Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


TV–BASIC

A tévésorozat, amely történelmet írt

tvbasic.jpg

2021


A legutolsó négyzet átlósan elhelyezkedő két sarka közé rajzolt egy félkört. Ez nem meglepő, mert az pontosan 50, 50 távolságra van ugye, s a PI nem más, mint éppen egy félkörnek megfelelő, radiánban egy félkörnek megfelelő hajlásszög. Nos, hát evvel érdemes elkísérletezni, próbáljanak meg esetleg különböző alakzatokat rajzolgatni. Ugye ebből akkor adódik az a következtetés, hogy akkor egész kört úgy rajzolunk, hogy a DRAW harmadik paramétereként 2π-t adunk meg. No most így is lehet, de ennél van egy sokkal egyszerűbb módszer is, és ez a második olyan grafikai utasítás, amivel itt foglalkozni szeretnénk. Ezt pedig úgy hívják, hogy CIRCLE. Hát töröljük ezeket le, ami most itt a képernyőn van, s nézzük meg, hogy néz ki ez a CIRCLE utasítás. Nos, a CIRCLE utasításnak szintén három paramétert kell megadjak, nagyon értelemszerű: az első kettő a kör középpontja, legyen ez most a 100, 100 pontban, a harmadik pedig a sugár. Hát legyen ez most egy 50 sugarú kör – íme, itt van.


1985-ben ment adásba a legnagyobb hatású tévésorozat, amely magyar képernyőkön valaha megjelent: a TV–BASIC. A készítők arra vállalkoztak, hogy tizenhatszor félórában megismertetik a nézőket az akkor még messze nem közismert számítógépekkel és a BASIC programnyelvvel, az akkori számítógépek legfontosabb nyelvével. A sorozat nyomán egy egész nemzedék szerette meg és kezdte tanulni a számítástechnikát, s korunk magyar programozói közül sokan ebből a sorozatból „kerültek ki”.
  Könyvem első része ennek a tizenhat félórának a lejegyzett szövegét tartalmazza, lépten-nyomon képernyőfotókkal. A második részben megpróbáltam némi áttekintést adni a korszak számítógépeiről és azok BASIC nyelvjárásairól.


Letöltés