talema zenema

zenema_akar

Ezek ugyanazok - ZENEMABölcsesség mára