Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Jane Carson kalandjai

janecarson.jpg

2001, 2006, 2012, 2014


Ha ezer évig élne, akkor se tudná többé elfelejteni ezt az üzenetet. Ő kérte, hogy ne küldjék még el, ez olyan, mintha aláírnák, hogy megfeneklettek az Alsuhailban és már csak a Galaxisban bíznának, s a szonda utolsó feladata volna, hogy eljuttassa az üzenetet valahová, amiből az utókor megtudja, hol pusztultak el. Mert a szondában nincs hiperhajtómű, mert az automata hiperhajtóművekkel felszerelt szondák kilencvenkilenc százaléka elveszett a Galaxisban, egy százalék pedig bolygók felszíne alatt tért vissza a gravitációs térbe, felvétel van egy gombafelhőről, amit ilyen szonda okozott és az űrből is lehetett látni. Kétszáznegyvenhárom évig lesz úton ez a szonda, akkor éri el a Mirát, ahol ők tegnap átrepültek, akkor indítja be rendszereit és kezdi sugározni a vészjelet, és a Gemma zöld gyöngyszeme befogja az adást. Az erdők közé ékelődött parányi űrkikötő rádiósa megkeresi az intersztelláris regiszterben az Urania Hórusz 13 epszilon-béta-gamma 59 JBC Altair–Terra nevét, hogy lássa, a szonda elküldése után a hajó megmenekült-e, és az egész Galaxis beszélni fogja: megvan a nyom a századokkal ezelőtt eltűnt Urania hollétére, expedíciót küldhetnek az Alsuhail-rendszerbe, hogy megadják az áldozatoknak a végtisztességet. Ennek nem szabad megtörténnie!
  Felült az ágyban, úgy rátört hirtelen az indulat. A szonda elküldését előírta a szabályzat, mert ahol egy katasztrófa történt, ott második is előfordulhat, és akkor talán már nem lesz rá alkalmuk, hogy küldjenek, de akkor se lett volna szabad elküldeni. Küzdeni kell és küzdenek is, és apáék ki fognak onnan szabadulni, és az Urania folytatja útját menetrend szerint, ők pedig kilövik a második szondát, ami itt marad a mostani pályájukon és közli, hogy merre indultak tovább. Azt se lenne szabad kilőni, mert az arra az esetre kell, ha utána mégis baj érné őket. Nem érheti baj őket! Kétezer-kétszázhúsz ember van a fedélzeten!
  Fölkelt az ágyból, egy pillanatra automatikusan balra akart fordulni, mint otthon a meleg nyári éjszakákon, hogy az ablakpárkányra támaszkodva kinézzen a tengerre. Csodálatos látvány a tenger az Alexán, ahol három nagy bolygó van a közelben és majdnem minden éjszaka látszik valamelyik az égen, fénylő korongként, és kétszer egy hónapban mind a három egyszerre fest más-más színű fényeket a tengerre. Neki látnia kell a terrai tengert is, aztán visszamenni az Alexára! Jobbra fordult és feltépte az ajtót.


Négy regényt tartalmaz ez a könyv. Az Urania, a Hyperion, az Auwelia és a Saurus összesen 158 ezer szóban meséli el Jane Carson kalandjait két nyáron át az apja hajóján, a hatalmas Urania utasszállító csillaghajón, amit egyik katasztrófa ér a másik után. És a kapitány tizennégy-tizenöt éves lányára hárul a feladat, hogy megoldja a problémákat és megmentse az embereket.
  Ez amolyan régimódi science fiction, ahol nem ellenséggel kell harcolni, hanem a fizika törvényeivel és a műszaki lehetőségekkel, és a cél az emberek biztonságba helyezése. Őszintén bevallva tele van következetlenségekkel, valójában annyira át kellene szerkeszteni, hogy az felér egy újraírással. De erre nem tudok vállalkozni. Történetesen ez a négy legnépszerűbb regényeim közé tartozik.


Letöltés