Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools




Magyar vagyok


  

Újra elszabadult egy emléktöredék.

'87 vagy '88 tavaszán álltam egy buszon, kapaszkodtam, Csaba átölelte a derekam. Fehér dzseki volt rajtam, hosszú, vörös hajam lófarokba fogva. Pestre igyekeztünk, a március 15-i megemlékezésre.
Életem elsõ ilyen kiruccanása volt, élveztem, hogy most elõször nem a tv-bõl követhetem a dolgokat, hanem én is részese lehetek annak a nagy, magasztos örömünnepnek, ami igencsak megdobogtatta mindig is ifjú szívem... (...izé...)

Ahogy az kell, mindkettõnk kabátján ott díszelgett a kokárda, amit elõzõ este Anyu és én varrtunk...




Akkor mit is jelentett? Nekem egyértelmûen az összetartozást, a 'magyarnak lenni' érzést. Sosem tapasztaltam azelõtt ilyet, egyszerre annyian skandáltuk a Nemzeti dalt és ez valami olyasmi volt, amit azóta sem tudok szavakba önteni.
Utána hetekig hordtam a szalagot a karomon (tini voltam, na... már nem szépen megvarrott kokárdát, csak masnira kötött nemzetiszínû szalagot a bal karomon...), a tanárok megjegyzéseivel mit sem törõdve. Igen megosztotta ez a gesztus a tanári kart. Hogy miért?? (Vajon miért? Most látom csak igazán, hogy nem egyértelmû az üzenete.)

Aztán elmúlt, lecsengett ez a lelkesedés, már ami a kokárda viselését illeti, hipp-hopp felnõtt lettem, akkor meg már nem ilyesmik kötötték le a fölös energiáimat, ismét a tv-n át figyeltem a dolgokat, de már feleségként, anyaként...:) Már csak március 15-én viseltem, sõt, még a babakocsiban utazó gyerekem is kapott, hisz az olyankor kell, hogy legyen minden magyar emberen...

...és ezt most is így gondolom...
Mégis úgy érzem, hogy elvették tõlem a kokárda-viselés jogát. Elvették, akik csorda módjára öklömnyi szalagcsokorral a mellükön hírdetik, hogy az a magyar, aki mellettük áll, és aki magyar, az bizony ki is teszi ennek a jelképét, és ez a jelkép egyértelmûen -innentõl- az övék... ergo, aki nem teszi ki folyamatosan a kokárdát, az nem velük van, és az végsõsoron, de talán legfõképp nem magyar...

Kikérem ezt magamnak! Én magyar vagyok! Akkor is, ha nem lóg az ablakomban zászló, akkor is, ha nem hordok NagyMagyarország kitûzõt, akkor is, ha eszemben sincs tüntetni menni és még sorolhatnám.

Kikérem magamnak, hogy elvették tõlem a kokárdámat!



A gugliba beírtam, hogy 'kokárda' és ez az egyik találat. Vajon miért érzem én magam liberálisnak?

(Kis segítség: ez, ugyebár a 2002-es választás elõtti idõbõl származik.)
A kép forrása


  2007-02-28
  ~~DISCUSSION~~
kokárda magyar talema

magyar_vagyok

Sírás lesz a vége38