Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Trianoni siralom


  

94 évvel ezelõtt ezen a napon írták alá azt a békediktátumot, mely Magyarország területének közel háromnegyedét, polgárainak kétharmadát elszakította a magyar államtól. Igazságtalan döntés volt, minden magyar ember tragédiája. 
Itt az ideje, hogy létrejöjjön egy nemzeti közös nevezõ, korszakváltás kell a huszadik század nagy, nemzeti tragédiáinak kezelésében: rendezni kell végre közös dolgainkat a trianoni békeszerzõdés, a kommunista diktatúra és a holokauszt kapcsán is! A határon túli magyar közösségek érdekeit pedig minden anyaországi pártnak egységesen kell képviselnie.
Részletek:
http://w.egyutt2014.hu/trianon94"



/Kép is onnan/

Erre ezt írtam ott:

""Minden magyar ember tragédiája"

Gyerekek, történelem.

Európai Unió.


Dereng??????

Szavazatokat szereznétek? Most? És így?????????

Komolyan, sírok....

Megmondom én mi a tragédia....
"


És ideteszem az e kapcsán kialakult polémiát is. Íme:

"


  • Láng Attila D.
    Eddig még kizárólag a Trianonról való hallgatást (1990 elõtt) és a vele való visszaélést (azóta) ismertem, el se tudom képzelni, milyen egyéb forma létezhetik. Jelenleg sibboletként használatos: aki gyanúsan zsidós vagy buzis, annak azt mondják, hogy Trianon, és akkor az illetõnek látványos zokogásban kell kitörnie, különben idegenszívû és fekélyként rágja a nemzet testét.
  • Márta T. Lencsés Remek kivonat.
    A kérdésem fenn, épp erre vonatkozik... hiszen az E ezzel eddig történelmi tényként foglalkozott, nem rítt ezen, ahogy a mohácsi vészen a tatárjáráson vagy miegyében sem, hanem tényként, történelmünk részeként fogadta el. De ez a tálalás nekem nagyon árpádsávos és merõben szokatlan ezen oldaltól.

  • Láng Attila D. Hadd biggyesszem még ide: nem, nem minden magyar embernek tragédiája Trianon. Akkor bizonyára úgy volt, késõbb már nem. Darvas Iván, aki már csak eléggé magyar ember volt, mesélte, hogy rendszeresen összegyûltek az apja rokonai és zokogtak. Órák hosszat ment a sírás-rívás Trianon miatt. Õ maga, Darvas Iván ezt már nem érezte át annyira, öt évvel késõbb született, azt értette, hogy az apjának és a rokonoknak ez fáj, de õneki nem fájt. Az õ fia pedig egyáltalán nem érti – mondja Darvas –, ez itt Magyarország, ez Románia, amaz Szlovákia, hol itt a probléma?
    Aki Trianon miatt óbégat, és nem tud felmutatni személyes érintettséget (nem az ükapjáét, hanem a sajátját, mondjuk gyerekfejjel elüldözték otthonról), az azért teszi, mert akar valamit. Szavazatokat, amikbõl az édes hatalom lesz. Vagy éppen katonákat, akiknek a hátán diadalra robajolhat az ellen ellen.



  • Láng Attila D.
    Azaz bocsánat, természetesen bármely határon túl élõ magyarnak fájhat, hogy õ kisebbségi, azaz választania kell a szülõföldjén maradás és a magyarországi élet között, amely választás nekünk, határon innen születetteknek nem is érthetõ. Csakhogy az ilyen fájdalommal az a bibi, hogy általában nem a kisebbségi lét fáj, hanem a bánásmód, amit „élvez” a többség részérõl mint kisebbségi. Ha Erdély Magyarország része lenne, attól még a népesség nagyobb része román maradna, és õ ugyanúgy kisebbségi lenne, csak másik trikolor lengene a hivatalokon.
    Hacsak persze nem azt tervezi, hogy akkor majd feltöbbségiesedik, és majd jól visszamegalázza a románokat. De akkor ugye Trianon megint csak egy eszköz arra, hogy arról ábrándozzon, milyen jó lenne elnyomott helyett elnyomónak lenni.
  • Márta T. Lencsés Köszönöm.
    Ezt is idézhetem?



  • Márta T. Lencsés Thx!

"

Szóval ez az én véleményem dióhéjban Trianonról, bõséggel és hálás szívvel kiegészítve Attila enyéimnél sokkal értelmesebb gondolataival.

.....................

És még.

"
Idõpont: 1990. június 4-e, a Trianoni békeszerzõdés hetvenedik évfordulója. Helyszín: A Magyar Köztársaság Országgyûlése, plenáris ülés. Forrás: a Magyar Parlament jegyzõkönyve.

Az ülést megnyitja Dr. Szabad György házelnök.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselotársaim! Mindenekelott jelenlétellenorzést tartunk. Kérem képviselotársaimat, nyomják meg az "igen" gombot (308). A tábla 308 jelenlevo képviselot mutat. A bejelentetten távollevo képviselo száma 13. ÁIlamtitkáraink közül többen feltartották kezüket. Kérem, ismételjék meg (6). Azokról az államtitkárokról van szó, akiknek jelenlegi ülohelyén a képviseloi gomb megnyomására nincs lehetoségük. Ezek szerint a jelenlevok száma 314-re módosul. Köszönöm. Tisztelt Képviselotársaim? Több oldalról fordultak hozzám képviselotársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselotársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviseloi kivonulnak.) Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyulés! Engedjék meg, hogy ismertessem a mai és a holnapi ülésnap várható programját!

*

Bauer Tamás a húsz évvel ezelõtti kivonulásról: "Kövér László ingerülten utasította el a koronás címerhez ragaszkodók érveit, Orbán Viktor pedig még közel két évvel késõbb is avíttnak nevezte az MDF történelemszemléletét, amelybõl a trianoni megemlékezés is következett."(Népszava, 2010. május 22.)

*

Kövér László (Fidesz) 2010. május 21-én ugyanabban a Parlamentben ugyanarról a kérdésrõl, amely miatt 20 évvel ezelõtt kivonult (a Nemzeti összetartozás melletti tanúságtételrõl szóló törvényjavaslat benyújtása elõtt).

"A magyar nemzet tragédiái között a trianoni történelmünk legmeghatározóbb, legmesszebb mutató és legösszetettebb következményekkel járó eseménye. Nem folytatható, hogy nem nézünk szembe a kérdéssel...Ez a javaslat különleges az emléktörvények sorában, mert a 90 évvel ezelõtt történtek nem tudtak történelemmé sûrûsödni, nem váltak kitörölhetetlen részévé a múltnak, vitathatatlan elemévé a jelennek, és eligazító erejû tanulságává a jövõnek, hanem feldolgozhatatlan kollektív traumaként nehezednek a magyarság és a szomszéd népek közgondolkodására. "

*

Részlet az Akik téged teljesen hülyének néznek címû ciklusból

"Eperjes Károly szerint a magyar nép három Trianont élt át, amikor elválasztották a kenyér héját a belétõl, noha a héjában van a vitamin. Egyfelõl, amikor elveszítettük az ország kétharmadát, majd szellemi Trianon pusztított 1994-ben, amikor a többség Isten nélküli civilizációt szavazott meg. 1994-ben a balliberális kormány bebetonozta az egészségügyet, a tanügyet, a médiát, a társadalom alappilléreit.  Harmadrészt 2004. december ötödikén, amikor a többség nemmel szavazott, a határon túli magyarok ügyében." (Talabér Márta Fidesz-képviselõ honlapja)

*

"



Nos, most hogy álltok, nagyonmagyar feleim?


  2014-06-04
  ~~DISCUSSION~~
fidesz kivonul orbán viktor talema trianon

trianoni_siralom

TEPrev - 26TEPrev - 27