Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Vesszenek az extrémek!


  

Ez van. Olvass és mondd el amit gondolsz, hátha okosabb leszek!

A mozgilevlist tagja vagyok, mint gyakorló roki. Rendszeresen kapok onnan érdekes, vicces, fontos dolgokat, gyakran pedig komolyan elgondolkodtató is van köztük.
Ezt a cikket teljes egészében ideteszem, én elolvastam, eleve az ötlettõl kettéáll a fülem, de így összeszedve méginkább arra sarkall, hogy megkérdezzek mást is errõl a dologról.

Íme:

No X-men -Vesszenek az extrémek :(

Sportok feketelistán

Magyarország érdekes hely, pár napra kiteszed a lábad, és olyan változások történnek, hogy csak pislogsz, mint akinek belement valami a szemébe. Az ünnepeket vidáman töltöd, síelsz, bringázol, korizol, felsétálsz egy-egy hegyre, s nem is hinnéd, hogy mire a vakációdnak vége, a kormányod kiközösített téged az egészségbiztosítás intézményébõl - mert extrém sportoló vagy.


Az új kormányrendelet szerint az extrém sportolók nem részesülhetnek az egészségbiztosítás intézményében (hacsak nem életmentésrõl van szó), és az orvosi kezelést ki kell fizetniük. Mivel Bulgária már EU tagállam, többé nem beszélhetünk Magyarországról úgy, hogy "Balkán", marad talán az Albánia, vagy a Banán-köztársaság kifejezések bármelyike. A magyar kormány szerint az extrém sportolók azért nem érdemlik meg azt, amit minden más állampolgár megérdemel (orvosi ellátást baleset esetén), mert önként vállalt kockázat miatt éri õket baleset.

A logika borzasztóan egyszerû, primitív, egy nulla IQ-s biztosítási ügynök gondolkodik így, illetve a kormány politikusai, akik nyilvánvalóan simlis ügyvédek, akiket a jogállamiság, a demokrácia intézményére folyamatosan emlékeztetni kell (és még ez sem használ). A sportolók természetesen az alkotmánybírósághoz fordulnak, és a leghalványabb kétségünk sincs afelõl, hogy az AB hazavágja ezt a simlis kormány-rendeletet, mégis érdemes néhány szót vesztegetni az ügy kapcsán, csak hogy konstatáljuk, milyen mélyre süllyedt a magyar kormány, és hogy milyen mélyre akar bennünket is lerántani. Mert ez elképesztõ.

Azt mondják, az extrém sportolók önként vállalnak kockázatot, és ez vezet a balesethez. Azt mondják, az extrém sportok sokba kerülnek, ha valakinek erre van pénze, akkor fizessen akkor is, amikor balesetet szenved. Nekünk meg erre (a politikai tanácsadók reménye szerint) azt kellene skandálnunk, hogy "szemét extrém sportolók, burzsuj banda - fujj!".
Egyszerû csoport polarizáció ez. Korülhatárolnak egy kisebbséget, majd a többség nevében rájuk fogják, hogy õk mások, és ezért õk nem érdemlik azt meg, amit mindenki megérdemel, amire mindenki jogosult. A dolog két ponton (több nincs is neki) alkotmányellenes, egyrészt ott, hogy körülhatárolnak egy kisebbséget, másrészt ott, hogy valakiket ki akarnak zárni abból, ami mindenkinek jár.
Persze, lehet, hogy a Te sportod épp nincs rajta az extrém feketelistán, és akkor Te elvileg (a politikai tanácsadók reményei szerint) azt mondod, sebaj, ez rám nem vonatkozik. Így mûködik ez (ahol megengedik, hogy ilyen jellegû kirekesztéssel, csoportpolarizációval próbálkozzanak). Kiválasztanak egy viszonylag szûk halmazt (pont akkorát, ami terveik szerint nem kelt elegendõen nagy társadalmi visszhangot), és tõlük hajtják be, amire szükségük van, legyenek "ezek" az extrém sportolók, vagy a kulákok. Ma ez a csoport - holnap egy másik.

Az önként vállalt kockázat esete csak simlis ügyvédek közt hangozhat komolyan - ebben a kérdésben. Az önként vállalt kockázat egy biankó csekk, egy mndat elsõ fele, ami után azt írnak az emberek, amit akarnak. Autóbalesetet szenved valaki? Minek ment autóval, önként vállalta a kockázatot, nemde? Motorbalesetet szenvedett? A kockázatot önként vállalta, nem igaz? Kisiklott a vonat, felborult a busz, miért nem ment autóval önként vállalta a kockázatot, nem érdemel ellátást. Az autósok szerint a motorosok vállalnak (számukra) indokolatlan kockázatot, a gyalogosok számára az autósok, és így tovább, mindig egy-egy kisebbség kiszorítása folyik a többség nevében - ami alkotmány ellenes.
Az önként vállalt kockázat csupán ürügy, egy casus belli arra, hogy egy csoportot körülhatároljanak. Ha nem így lenne, akkor az önként vállalt kockázat alapján a dohányosok összes megbetegedését - beleértve a tüdõrákot, de korántsem csak arra szorítkozva - ki lehetne zárni a társadalombiztosítás intézményébõl, hiszen aki dohányzik, tudja, hogy ezer módon hazavágja az egészségét. Aki alkoholt iszik, arra ugyanez áll, de arra is, akinek a gyárban leviszi a fûrész a kezét, lévén, hogy a gépre rá volt festve egy "csak saját felelõsségedre vedd igénybe ezt a fránya fûrészt" - felirat. Mozgólépcsõn megbotlani és balesetet szenvedni, hasonló "saját felelõsségre" felirat mellett - detto. Ha abortuszt szeretnél végrehajtatni - tudtad, mit csinálsz, amikor teherbe estél, szóval szevasz. Ha bringázol, akár sisakban, akár sisak nélkül, ha kiméssz az útra, az autók, motorok közé, önként vállaltad a veszélyt - ha balesetet szenvedsz - magadra vess. Ha ezek a simlis politikusok megkérdezik a mentõsöket, hogy melyik társadalmi csoport tagjait kell leggyakrabban kórházba szállítani, következõ körben a robogósok és egyéb motorosok lesznek azok, akik túl veszélyesen élnek. Következõ körben õk lesznek az a szélsõséges (extrém) kisebbség - akiknek nincs helye a társadalomban. A küzdõsportok, harcmûvészetek, ahol aztán tényleg repednek a csontok, húzódnak az izmok, zúzódnak a testek, nyilvánvalóan az önként vállalt kockázat tartományába esnek - mégpedig az élen. Szevasztok bokszolók, cselgáncsosok, birkózók, karate, kung fu, krav maga, muay thai - üdv a feketelistán! De a kézilabdásokat és a focistákat és vízipólósokat se felejtsük ki, és lehet, hogy a jéghokisokra is oda kellene már figyelnie egy éles eszû miniszternek. Vad vízi evezés? Viszlát! Szörfözés cápaveszélyben - see you later! Cirkuszi akrobaták, balett táncosok, késekkel, fokosokkal, botokkal táncoló néptáncosok - arriva derci!

További kérdés persze, hogy hogyan lehet valakire az extrém sportolást rábizonyítani, illetve, hogy az extrém sportolásnak milyen a hatálya. Ha valaki 25 éves korában Muay Thai-t ûz, és mindenféle dolgokat tör szét sípcsontjával, 50 éves kora felett milliószor gyakrabban fog fájó lábával kórházi kezelésre szorulni, õt majd akkor küldik el? Vagy ha valaki 2006-ban elment hegyet mászni, vagy bérelt egy biciklit, esetleg ugrott egyet bungee-kötélen, arra rá lehet-e fogni 2007-ben, hogy amiatt került kórházba? Vagy ha valaki aktív extrém sportoló, mondjuk bringázik, vagy idõnként elugrik a Yosemite-i parkba hegyet mászni, de egy simlis magyar politikus, aki épp ott nyaral, elüti autójával, akkor az illetõ srác, vagy lány megint kiesett a társadalomból, mert extrém sportoló, és rajta van a feketelistán?
Vagy vegyünk egy hegymászót, aki hegyimentõként dolgozik, ha munka közben sérül meg, tagja a társadalomnak, ha nem, nem? Vagy térjünk vissza a harcmûvészetekhez, ha egy rendõr, aki mint harcmûvészeti sportot ûzõ személy kiesett a társadalom alanyi jogon biztosított elemei közül, s így a társadalomból, ha munka közben sérül meg, mert éppen a szélsõséges tüntetõk fogait rugdosta ki, akkor megérdemli a társadalombiztosítást, ha azonban este a a kocsmában sérül meg, vagy amikor a feleségét veri, akkor már nem érdemli meg? Ha már itt tartunk, a felesége, aki önként vállalta a kockázatot, miután az illetõ fiktív példában szereplõ rendõr megverte - a nõ nem részesül baleseti ellátásban?


Visszatérve az egyszerû példákhoz, az elhízás nemcsak népbetegség, de rengeteg betegség okozója, valamelyik bulvárhíradóban már szóvá is tették, hogy a társadalombiztosításnak rengetegbe van a sok elhízás miatt megbetegedett ember - jó volna hát, ha szegény elhízott embereket is feketelistára tennénk, és õket is kiszorítanánk a tárasdalomból - hiszen túl sokat esznek, azért elhízottak szegények. Érdemes egyébként mindenféle statisztikákat készíteni, folyamatosan, és amint valamely csoportra "túl sokat" kell költenie a TB-nek, azt máris kizárhatjuk a TB-bõl, ugyanúgy, mint a többi szélsõségest. Ott vannak aztán az idõsebb emberek, akiket a simlis politikusok csak "a nyugdíjasok"-ként titulálnak, lehet, hogy õk is túl sokba kerülnek, hiszen idõs korban az orvosi kezelésre természetszerûen többször van szükség, ráadásul csontjaik is könnyebben törnek, szóval õket, a saját szüleinket, nagyszüleinket nem akarják feketelistára tenni? Azokat, akik Cesna kisgéppel utaznak, vagy helikopterrel? Azokat, akik Izraelbe vagy Libanonba utaznak? Azokat, akik baromfitenyésztést végeznek, és elkapják a madárinfluenzát? A vadászok, akik idõnként véletlenül is lelövik egymást?

Vajon hogy hogyan lehet bizonyítani, hogy valaki extrém sportot folytat? Vajon az embereket a szomszédja dobja majd fel (a politikai tanácsadók reményei szerint), vagy külön rendelet kötelez majd mindenit arra, hogy vallja be, hogy extrém sportot folytat, vagy folytatott - különben hamis tanúzásért börtönbe kerül? Mi tudjuk, hogy egy demokráciában senkinek semmi köze ahhoz, hogy valaki mivel tölti az idejét, milyen sportot ûz, ezek a korrupt, pénzéhes ügyvéd-politikusok nem tudják? Vagy lehet, hogy ez csak amolyan próbaharapás akar lenni? A következõ lépés pedig az, amikor valaki nemcsak önként vállal kockázatot, de kifejezetten maga idézte elõ az adott balesetet (õ nemcsak nem kap ellátást, de majd õ fizeti a sérültek számláját is)? Mi folyik itt?
Egyáltalán ki adott nekik erre felhatalmazást? Emlékeink szerint senki.
Emlékeink szerint egy nem-fizetõs egészségügyre adtunk nekik megbízást. Mellesleg, arról a szokásos módon hallgat a simlis magyar kormány, hogy az agyament logika szerint a feketelistára került személyeknek kevesebb TB-járulékot kellene fizetniük, hiszen õk garantáltan kevesebbet is kapnak.
Mindegy, ez az egész totális nonszensz - egyedül azért érdemes foglalkozni vele, hogy jól megjegyezzük magunknak, milyen mélyre képesek lesüllyedni a simlis politikusok. Mi nem nagyon szoktunk politikusokkal találkozni, meg dumcsizni, meg ilyenek, de ha valaki találkozik eggyel, légyszi, mondja már meg nekik, hogy inkább otthon játsszanak, és ott is csak azzal, ami az övék.
Mindenki másnak pedig azt kívánjuk, hogy élvezze bátran a sportolás, a mozgás örömét, kedve szerint, mert megérdemeljük. Végezetül pedig egy jelenet egy filmbõl, amely a baromi közeli jövõben játszódik - illetve játszódna, ha az Alkotmány Bíróság intézményét megszüntették volna.


KÜLSÕ, NAPPAL, VALAHOL A NORMAFÁNÁL, EGY SÍPÁLYA MENTÉN ..

... ESZTER a földön fekszik, potyognak a könnyei, nagyon megütötte magát az esésben. Barátnõje MÓNI hamar odaér, mindent látott, és így tudja, hogy valószínûleg komoly a dolog. Fáj valahol ?- kérdi MÓNI. Fenébe, meg sem bírom mozdítani a lábam, nagyon fáj - mondja ESZTER immár sírás közben. MÓNI ahogy lecsatolja a boardot, elõkapja a telefonját.

MÓNI:
Hívom a mentõket ..

ESZTER:
A mentõket ne!! Légyszi! Könyörgök, ne tedd ezt velem!
Inkább megpróbálok valahogy észrevétlenül lekúszni innen, és majd azt mondom, hogy bevásárlás vagy tévénézés közben sérültem meg ...
a két lány egymásra néz .. MÓNI összecsukja telefonját ..

EGY HÉT MÚLVA:
Újság címlapokat látunk, Magyar föld, Világ proletárjai, Népszabadság, Népszava, mindegyik címlapján Eszter képe látható - jól sikerült kép tavalyról, snowboards szerkóban, napszemüvegben, felette a szalagcím: "Biztosítási csalással gyanúsítják az szélsõséges extrém lányt".
-jepe-
2007-01-12



/a cikk eredeti környezetében/

  2008-03-16
  ~~DISCUSSION~~
cikk talema tb vita

vesszenek_az_extremek

Tesco vs. SparMegnyugodhat a világ!