Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Gabi és a manó

gabiesamano.jpg

2017


Félóra múlva lejött Félix.
  – Kész, nincs több hó a padláson. Azt hiszem, megérdemlünk egy forró csokit.
  – Egy mit?
  – Forró csokit. A manók azt isznak.
  S már indult is a konyhába. Gabi követte. Félix egykettőre meg­talált mindent, amire szüksége volt. Lábast vett elő, beleöntött egy egész liter tejet, három deci tejszínt és egy csomag vaníliás cukrot tett bele. Ezt melegíteni kezdte, aztán elővett a fiókból egy óriási tábla csokit.
  – Az legutóbb még nem volt ott – lehelte Gabi.
  – Szerencsére ehhez nem kell varázspor – felelte Félix –, csokit bárhonnan elő tudunk venni. Része a manóságnak.
  Kibontotta a csokit és egy másik edénybe tette darabokra törve. Gabi közben odament a fiókhoz és belenézett. Bögrék voltak benne, mint rendesen. Csokinak se híre, se hamva. Visszatolta.
  – Oké, akkor most ismételd meg.
  Félix kihúzta a fiókot, kivett egy tábla csokit és odaadta Gabi­nak, aki még akkor se nagyon hitte el, amikor már a kezében volt.
  – Ez most csak egészen egyszerű recept lesz – hallotta a fiú sza­vait –, amolyan közönséges forró csoki. A manóiskolában ötven­féle forró csokit tanulunk, ez abból a leghétköznapibb. Az öre­gebb manók sok százfélét tudnak.
  – Te hány éves vagy? – kérdezte Gabi.
  – Négyszáznyolcvanhét. A szakácsmanók egészen különleges recepteket is ismernek. Ha igazán jó forró csokit akarsz inni, csakis az Északi-sarkra gyere.
  – No persze – motyogta Gabi –, az Északi-sarkra.
  – Igen, ez a gondom. Haza kell jutnom az Északi-sarkra.
  Félix közben egy bögre tejjel megolvasztotta a csokit, és amikor már egészen krémszerű volt, hozzákeverte a tejhez. Még melegí­tette egy ideig, közben egy félretett kocka csokit megreszelt, aztán fahéjat szórt a lábasba és kitöltötte az italt két bögrébe. Tejszínha­bot tett rá, megszórta reszelt csokival és elővett két kiskanalat.
  – Tessék, eredeti északi-sarki forró csoki.


Hétezer szavas művecském az első és ez idáig az egyetlen eset, hogy meseregényt írtam. Gabinak – Gabiról, akihez beesik a Télapó egyik manója.


Letöltés